Potrivit unui mesaj intern al preşedintelui Federaţiei Sindicatelor din Educaţie, Marius Nistor, transmis aseară pe grupurile membrilor de sindicat din educaţie, guvernul va veni cu o nouă ofertă pentru sindicate, şi anume majorarea cu 25% a salariilor. Condiţia pusă de Executiv sindicatelor ar fi ca acestea să anunţe duminică la sediul Guvernului, încetarea conflictului. După anunțul făcut pe rețele de socializare a cadrelor didactice au început să curgă mesajele. Cei care slujesc Educația nu se lasă și cer, colegilor din teritoriu să nu renunțe la grevă și vin și cu alte completări la revendicări care să fie puse pe masa guvernului.
Unele dintre mesaje sunt chiar dure și fac referire si la faptul că, de ani mulți, în fruntea ministerului Educației ” au fost numiți politruci incapabili, care au contribuit la situația actuală din învățămîntul românesc, caracterizat prin salariile mici, subfinanțare, legislație proastă și în primul rând lipsa de respect față de această categorie socială.
Iată și alte revendicări propuse de unele cadre didactice și de alți lideri de sindicat din teritoriu:
-Emiterea unei ordonanțe de urgență plecând de la principiul salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic, să fie aplicată într-o singură tranșă începând cu 1 ianuarie 2024.
-Mărire salarială de 30 %, calculați la salariul de bază actual, stabilit prin OUG 53/2023, lei net, lunar adăugate (pentru toate categoriile de salariati didactic auxiliar și nedidactic) deoarece de acolo se calculează toate drepturile/sporurile salariale într-o singură tranșă începând cu 1 ianuarie 2024.
-Aplicarea legii 153/2017, privind salarizarea bugetarilor, să se aplice integral (o singură tranșă) începând cu 1 ianuarie 2024.
-Vouchere de vacanță reactualizate conform inflației calculată de INSSE.
-Introducerea în Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 a articolului privind grila de salarizare pentru bugetari, scos de către parlamentari după modificarea acesteia din 2023.
-Adoptarea unor pachete de legi care să privească protejarea profesorilor împotriva abuzurilor săvârșite de către elevi și părinți/tutori/aparținători legali.
-Acordarea sporurilor de stres, de ecran (calculator), de dirigenție, vechime etc. tuturor profesorilor la nivelul actual, calculate la nivelul salariului de baza format după aplicarea celor 30 %.
-Acordarea indemnizației de hrană în perioada extrașcolară/vacanță.
-Finațarea cursurilor de formare profesională.
– Indexarea anuală cu rata inflației pentru menținerea salariului unui debutant la nivel mediu pe economie.
-Revenirea la structura anului scolar anterior (anul 2020-2021), care să cuprindă într-o singură săptămână activități extracurriculare specifice programelor din săptămâna verde și scoala alt fel, deoarece anul 2022-2023 a fost foarte fracționat și a perturbat continuitatea actului educațional.
-Depolitizarea învățământului și ocuparea funcțiilor de conducere (unități de învățământ/inspectorate) pe baza de concurs la finalizarea mandatului de patru ani.
-Adaugarea pe lista sporurilor a celor de toxicitate, de calculator, etc.
-Retrimiterea în dezbatere publică a legilor educație (Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011), cu privire la modificările planurilor cadru survenite în 2023, eliminarea unor discipline de bacalaureat, introducerea unor discipline încrucișate pe profile diferite.
-Posibilitatea cadrelor didactice de a beneficia de ore suplimentare, nu mai mult de o jumătate de normă.
-Acordarea a 1500 de lei anual, pe 5 octombrie, din fonduri europene pentru personalul didactic și didactic auxiliar.
-Acordarea a 500 de lei anual, pe 5 octombrie din fonduri europe pentru personalul nedidactic;
-Garantarea a 6 % din PIB (sau 15 % din bugetul general consolidat), conform legii educației.
-Eliminarea articolelor de lege, care dau posibilitatea de organizare a admiterii în clasa a IX-a, la colegiile naționale de top, favorizând segregarea.
– Anularea înghețării treptei de salarizare de vechime limitată la vârsta de 25 ani și continuarea ei graduală până la 40 ani.
Problema este și la 1 ianuarie 2024 deoarece se consideră an electoral și, în an electoral, nu se pot face măriri salariale și nici greve.
Se cere și modificarea statutelor profesorului și al elevului în așa fel încât, elevul să poată fi sancționat drastic pentru derapaje comportamentale și deranjarea liniștii și ordinii în clase; posibilitatea sancționării părintelui pentru comportamentul neadecvat al copilului; introducerea uniformei școlare pentru reducerea segregării și bullingului școlar referitor la posibilitățile financiare ale copiilor; posibilitatea angajării de profesori asistenți, consilieri, psihologi, pentru sprijinul copiilor cu probleme de învățare.
Se cere apoi înființarea școlilor speciale pentru copii cu CES unde ar putea primi ajutor specializat; introducerea unui prag de admitere, minim nota 5 la evaluările naționale și evaluarea proporțională a tuturor materiilor studiate în gimnaziu pentru a evita sancționarea celor care nu se bazează pe matematică și/sau română; posibilitatea repetenției la clasa I.
Este nevoie și de Semnarea unui Pact național pentru educație cu toate partidele politice pentru acordarea a minim 6% din PIB pentru Educație anual și actualizarea/adaptarea bazei materiale în școli pentru laboratoare, afterschool, masă caldă în școli.
”Dragi profesori, vi se poate promite o creștere chiar și de 50%, chiar și de 100%, ce zic eu, ba chiar și de 200%. Câtă vreme e vorba doar de o promisiune făcută de un mincinos în serie, așa cum e din păcate guvernul României, valoarea ei e complet nulă. E foarte simplu: guvernul trebuie să-și asume prin ordonanță de urgență această creștere. Iar apoi sindicatele & profesorii, după ce văd legea publicată în Monitorul Oficial, pot decide oprirea grevei. Așa se face în toată lumea civilizată. Asta e ordinea operațiilor oriunde negocierile se poartă cu respect între părți. Guvernul României se poartă în continuare cu profesorii ca un țepar. E profund jignitor față de profesori să fie tratați astfel. Atitudinea asta trebuie odată și odată să înceteze. Nu prin șmenuri & țepe așteaptă profesorii să operezi, politicianule. Ci prin legi. Prin aceleași legi cu care știi să îți mărești salariile & pensiile speciale. Pe care nu ți le-ai mărit prin promisiuni & memorandumuri – ci, repet, prin legi. Ai știut să le faci pentru tine, fă-le acum și pentru profesori. Nu plecați după fentă, dragi profesori. Întâi legea – apoi armistițiul. Întâi Monitorul Oficial – apoi pacea oficială. Dacă vor să arate că vă respectă cu adevărat, așa trebuie să procedeze. E singurul mod în care pot arăta că respectă într-adevăr demnitatea Educației. Legi & demnitate. Asta e tot ce vrem. Nimic mai mult – și nimic mai puțin” este doar unul dintre mesajele transmise, în care se face apel la unitate și legi ferme. Rămâne de văzut după discuțiile de azi de la guvern, care va fi finalul și dacă se anunță încetarea grevei.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
Feribot scufundat în Bali, Indonezia. La bord se aflau 65 de persoane, 6 oameni au murit
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”
Sadova Veche devine gazda unei experiențe gastronomice autentice, cu un producător susținut de „Produs în Banat”
Tentativă de fraudă online în numele Societății de Transport Public Timișoara