Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Ucrainienii se instruiesc la Baza 86 Fetești

Situația de securitate în proximitatea granițelor României s-a deteriorat în mod dramatic ca rezultat al agresiunii brutale a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Sprijinul acordat de România prin implicarea în procesul de instruire a piloților ucraineni va contribui semnificativ la eforturile de întărire a capacităților de apărare ale Ucrainei, pentru susținerea independenței, suveranității și integrității sale teritoriale.

Odată cu prelungirea agresiunii militare ruse în Ucraina, capacitatea statului vecin de a face față provocărilor generate de război a fost pusă la încercare, astfel că sprijinul acordat în instruirea piloților ucraineni constituie un ajutor indispensabil pentru Ucraina pentru a se apăra.

Guvernul a aprobat procedurile legale și asigurarea condițiilor pentru instruirea personalului ucrainean care operează aeronave F-16, instruire care va avea loc în Baza 86 Aeriană Fetești. România contribuie astfel la asigurarea expertizei necesare personalului ucrainean pentru operarea, întreținerea și mentenanța aeronavelor de luptă F-16, conform angajamentului asumat în declarația comună semnată în marja summitului NATO de la Vilnius de către miniștrii apărării din România, Belgia, Canada, Danemarca, Luxemburg, Norvegia, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Suedia și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. În contextul războiului în derulare de lângă granițele României, asigurarea acestui sprijin reprezintă o investiție în securitatea națională și aliată, având totodată potențialul de transmitere a unui mesaj de coeziune în interiorul Uniunii Europene, al NATO și al statelor partenere.

Instruirea personalului ucrainean, cu finanțare de la bugetul de stat, în cadrul facilității de instruire pentru personalul care operează aeronave F-16 din Baza 86 Aeriană – Fetești va contribui la creşterea profilului strategic al României la nivelul NATO şi UE, cu impact asupra intereselor proprii de securitate.

Proiectul va aduce beneficii importante și pentru România și va avea un rol esențial în cadrul programului F-16 al Forțelor Aeriene Române. Interesul major al României e să aibă cât mai rapid piloți români bine instruiți pentru a opera cele 32 de avioane F-16 care vor ajunge în țară, a transmis Ministerul Apărării Naționale (MApN). „Interesul nostru major este de a avea cât mai repede piloți români bine instruiți pentru a opera aeronavele F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române. Știm cu toții cât de complexă este asigurarea securității spațiului aerian în regiunea Mării Negre, la granița NATO. Suntem în procesul de a transfera încă 32 de aeronave din Norvegia și vom avea astfel, sperăm cât mai repede, trei escadrile înzestrate cu aeronave multirol F-16 Fighting Falcon. Atingerea acestui obiectiv este esențială pentru Armata României și un pas extrem de important pentru tranziția către avioanele de generația a V-a, F-35. Trebuie să evidențiez și impactul acestui program pentru industria națională de apărare, în contextul în care Aerostar Bacău a fost desemnat Centru de Mentenanță pentru F-16, fiind asigurat transferul de tehnologie de ultimă generație în România”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr, conform comunicatului  MApN.

Pentru instruirea piloților nu se vor utiliza aeronave ale Forțelor Aeriene Române, ci mai multe avioane de luptă F-16 Fighting Falcon . Cel mai probabil, avioanele-școală vor fi furnizate de Olanda și Danemarca. Olanda are operaționale 24 de F-16 Fighting Falcon în timp ce Danemarca,  are în exploatare 30 de astfel de aeronave, dar ambele țări încep să schimbe flota începând din acest an, piloții primind F-35 Lightning II.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share