Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat că România îşi propune prelungirea termenului de exploatare a centralelor pe cărbune, până în 2048, în condiţiile în care, nu are cu ce să le înlocuiască în acest moment.
”De la prima mea audiere pentru funcția de ministru al Energiei, în iunie 2023, am spus-o clar: obiectivele noastre în domeniul energetic sunt: energie sigură, energie accesibilă și energie curată. În această ordine de priorități! Spun consecvent același lucru de peste un an și jumătate, dar pare că abia acum sunt auzit.
Această ordine nu este întâmplătoare, ci reflectă realitatea în care ne aflăm: o realitate în care românii și europenii rămân vulnerabili în fața șantajului rusesc cu resurse energetice și totodată plătesc, în mod nedrept, prețuri mai mari la energie decât în alte zone ale lumii. Iar asta generează probleme sociale și mari dificultăți economice, firmele europene nu pot concura de la egal la egal cu cele din SUA sau China, unde prețurile la energie sunt mult mai mici. O spune Mario Draghi clar și răspicat. Fără energie multă, sigură și ieftină, nu există economie, locuri de muncă, un trai decent.
Aceasta a fost una dintre motivațiile care m-au determinat să susțin menținerea capacităților pe cărbune în funcțiune. Aportul cărbunelui la menținerea securității și stabilității sistemului energetic este semnificativ, mai ales în contextul în care, România a închis în trecut capacități de producție în bandă, fără a pune nimic în loc.
Au fost luate măsuri pe un teren nepregătit – fără proiecte serioase sau investiții realizate la timp, în loc să suplinim ce a fost închis. Zeci de ani de lipsă a investițiilor ne-au adus aici.
Chiar dacă centralele pe cărbune sunt cele mai poluante, o abordare pragmatică este absolut necesară. Trecerea la o energie curată și ieftină trebuie să fie treptată, chibzuită, nu pe tiparul orb al terapiei șoc impuse de Green Deal, care poate sună bine, dar nu este bine. Vom trece cu atenție de la cărbune la gaz și de la gaz la energie nucleară. Plus hidro, solar, eolian, stocare. Geotermal, biomasă, hidrogen. Cum ziceam, ALL OF THE ABOVE.
România are avantaje unice în regiune:
- Resurse naturale de gaze. Este vital să valorificăm acest potențial strategic pentru a dezvolta capacități moderne de producție de energie pe gaze. Gazul nu este doar o resursă a prezentului, ci și un combustibil de tranziție către regenerabile.
- Program nuclear bazat pe tehnologie din Vest, nu din Est. Suntem singurii care au asta la Est de Berlin.
- Potențial energie verde — al doilea după Spania din întreaga Uniune Europeană.
- Potențial hidro masiv. Trebuie terminate hidrocentralele începute și trebuie făcute cele cu acumulare prin pompaj, marile baterii verzi de tipul Tarnița-Lăpuștești.
Da, în ultimele luni, tonul meu a devenit mai ferm. Am spus-o după publicarea Raportului Draghi și după ce SUA s-au retras din Acordul de la Paris: nu putem accepta ca economia europeană să devină victima unei ideologii de “înverzire” care ignoră realitățile economice și sociale. Uniunea Europeană este liderul global al tranziției verzi, deși emisiile statelor membre ale UE sunt derizorii — sub 5% din totalul emisiilor globale. Cu ce preț?
Atât Europa, cât mai ales România (suntem campioni europeni cu peste 70% reducere), și-au micșorat semnificativ emisiile în ultimele decenii și continuăm să facem acest lucru.
Ministerul Energiei susține cu toate resursele investițiile în energia verde, iar toate schemele și apelurile bazate pe fonduri nerambursabile și de la buget vor continua în ritm accelerat (CFD – 3500MW anul acesta, apelurile din PNRR și Fondul pentru Modernizare, Electric Up 2 etc.). Nu se schimbă nimic. Avem nevoie de toate. Dar nevoia de echilibru (nu închidem capacități de producție în bandă, dacă nu punem ceva echivalent în loc) este și ea evidentă și necesară, la pachet cu susținerea producției locale de panouri solare, baterii, echipamente — deja am semnat contracte pentru asta și vor fi MADE IN ROMANIA.
Văzând discursul public și reacțiile din ultimele zile, este șocant și trist să vezi numai două extreme: ori ești fan cărbune, ori ești fan regenerabile.
Eu sunt fan România independentă energetic și pentru asta avem nevoie de toate tehnologiile, într-un mix energetic sigur, divers și competitiv, bazat pe o producție locală, ca să nu mai subvenționăm și să depindem de importuri de pe alte piețe, din state ostile și/sau autoritare. Să depindă alții de noi, nu noi de ei. Asta e tot și e foarte simplu de înțeles. Cu o condiție: să renunțăm la polemica partizană, excesele extremelor (ambele sunt la fel de toxice) și ura sădită între români de cei care pretind că ne vor binele. Ei sunt și vor rămâne la categoria “călărețul fără cap” — încă aștept să îl întrebe cineva care este diferența dintre watt și volt.
Pentru asta nu e nevoie de “înțelepciune rusească”. Eu prefer înțelepciunea românească, iar aceasta s-a bazat în toată istoria noastră pe echilibru, pragmatism și măsură în toate. Așa trebuie să gestionăm și energia României de mâine” a transmis ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Există astfel perspectiva ca activitatea de exploatare a cărbunelui din Valea Jiului, să continue la cele patru mine, până în anul 2048.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
Feribot scufundat în Bali, Indonezia. La bord se aflau 65 de persoane, 6 oameni au murit
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”
Sadova Veche devine gazda unei experiențe gastronomice autentice, cu un producător susținut de „Produs în Banat”
Tentativă de fraudă online în numele Societății de Transport Public Timișoara