Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

România are „o şansă unică” până în 2026, respectiv 2027, de avea aproape 70-80 de miliarde de euro

Legea zonelor metropolitane este un pas înainte, dar nu suficient pentru o administraţie descentralizată, a declarat preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România (AMR),Emil Boc, primarul municipiului Cluj- Napoca.   „Legea zonelor metropolitane este un pas înainte necesar, dar nu suficient pentru a ajunge la ceea ce cu toţii ne dorim – o administraţie descentralizată, funcţională şi eficientă, după model european (…) Viziunea noastră în continuare, a AMR-ului, este următoarea – principiul subsidiarităţii, potrivit căruia decizia trebuie luată de autoritatea care e cea mai apropiată de de cetăţean, trebuie să devină religie în această ţară, aşa cum este în Europa. Doar cei de la nivel local cunosc cel mai bine problemele şi ei trebuie să aibă putere de decizie. Centrul trebuie să rămână cu puterea de legiferare”, a spus Emil Boc, miercuri, după întâlnirea din cadrul Adunării  Generale  a Asociaţiei Municipiilor din România. Potrivit acestuia, nicio alocare de sarcină pentru administraţia locală nu se poate realiza fără a furniza resursa financiară aferentă. „Am cerut compensarea acelor venituri pe care le pierdem în administraţia locală”, a precizat Emil Boc.

 

„Am vorbit despre capacitate administrativă. Avem în acelaşi timp, cu aceeaşi oameni, să ducem în încheiere exerciţiul financiar 2014-2020 până în 2023. Avem noul exerciţiu financiar 2021-2027, avem Planul Naţional de Rezilienţă până în 2026, avem programul Repower EU sau programul Just Transition Fund pentru cele şase judeţe. Avem programul (…) pentru sprijinul refugiaţilor ucraineni (…). Trebuie găsite soluţii administrative, astfel încât flexibilizarea procedurilor, dar în acelaşi timp soluţiile financiare aferente, să fie asigurate”, a  completat președintele AMR, Emil Boc. În ceea ce priveşte fondurile europene, el a spus că”  România are „o şansă unică” până în 2026, respectiv 2027, de avea aproape 70-80 de miliarde de euro. Pe acest domeniu să lucrăm toţi şi să tragem la aceeaşi căruţă (…), să fim cu toţi interesaţi ca banii să se implementeze în proiecte concrete, pentru că numai aşa şi România îşi va diminua decalajele de dezvoltare faţă de Uniunea Europeană”. La evenimetul AMR, au participat premierul Nicolae Ciucă, miniștii, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și alți reprezentanți ai agențiilor partenere AMR.

”Astăzi am participat, din nou, la activitatea Asociației Municipiilor din România şi avem nevoie ca împreună să menținem această linie de comunicare şi dialog, pentru că municipiile, aşa cum am menționat şi în cadrul întâlnirii, reprezintă, din punctul meu de vedere, motorul și modelul de dezvoltare pentru societate. Este nevoie, totodată, să recunoaștem toate aspectele care sunt pe agenda autorităților locale, dar şi a guvernului, în ceea ce privește anumite lucruri de natură punctuală. Dar sunt și altele, de natură structurală, pe care doar prin dialog şi prin măsuri, cum a fost cea a descentralizării, putem cu adevărat să le continuăm, precum acest proces pe care noi ni l-am asumat şi prin programul de guvernare. Ca atare, este nevoie să asigurăm, pe de o parte, sprijinul de la nivel central, dar partea de execuție şi partea de implementare revine autorităților locale. Noi îi asigurăm de tot ceea ce putem în acest moment, astfel încât,  să-şi îndeplinească obiectivele asumate la nivelul municipiilor” a transmis și premierul Nicolae Ciucă.

”Am fost astăzi la lucrările Adunării Generale a Asociațiilor Municipiilor din România pentru a le transmite tuturor primarilor un mesaj foarte clar: că indiferent de culoarea politică vor avea întreg sprijinul acestei coaliții de guvernare pentru a-și duce proiectele de investiții până la capăt. Nu contează că ești de stânga sau de dreapta atunci când vrei să faci ceva pentru oamenii pe care îi reprezinți. Primarii sunt în prima linie a relației cu cetățenii și ei știu cel mai bine care sunt nevoile comunităților pe care le reprezintă. Avem un buget record de investiții pe 2023, de peste 22 de miliarde de euro, care ne va ajuta să avem o creștere economică sănătoasă.

 

Vreau să avem un parteneriat solid cu comunitățile locale pentru finanțarea tuturor proiectelor de dezvoltare, care să schimbe fața localităților și să îmbunătățească viața cetățenilor” a declarat și  Marcel Ciolacu.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share