Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Noul mandat al Parlamentului European deschide o nouă perioadă pentru sănătate

Având în vedere alegerile europene la mai puțin de o săptămână, se  intensifică eforturile de a promova sănătatea ca prioritate cheie a UE pentru următorul mandat.

În ciuda unui accent fără precedent asupra sănătății în timpul pandemiei de COVID-19, subiectul pare să atragă din ce în ce mai puțină atenție din partea instituțiilor europene, așa cum este exemplificat prin reducerea cu un  miliard de euro la programul EU4Health.

Includerea unui buget considerabil pentru sănătate ca parte a următorului cadru financiar multianual (2028-2034) – care reprezintă peste 60% din bugetul UE – va fi un factor decisiv pentru realizarea – sau nu a Sănătății Europene.

 

”În acest context, Forumul European al Pacienților (EPF) și membrii săi s-au implicat activ în campania #Vote4Patients. Din februarie 2024, EPF s-a angajat cu actualii membri ai Parlamentului European pentru a înregistra podcasturi, interviuri video și citate care să stimuleze dezbaterea privind asistența medicală centrată pe pacient – ​​ajungând la peste 1,2 milioane de afișări pe rețelele sociale.

Aproape o duzină de europarlamentari susțin Manifestul organizațiilor de pacienți. EPF s-a angajat, de asemenea, cu candidații europarlamentari și a coordonat cu coalițiile naționale pentru a identifica potențiali noi campioni ai sănătății. Membrii noștri au jucat un rol neprețuit în desfășurarea campaniei în comunitățile lor. Ei se angajează cu candidații și părțile interesate din domeniul sănătății la nivel național, organizează evenimente și seminarii web pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la apelul nostru la acțiune și ajută la strângerea de semnături pentru petiție.

Ca piatră de temelie a campaniei noastre, Manifestul a fost adoptat la cea de-a 20-a aniversare și propune 10 principii pentru o mai mare implicare a organizațiilor de pacienți în sistemele de sănătate. De exemplu, solicită ca organizațiile de pacienți să fie implicate în toate etapele dezvoltării politicii (participarea la comisiile parlamentare, grupurile de lucru pentru politicile de sănătate) și să fie implicate semnificativ în evaluarea tehnologiei sănătății (HTA). Cel mai important, îi îndeamnă pe factorii de decizie să ofere finanțare operațională nerestricționată, durabilă și pe termen lung pentru a sprijini activitățile zilnice ale grupurilor de pacienți și a le permite să-și îndeplinească misiunea de sănătate publică.

Privind în perspectivă, noul mandat al Parlamentului European deschide o nouă perioadă pentru sănătate, plină de oportunități, dar și de incertitudini. 59% dintre candidați se prezintă pentru prima dată, mai mult decât la alegerile precedente. Aceasta este o provocare, dar și o potențială oportunitate pentru organizațiile de pacienți de a redeschide dezbaterea. Există și incertitudini pentru că noua componență a Parlamentului European ar putea redefini echilibrul de putere dintre grupurile politice și ar putea duce la o schimbare de ton în ceea ce privește rolul UE în sănătate. În cele din urmă, având în vedere negocierile deja în desfășurare sau finalizate pentru legislația UE-farmaceutică și Spațiul european de date privind sănătatea, concentrarea Parlamentului poate evolua către mai multe activități nelegislative, făcând implicarea și advocacyle părților interesate și mai importante.

Pe măsură ce ne îndreptăm spre urne săptămâna viitoare, să ne amintim că toți avem un rol în construirea Europei pe care o imaginăm. Împreună, putem asigura un viitor strălucit pentru mișcarea pacienților din Europa. Între timp, alăturați-vă campaniei noastre” a ținut să transmită Marco Greco, președintele Forumului European al  Pacienților.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share