Municipiul Lupeni a fost și anul acesta în atenția pelerinilor care au dorit să parcurgă Drumul Crucii. Și Cerul a plâns în această zi, însă, vremea mohorâtă nu le-a încercat credința și dragostea față de jertfa, pe care, Mântuitorul nostru a făcut-o pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire.
Golgota Văii Jiului a devenit de 26 ani,drumul către staţiunea Straja, cunoscută şi sub numele de „Drumul Crucii”.
Acesta a fost iniţiat de Emil Părău, după ce s-a finalizat construcţia schitului din masivul Straja.
Este singurul pelerinaj ortodox din România și din Europa care străbate un traseu destul de anevoios, de preste zece kilometri, către muntele Straja şi schitul unde este adăpostită crucea de 150 kg şi 4,40 X 2,20 metri ca dimensiuni, în care se găsesc încastrate părticele din crucea pe care a purtat-o mântuitorul şi pe care a fost răstignit pe Golgota.
În faţa Crucii, adusă dis de dimineaţa de la Schitul unde este adăpostită peste an, s-au închinat pelerinii, dar şi politicieni şi oficialităţi judeţene şi locale.
Au fost prezenţi senatorii Cristian Resmeriţă și Marian Petru Călin, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, prefectul Constantin Fulga, primarul Cristian Merișanu din Vulcan, membri ai mai multor partide politice, etc.
La procesiunea Drumul Crucii, au fost aduse şi moaştele Sfântului Irodion de la Lainici, Arhimandritul Ioachim Pârvulescu îndemnându-i pe credincioşi să participle și la hramul mănăstirii, pe 3 mai.
La miezul zilei, când clopotele au răsunat peste mulțimea adunată, cerul s-a luminat, iar Soarele și-a trimis razele sale, către cei prezenți, ca o binecuvântare, un semn al divinității.
Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, împreună cu Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, au fost prezenți în mijlocul preoților și credincioșilor care au participat la Pelerinajul „Drumul Crucii” de la Lupeni, săvârșind o slujbă de binecuvântare. În cuvântul de învățătură, adresat cu acest prilej Preasfințitul Părinte Episcop Nestor a explicat că suferința Mântuitorului Iisus Hristos sub greutatea Crucii pe drumul spre Golgota a fost cu atât mai mare cu cât, încă înainte de aceasta, deja suferise durerea însingurării, când toți L-au părăsit și abandonat și, mai mult decât atât, a simțit răutatea oamenilor prin chinurile provocate Trupului Său. Preasfinția Sa i-a îndemnat pe cei prezenți să-și poarte fiecare crucea cu mult curaj, având-L alături pe Domnul Hristos, cu credința și nădejdea că la capătul acestui drum se află Învierea. Acesta a amintit mulţimii de credincioşi de necesitatea asumării de fiecare dintre noi al acestui drum al crucii, amintind astfel de faptul că, fiecare dintre noi trebuie să participăm la Crucea lui Iisus, la Viaţa, Răstignirea şi Moartea Sa spre a ne bucura şi de Învierea Sa.
”Prin Jertfa Sa pe cruce, Mântuitorul Hristos ne oferă o perspectivă diferită asupra vieții și a morții, trasformând moartea din înfrângere în biruință, „omorând cu moartea pe moarte” și folosind propria moarte ca modalitate de renaștere la o altă viață, dar nu una vremelnică, ci veșnică. Modelul de dragoste jertfelnică pe care ni-l oferă Hristos ne arată că renunțarea la propria viață pentru viața altora devine totodată și izvor de viață și de fericire veșnică. Prin Învierea Sa din morți Hristos a biruit moartea, iar această biruință ne-o împărtășește și nouă prin Tainele și prin lucrarea Bisericii, prin împlinirea poruncilor și prin iubirea jertfelnică a aproapelui.
În Hristos moartea devine izvor de viață, iar, dacă păcatul are ca finalitate moartea vremelnică, prin Hristos cel Înviat omorârea păcatului încă din timpul vieții îi dăruiește omului puterea de dobândi biruință și asupra morții, deschizându-i calea spre viața și spre fericirea cea veșnică în Împărăția lui Dumnezeu„ a spus Episcopul Nestor, al Devei și Hunedoarei.
