Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Realizarea neutralității climatice la nivelul UE este un proces continuu

Planurile Uniunii Europene de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și de atingere a neutralității climatice necesită o tranziție socio-economică, care se simte cel mai acut în regiunile care se bazează în mare măsură pe combustibili fosili și pe industriile intensive în carbon.

Din acest motiv, Comitetul European al Regiunilor (CoR) a găzduit dialogul pe mai multe niveluri privind tranziția justă, axat pe echilibrarea obiectivelor sociale, economice și de mediu, menținând în același timp competitivitatea Europei.

În plus, membrii au cerut Comisiei Europene să reducă la minimum fragmentarea fondurilor în viitorul cadru financiar multianual (CFM) post-2027 și să clarifice rolurile fiecărei politici și instrumente de finanțare.  Aceștia au susținut o abordare strategică unificată pentru toate fondurile care sprijină strategiile de Tranziție Justă, în timp ce desprind lecții din implementarea actualului Mecanism de Tranziție Justă și explorează modul în care acesta poate fi îmbunătățit și extins.

Atingerea neutralității climatice la nivelul UE este un proces în desfășurare. Cu toate acestea, industriile consumatoare de energie, cum ar fi producția de automobile, se confruntă cu obstacole semnificative, multe companii fiind nevoite să concedieze lucrători. Autoritățile locale și regionale, precum și sindicatele au subliniat, prin urmare, împreună cu reprezentanții Comisiei, importanța dialogului și a coordonării dintre organismele locale, regionale, naționale și ale Uniunii Europene pentru a se asigura că tranziția către o economie verde este atât echitabilă, cât și eficientă. Aceștia au subliniat că abordarea provocărilor economice și sociale ale acestei tranziții, promovând totodată sustenabilitatea, ar trebui să rămână o prioritate cheie pentru Uniunea Europeană.

În cadrul a două paneluri  membrii CoR, reprezentanții Comisiei, ONG-urile și organizațiile partenere, au explorat modul de alocare strategică a resurselor regiunilor care au cea mai mare nevoie, cu accent pe colaborarea dintre factorii de decizie, comunitățile locale și industriile. Aceștia au subliniat că atât nevoile imediate, cum ar fi păstrarea locurilor de muncă, cât și obiectivele pe termen lung, cum ar fi diversificarea economică, trebuie abordate prin alocare strategică de finanțare. Ei au abordat în continuare modul în care principiile tranziției juste sunt încorporate în legislația UE existentă și ce îmbunătățiri sunt necesare pentru politicile viitoare.

Experții au examinat modul în care legislația viitoare ar putea oferi un sprijin mai bun pentru regiunile vulnerabile și au discutat despre importanța cooperării părților interesate.

Dialogul s- a încheiat cu participanții care au subliniat importanța asigurării faptului că Tranziția Justă a Europei este atât durabilă din punct de vedere ecologic, cât și echitabilă din punct de vedere social.

Cadrele de politici coordonate, alocarea strategică de finanțare și colaborarea intersectorială vor fi esențiale pentru echilibrarea eforturilor de decarbonizare,  cu menținerea competitivității economice.

Populația și economia județului, dar și Valea Jiului,  vor resimți accelerarea tranziției la neutralitatea climatică în contextul în care restructurările din sectorul minier au condus la dispariția a 6400 de locuri de muncă în perioada 2014 – 2019 și în condițiile unui pronunțat declin al populației generale (-8,9%) și al populației active (-13,8%) între 2012 și 2020.

Declinul este dublat de prezența riscului ridicat de sărăcie și excluziune socială în orașele mici din Valea Jiului, aproape 30% din populația rezidentă a județului locuind în zone urbane dezavantajate și aproape 7% în zone urbane marginalizate.

 În funcție de necesități beneficiarii sau potențialii investitori din regiunea ITI Valea Jiului  vor putea aplica în cadrul apelurilor naționale fără alocare dedicată ITI, cu respectarea condițiilor specifice fiecărui apel în parte. 

Comitetul European al Regiunilor (CoR) este adunarea politică de la nivelul UE a 329 de reprezentanți regionali și locali din toate cele 27 de state membre.  Membrii sunt aleși în funcții de președinți de regiuni, membri ai consiliilor regionale, primari și membri ai consiliilor locale și răspund în mod democratic în fața a peste 446 de milioane de cetățeni europeni.

Principalele obiective ale CoR sunt de a implica autoritățile locale și regionale și comunitățile pe care acestea le reprezintă în procesul decizional al Uniunii Europene și de a le informa cu privire la politicile UE. Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul au obligația de a consulta Comitetul în domeniile politice care prezintă interes pentru regiuni și orașe. Comitetul se poate adresa Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru a asigura respectarea legislației UE în cazul încălcării principiului subsidiarității sau al nerespectării competențelor autorităților regionale sau locale.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share