Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

APĂRAREA ȘI SECURITATEA EUROPEANĂ

La 20 martie 2025, Consiliul European a adoptat concluzii privind Ucraina, Orientul Mijlociu, competitivitatea, apărarea și securitatea europeană, următorul cadru financiar multianual și noile resurse proprii, migrația, oceanele, multilateralismul și alte puncte.

În continuarea concluziilor sale din 6 martie 2025 și prin prisma Cărții albe privind viitorul apărării europene din 19 martie 2025, Consiliul European solicită accelerarea lucrărilor referitoare la toate direcțiile de acțiune pentru a crește în mod decisiv gradul de pregătire pentru apărare al Europei în următorii cinci ani. Invită Consiliul și colegiuitorii să avanseze rapid în cadrul lucrărilor referitoare la propunerile recente ale Comisiei. Consiliul European solicită ca punerea în aplicare a acțiunilor specificate în concluziile sale din 6 martie 2025 în domeniul capabilităților să înceapă de urgență, iar lucrările referitoare la opțiunile de finanțare relevante să continue.

Consiliul European amintește că o Uniune Europeană mai puternică și mai capabilă în domeniul securității și apărării va contribui în mod pozitiv la securitatea mondială și transatlantică și este complementară NATO, care rămâne, pentru acele state care sunt membre ale NATO, fundamentul apărării lor colective.

În timp ce Planul de reînarmare a Europei „ReArm Europe – Readiness 2030” consolidează capabilitățile de apărare paneuropene cu noi mijloace financiare, cartea albă definește o nouă abordare a apărării și identifică nevoile de investiții.

Președinta Comisiei, dna Ursula von der Leyen, a declarat: „Epoca dividendului păcii a apus de mult. Nu ne mai putem baza pe arhitectura de securitate de până acum. Europa este gata să facă un pas înainte. Trebuie să investim în apărare, să ne consolidăm capabilitățile și să aplicăm o abordare proactivă pentru securitate.

Luăm măsuri decisive, prezentând o foaie de parcurs „Readiness 2030” pentru sporirea gradului nostru de pregătire, cu creșterea cheltuielilor pentru apărare și investiții importante în capabilitățile industriale europene de apărare. Trebuie să cumpărăm mai multe produse și servicii europene. Pentru că așa consolidăm baza industrială și tehnologică de apărare din Europa. Așa stimulăm inovarea și creăm o piață la nivelul UE pentru echipamentele de apărare.”

Aceste măsuri caută să răspundă urgenței pe termen scurt de a sprijini Ucraina, dar și nevoii presante pe termen lung de a consolida securitatea și apărarea Europei.

Prin cele de mai sus nu se aduce atingere caracterului specific al politicii de securitate și apărare a anumitor state membre și se ține seama de interesele de securitate și apărare ale tuturor statelor membre, în conformitate cu tratatele.

Consiliul European invită Comisia și Înaltul Reprezentant să raporteze periodic cu privire la progresele înregistrate în punerea în aplicare a concluziilor sale privind apărarea. Consiliul European va reveni asupra tuturor direcțiilor de lucru pe această temă în cadrul următoarei sale reuniuni.

La Consiliul European a participat și președintele interimar Ilie Bolojan care a declarat: ”Aici s-au discutat aspecte care țin de accelerarea măsurilor pentru pregătirea apărării europene, în așa fel încât, să existe o consolidare importantă într-un termen de cinci ani de zile, NATO rămânând în continuare ca fiind fundamentul apărării colective.

Asta înseamnă că, în perioada următoare, statele membre vor putea să deruleze achiziții pentru apărare în comun, ceea ce este o oportunitate pentru industria națională de apărare pentru a intra în lanțurile valorice ale industriei europene de apărare sau în cele globale de apărare.

În perioada următoare, atât Ministerul Apărării, cât și Ministerul Economiei, companiile private care sunt în domeniul apărării, dar și alte companii care sunt furnizoare în industria auto de componente, care pot fi transferate în industria de apărare, vor avea o oportunitate și vor trebui să lucreze, cel puțin ministerele pentru a analiza oportunitățile legate de aceste finanțări, în așa fel încât să intrăm în niște conglomerate europene de apărare, pe partea de producție, pentru a putea derula achiziții comune și pentru a putea accesa finanțările care ne sunt puse la dispoziție de către Uniunea Europeană, prin deciziile care s-au luat la Consiliul trecut”.

Securitatea nu înseamnă doar echipamente militare, ci și încrederea cetățenilor că banii lor sunt cheltuiți înțelept. Pentru România, este o mare șansă ca flancul estic să fie tărâm de investiții.

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share