Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Brâul care ne unește – un proiect pentru Cartea Recordurilor

UPDATE:
Românii din întreaga lume au scris istorie la Nürnberg!
Am intrat în cartea recordurilor de două ori:
1. pentru cel mai lung brâu românesc confecționat în TREI  luni- 1667,41 m.
2. pentru cel mai greu brâu care a cântărit 70 kg.
Europarlamentarul Maria Grapini a participat în duminica  Rusaliilor , la Nürnberg   (Germania), la o acțiune inedită, intitulată “Brâul care ne unește”, organizată de Centrul Cultural Româno-German “DORIN PRUNARIU”, în colaborare cu Asociația Dacia.
“Este un proiect unic în lume. Se va măsura lungimea brâului compus din brâiele trimise de românii din toată lumea, pentru a intra în Cartea Recordurilor! Sunt mândră că sunt româncă! Mulțumesc pentru invitație organizatoarelor!”, a spus eurodeputatul Maria  Grapini.
Peste o mie de persoane s-au alăturat proiectului, pentru a confecționa un brâu care se dorește a fi cel mai lung brâu românesc din lume. Acesta va fi expus, apoi măsurat, de Ziua Internațională a Iei, în centrul orașului Nuremberg, Germania, și dat spre validare pentru a intra în Cartea Recordurilor.
Brâul face parte din categoria cingătoarelor folosite la încingerea mijlocului, peste catrinţă, la femei, şi peste cămaşă sau pantaloni, la bărbaţi. Acest detaliu vestimentar cunoaşte mai multe reprezentări, creându-şi contexte speciale în cadrul anumitor categorii folclorice.
Cu ocazia acestui eveniment, toate persoanele fizice și organizațiile au avut, astfel, ocazia să se implice într-un proiect internațional, care să arate lumii întregi o parte din România.
“Astfel, trebuie să coși sau să țeși un brâu românesc, după un model ales de fiecare participant, apoi, până pe data de 10 iunie, să fie trimis la Centrul Cultural din Nürnberg. Latimea acestuia trebuia să fie de 7 cm, lungimea de cel puțin un metru și jumătate. Cu cât este mai lung, cu atât mai bine. Nu contează modelul. Contează lățimea! Ideal ar fi ca grupurile să le unească, sa plece din țară unite, ca să se poată adauga mai ușor în Germania”, au precizat, la începutul proiectului, organizatorii.
Susținătoare ferventă a tradițiilor populare, eurodeputatul  Maria Grapini este, de altfel, inițiatoarea Legii privind instituirea Zilei Naționale a Costumului Tradițional din România – Legea 102/2015, lege inițiată pe când deținea funcția de ministru delegat pentru întreprinderi mici și mijlocii, mediul de afaceri și turism.
“Este important să ne păstrăm tradițiile, simbolurile și spiritul românesc. Așa ne identificăm în lume. Port, de fiecare dată, cu drag și mândrie, costumul popular, îmi dă putere și energie și mă mândresc cu frumusețea lui inconfundabilă în lume! Doresc românilor multă sănătate, dragoste de tradițiile noastre și de tot ceea ce  este românesc”, a conchis  europarlamentarul  Maria Grapini.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share