Secretarul general al NATO Mark Rutte a participat la o reuniune informală a liderilor UE la Bruxelles, pentru a discuta despre apărarea europeană.
În cadrul întâlnirii, secretarul general a subliniat importanța parteneriatului NATO-UE, subliniind legătura transatlantică ca fundament al securității europene. Dl Rutte a subliniat, de asemenea, prioritățile comune pentru NATO și UE și a cerut ambelor organizații să meargă mai repede și mai departe împreună în fața provocărilor tot mai mari de securitate.
”Sprijinirea Ucrainei rămâne crucială, iar Europa trebuie să-și intensifice sprijinul militar”, a spus secretarul general. Trebuie să ne angajăm pe termen lung pentru redresarea și reconstrucția Ucrainei atunci când va veni momentul”, a adăugat el.
Dl Rutte a salutat, de asemenea, eforturile UE de a stimula apărarea europeană. Secretarul general a remarcat modul în care UE poate ajuta descurajarea și apărarea NATO să rămână credibile prin creșterea investițiilor, relaxarea reglementărilor, combaterea fragmentării industriale și facilitarea mobilității militare. ”Pentru a avea succes în protejarea Europei, UE și NATO trebuie să fie coerente, complementare și interoperabile” , a conchis el.
Și președintele Parlamentului European, Metsola, și-a subliniat viziunea asupra modului în care Europa poate și trebuie să își consolideze propria securitate și apărare. „Mai multe acțiuni, mai multe finanțări și mai multă cooperare”, trebuie să fie obiectivele UE, a argumentat ea.
„În primul rând, trebuie să facem mai mult pentru a proteja Europa”
„Rusia poate produce în continuare mai multe arme în trei luni decât putem noi în douăsprezece. Trebuie să facem mai mult, mult mai mult, pentru a crește producția de apărare și pentru a crește pregătirea noastră industrială pentru apărare. Putem face toate acestea într-un mod care să respecte specificul constituțional al statelor membre. Cea mai bună investiție în securitatea europeană este investiția în securitatea Ucrainei.”
”În al doilea rând, trebuie să facem mai mult pentru a finanța această protecție”
„Investiția în securitate nu se referă doar la protecție – este vorba despre creșterea competitivității europene, stimularea creșterii, crearea de locuri de muncă de înaltă calificare și promovarea descoperirilor de zi cu zi care îmbunătățesc modul în care trăim, lucrăm și ne conectăm.
„Finanțarea publică ne poate duce departe, dar știm că nu va fi suficientă. Acest lucru face ca mobilizarea capitalului privat să fie esențială. Când vine vorba de mandatul BEI, Parlamentul European a subliniat de multă vreme necesitatea de a-și maximiza capacitatea de a mobiliza finanțare privată pentru sectorul de securitate și apărare. Adevăratul stimulent constă în abordarea fragmentării piețelor noastre. Reguli, standarde și sisteme diferite creează bariere și riscă să ne rețină. Nu are sens ca Europa să aibă 178 de sisteme de arme diferite, când Statele Unite au 30.”
„În al treilea rând, trebuie să ne coordonăm mai bine”
„Fragmentarea ne costă miliarde: între 25 și 75 de miliarde de euro se pierd din cauza duplicării și ineficiențelor. Răspunsul la aceasta este să ne privească drept în față. Acum este momentul să mergem mai departe cu o piață unică pentru apărare. Apărare – Comerț – Realitate politică. Așteptările de la noi sunt mari. Trebuie să fim pregătiți să răspundem. Eficient, robust – chiar drastic. Europa trebuie să fie responsabilă pentru propria sa securitate. Nimeni altcineva nu va face asta pentru noi.”
În cadrul intervenției sale și președintele Klaus Iohannis a susținut necesitatea consolidării securității și a apărării europene, ca prioritate strategică în actualul context geopolitic, în care Rusia rămâne principala amenințare pentru securitatea europeană și euroatlantică.
În acest sens, președintele României a pledat pentru o abordare inovativă și ambițioasă a finanțării, pentru adaptarea capabilităților și a industriei de apărare la noile condiții geostrategice, aspecte care trebuie să se reflecte atât în deciziile politice, cât și în cele operative privind mecanismele și instrumentele financiare și a subliniat necesitatea creșterii finanțării pentru apărare, atât în bugetele naționale, cât și în bugetul UE, pledând, totodată, pentru mobilizarea tuturor instrumentelor aflate la dispoziția UE care ar putea genera resurse adecvate pentru apărare.
De asemenea, Președintele României a indicat importanța conectării proceselor de reformare a industriilor naționale de apărare la mecanismele UE, precum și necesitatea unei abordări cuprinzătoare a domeniului apărării, care să contribuie la susținerea obiectivelor de ansamblu ale Uniunii Europene.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Cele mai importante știri internaționale ale zilei de 24 iulie 2025
Oameni morți de foame în Gaza. Criza alimentară și umanitară atinge dimensiuni dramatice
Prima „nuntă” gay din România, organizată cu fast la Cluj-Napoca: un eveniment controversat
Taxiurile zburătoare vor fi printre blocuri cât de curând – De când veți zbura între hotel și plajă, între casă și serviciu
Avem datoria de a apăra România când guvernul devine agresorul cetățeanului
Val de căldură sufocantă: Nopți tropicale și aer irespirabil începând de luni
SPIRITUALITATE
Grăsimea abdominală și cauzele emoționale. Medicina Tradițională Chineză
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum ne putem crește vitalitatea rinichilor. Ce legături există între frică și rinichi
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Cum să-ți alegi produse potrivite pentru regenerarea părului
All-on-4 vs. All-on-6 – Ce alegi când vrei o dantură completă și stabilă?
România are, în premieră, o Strategie Națională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare 2025–2030
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Adevărul despre moarte. Bob Monroe și experiențele sale de a ieși din corpul fizic
Cum ne putem crește vitalitatea rinichilor. Ce legături există între frică și rinichi
Un pas important pentru turismul durabil în România