Situația de securitate în proximitatea granițelor României s-a deteriorat în mod dramatic ca rezultat al agresiunii brutale a Federației Ruse împotriva Ucrainei.
Sprijinul acordat de România prin implicarea în procesul de instruire a piloților ucraineni va contribui semnificativ la eforturile de întărire a capacităților de apărare ale Ucrainei, pentru susținerea independenței, suveranității și integrității sale teritoriale.
Odată cu prelungirea agresiunii militare ruse în Ucraina, capacitatea statului vecin de a face față provocărilor generate de război a fost pusă la încercare, astfel că sprijinul acordat în instruirea piloților ucraineni constituie un ajutor indispensabil pentru Ucraina pentru a se apăra.
Guvernul a aprobat procedurile legale și asigurarea condițiilor pentru instruirea personalului ucrainean care operează aeronave F-16, instruire care va avea loc în Baza 86 Aeriană Fetești. România contribuie astfel la asigurarea expertizei necesare personalului ucrainean pentru operarea, întreținerea și mentenanța aeronavelor de luptă F-16, conform angajamentului asumat în declarația comună semnată în marja summitului NATO de la Vilnius de către miniștrii apărării din România, Belgia, Canada, Danemarca, Luxemburg, Norvegia, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Suedia și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. În contextul războiului în derulare de lângă granițele României, asigurarea acestui sprijin reprezintă o investiție în securitatea națională și aliată, având totodată potențialul de transmitere a unui mesaj de coeziune în interiorul Uniunii Europene, al NATO și al statelor partenere.
Instruirea personalului ucrainean, cu finanțare de la bugetul de stat, în cadrul facilității de instruire pentru personalul care operează aeronave F-16 din Baza 86 Aeriană – Fetești va contribui la creşterea profilului strategic al României la nivelul NATO şi UE, cu impact asupra intereselor proprii de securitate.
Proiectul va aduce beneficii importante și pentru România și va avea un rol esențial în cadrul programului F-16 al Forțelor Aeriene Române. Interesul major al României e să aibă cât mai rapid piloți români bine instruiți pentru a opera cele 32 de avioane F-16 care vor ajunge în țară, a transmis Ministerul Apărării Naționale (MApN). „Interesul nostru major este de a avea cât mai repede piloți români bine instruiți pentru a opera aeronavele F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române. Știm cu toții cât de complexă este asigurarea securității spațiului aerian în regiunea Mării Negre, la granița NATO. Suntem în procesul de a transfera încă 32 de aeronave din Norvegia și vom avea astfel, sperăm cât mai repede, trei escadrile înzestrate cu aeronave multirol F-16 Fighting Falcon. Atingerea acestui obiectiv este esențială pentru Armata României și un pas extrem de important pentru tranziția către avioanele de generația a V-a, F-35. Trebuie să evidențiez și impactul acestui program pentru industria națională de apărare, în contextul în care Aerostar Bacău a fost desemnat Centru de Mentenanță pentru F-16, fiind asigurat transferul de tehnologie de ultimă generație în România”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr, conform comunicatului MApN.
Pentru instruirea piloților nu se vor utiliza aeronave ale Forțelor Aeriene Române, ci mai multe avioane de luptă F-16 Fighting Falcon . Cel mai probabil, avioanele-școală vor fi furnizate de Olanda și Danemarca. Olanda are operaționale 24 de F-16 Fighting Falcon în timp ce Danemarca, are în exploatare 30 de astfel de aeronave, dar ambele țări încep să schimbe flota începând din acest an, piloții primind F-35 Lightning II.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Analiză unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Tânăr măturător din Craiova ajuns milionar în euro
Analiză unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”