Potrivit datelor publicate de către Institutul Național de Statistică în buletinele statistice de prețuri, la finele anului 2022 comparativ cu anul 2021, zahărul s-a scumpit cu 62%, uleiul comestibil cu 43%, cartofii cu 40%, untul cu 39%, mălaiul cu 34%, făina cu 34%, margarina cu 30%, brânza de vacă cu 28%, laptele de vacă cu 28%, pâinea cu 26%, legumele şi conservele de legume cu 24%, ouăle cu 24%, carnea, preparatele și conservele de carne cu 15%, peștele și conservele de pește cu 19%.
Statul are și rolul de a asigura securitatea alimentară a cetățenilor săi, adică trebuie să se asigure că fiecare individ beneficiază de cantități optime de alimente sigure de consum, cu o bună valoare nutrițională, care să mențină sănătatea, să asigure starea de bine și nivelul de activitate fizică, și de asemenea să asigure apa potabilă necesară preparării acestor alimente.
Creșterea abruptă a prețurilor alimentelor produce dezechilibre majore între cerere și ofertă pe piața produselor agroalimentare, fiind o disfuncționalitate evidentă a pieței, resimțită si de consumatorul final, deosebit de vulnerabil, ceea ce impune luarea unor măsuri urgente cu caracter temporar în vederea limitării acestor efecte.
În vederea asigurării hranei pentru populaţie, a menţinerii și creșterii locurilor de muncă, asigurării securității alimentare este necesară reglementarea fără întârziere a acestor aspecte şi ţinând seama că nepromovarea în regim de urgenţă a unui act normativ poate avea impact negativ asupra puterii de cumpărare a populației, stării de sănătate a acesteia și implicit asupra producătorilor prin scăderea cererii pe piață, întreruperea contractelor şi a proiectelor existente.
În protejarea sănătății populației statul are și rolul de a asigura securitatea alimentară a cetățenilor săi, adică trebuie să se asigure că fiecare individ beneficiază de cantități optime de alimente sigure de consum, cu o bună valoare nutrițională, care să mențină sănătatea, să asigure starea de bine și nivelul de activitate fizică, și de asemenea să asigure apa potabilă necesară preparii acestor alimente.
Iar astăzi, în ședința de guvern a fost aprobată o ordonanță de urgență prin care se introduce mecanismul prin care se stopează creșterea prețurilor la alimentele de bază.
” Este prima țintă importantă enunțată și asumată de acest guvern și mă bucur că am reușit, în doar două săptămâni, să avem ordonanța pe masa guvernului. E prima măsură de ieftinire a celor 14 alimente de bază. În acest fel ajutăm, de fapt, la creșterea puterii de cumpărare pentru toți românii. Le mulțumesc atât colegilor mei, domnului ministru, cât și marilor retaileri. Au fost un partener onest și corect și am avut de la început sentimentul că această luptă împotriva creșterii prețurilor a devenit un obiectiv comun.
Însă aceasta este doar un prim pas. Nu putem spera să avem alimente mai bune la prețuri decente doar limitând temporar adaosurile comerciale, trebuie să susținem creșterea producției și a procesării. De aceea, împreună cu colegii mei, aprobăm astăzi și o schemă de sprijin în valoare de 600 de milioane de euro pentru firmele românești producătoare de alimente care fac investiții în unitățile de procesare. Domnul ministru al agriculturii, domnul Florin Barbu, va vorbi pe larg de aceste două subiecte la briefingul de presă după ședința de guvern. De fapt, concretizăm viziunea noastră despre productivism și patriotism economic. Lupta contra inflației și protejarea nivelului de trai al românilor reprezintă preocuparea centrală acestei guvernări” a declarat premierul Marcel Ciolacu.
Măsura cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor se aplică pe întreg lanțul de producţie, import, comerț intracomunitar, distribuţie şi vânzare cu amănuntul, pentru următoarele produse agricole și alimentare:
- Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialități
- Lapte de vacă de consum 1L, grăsime 1,5%, cu excepția UHT
- Brânză telemea de vacă vrac
- Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
- Făină albă de grâu ”000” 1 Kg
- Mălai 1 kg
- Ouă de găină calibrul M 10 buc.
- Ulei de floarea-soarelui 1L 9. Carne proaspătă pui
- Carne proaspătă porc
- Legume proaspete vrac
- Fructe proaspete vrac
- Cartofi proaspeți albi vrac
- Zahăr alb tos 1 Kg
Prin măsura cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor, se limitează cotele de adaos comercial în mod specific asupra produselor menționate, după cum urmează:
- a) cota de adaos comercial practicată de procesator poate fi de maximum 20%, față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe și indirecte;
- b) cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanț, poate fi de maximum 5%, față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile operaționale;
- c) cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul și cash&carry poate fi de maximum 20%, față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse și remizele și risturnele, prevăzute în art.3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar.
Contractele comerciale în desfășurare ale căror termene și condiții sunt contrare prevederilor prezentei ordonanțe de urgență vor fi modificate corespunzător în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.
Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard
Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os și fără os, spată de porc
Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia.
Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
Feribot scufundat în Bali, Indonezia. La bord se aflau 65 de persoane, 6 oameni au murit
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”
Sadova Veche devine gazda unei experiențe gastronomice autentice, cu un producător susținut de „Produs în Banat”
Tentativă de fraudă online în numele Societății de Transport Public Timișoara