Acest pelerinaj religios a fost străbătut și în acest an de o MARE DE CREDINCIOȘI , chiar dacă, din când în când, pe alocuri Cerul și-a trimis lacrimile sale, peste mulțimea care a urcat pe Golgota Văii Jiului.
Pe parcursul traseului s-au făcut 14 opriri la cele 14 troiţe ridicate pe marginea drumului, preoţii citind din cele 12 Evanghelii.
„Pentru noi, fiecare pas făcut în umbra Crucii, aşa cum se spune într-o veche priceasnă, înseamnă o povară mai puţin şi primim puterea binefăcătoare a simbolului divin, pentru cei care cred cu adevărat”, au spus mai multe femei care participau la procesiune.
Iniţiatorul acestui pelerinaj religios, Drumul Crucii, Emil Părău a ţinut să ne spună: „În anul 1996, în Straja, la cabana Montana de ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena s-au ivit primele semne dumnezeieşti. În interiorul unui bec a apărut, din senin, o cruce. Şi, la un interval scurt de timp a mai apărut o cruce. Am stat de vorbă cu un călugăr care mi-a spus că în aceste locuri sunt sute eroi care au murit în primul Război Mondial, dar, care, nu sunt îngropaţi creştineşte. Şi m-am gândit să ridic o cruce chiar în vârful Straja şi un schit în memoria acestora. O singură dată în an, doar în Vinerea Mare credincioşii se pot închina la cele 14 moaşte de sfinţi părinţi, care sunt încastrate pe cruce.
Reconstituirea Drumului Crucii reprezintă pentru mine ca principal organizator este izbăvirea de păcate, deoarece, consider că toţi aceia care participă la refacerea drumului lui Cristos, sunt iertaţi de toate păcatele. Urcând pe Drumul Crucii putem să medităm de asemenea la suferinţele la care a fost supus Mântuitorul, pentru iertarea tuturor păcatelor săvârşite de noi”.
Crucea de fier din Straja a fost ridicată de Emil Părău şi de minerii de la Lupeni pe 30 octombrie şi a fost sfinţită de stareţul mănăstirii Lainici.
Participanţii îşi amintesc că aceasta s-a ţinut pe o vreme mohorâtă, dar atunci când a început slujba cerul s-a luminat şi soarele a învăluit atmosfera.
Din anul 2007 intrarea în Schitul Straja se face printr-un tunel lung de 50 metri, pe pereţii căruia este pictat în întregime Noul Testament. Candela este mutată zilnic în dreptul sfântului prăznuit în calendar şi a devenit la rându-I, un loc de pelerinaj.
Pentru buna desfăşurare a evenimentului, administraţia publică locală împreună cu principalul organizator al pelerinajului religios au mobilizat Jandarmeria, Poliţia locală, Salvamontul și tinerii voluntari de la subfilialele de Crucea Roşie din Lupeni și Vulcan, care și-au făcut cu toții, pe deplin, datoria ce le-a fost încredințată, ajutând persoanele care au avut nevoie de sprijin și asistență de specialitate deoarece, printre pelerinii care au participat la pelerinajul Drumul Crucii s-au aflat și persoane vârstnice, cu diferite afecțiuni.
Îndemnați de cuvintele chiriahului locului, să ne rugăm neîncetat pentru pacea lumii și comuniunea dintre oameni, pentru că este fundamentul credinței testamentul pe care El l-a lăsat ucenicilor Săi înainte de Jertfa Sa pe Cruce: „Poruncă nouă dau vouă: Să vă iubiţi unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, aşa şi voi să vă iubiţi unul pe altul” (Ioan 13, 34).
Înainte de a-ţi da crucea pe care o duci, Dumnezeu a privit-o cu ochii Săi cei preafrumoşi, a examinat-o cu raţiunea Sa dumnezeiască, a verificat-o cu dreapta Sa neajunsă, a încălzit-o în inima Sa, cea plină de iubire, a cântărit-o cu mâinile Sale pline de afecţiune, ca nu cumva să fie mai grea decât o poţi duce. Şi după ce a măsurat curajul tău, a binecuvântat-o şi ţi-a pus-o pe umeri.
Deci… o poţi duce! Ţine-o bine şi urcă pe Golgota… spre Înviere!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Tânăr măturător din Craiova ajuns milionar în euro
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”