În spiritul tradiției de a-și onora profesorii remarcabili, Universitatea Politehnica Timișoara a organizat joi, 8 mai 2025, aniversarea prof. emerit dr.ing. Radu Băncilă, la împlinirea vârstei de 80 de ani, în prezența reprezentanților conducerii UPT, ai Facultății de Construcții, căreia i-a dedicat întreaga carieră, a colegilor și prietenilor.
În deschiderea evenimentului, moderat de prof.univ.dr.ing. Edward Petzek, prieten și colaborator apropiat, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a vorbit despre relația directă cu profesorul Radu Băncilă, un adevărat specialist în poduri, atât la propriu, cât și la figurat, amintind rolul esențial al acestuia în stabilirea și consolidarea relației de colaborare cu Universitatea Tehnică din München. De asemenea, rectorul UPT i-a oferit o Plachetă de Onoare profesorului Radu Băncilă, „în semn de aleasă prețuire și de profundă apreciere pentru dăruirea cu care s-a dedicat activității științifice, didactice, manageriale și de cercetare în cadrul Universității Politehnica Timișoara. De numele său se leagă înființarea specializării cu limba de predare germană la Facultatea de Construcții a UPT, dar și extinderea colaborării internaționale”.
Decanul Facultății de Construcții din cadrul UPT, prof.univ.dr.ing. Raul Zaharia, a prezentat aspecte din cariera extraordinară a profesorului Radu Băncilă, iar colegii, prietenii și colaboratorii acestuia, printre care acad. Ion Boldea, primarul localității Bran, Cosmin Feroiu, prof.univ.dr.ing. Dorin Radu, prodecan al Facultății de Construcții din Brașov, i-au adus omagii și au depănat amintiri care îi leagă.
În încheierea evenimentului, profesorul Radu Băncilă a mulțumit tuturor celor prezenți și a prezentat „Crâmpeie din viața mea”, cu amintiri despre familia sa, despre părinți, despre casa părintească din Bran, perioada studenției, cariera sportivă (înot și polo), doctoratul cu academicianul Dan Mateescu, dar și unele dintre realizările profesionale remarcabile.
* * *
Prof.em.dr.ing. Radu Băncilă este absolvent al Liceului „N. Lenau” din Timișoara și al Institutului Politehnic Timișoara, Facultatea de Construcții, promoția 1967. În anul 1981 devine doctor inginer și din 1992 profesor universitar în cadrul Facultății de Construcții, Departamentul CMMC. În anul 1997 devine conducător de doctorat, iar în 2012 primește titlul de profesor emerit al Universității Politehnica Timișoara. A fost ales ca prodecan (1999) și decan (2004-2008) al Facultății de Construcții
În 1991, profesorul Radu Băncilă a inițiat studiul de inginerie civilă în limba germană – primul studiu ne-germanistic din România cu predare în limba germană. Profesorul Băncilă a contribuit la încheierea unui contract de parteneriat, în 1993, între Universitatea Politehnica Timișoara și Universitatea Tehnică din München, iar secția a fost inclusă în programul de promovare al Serviciului German de Schimb Academic DAAD. De asemenea, a realizat un program de diplomă dublă cu Universitatea Tehnică din München și cu HTWG Graz, iar la ora actuală, specializarea în limba germană are 380 de absolvenți, dintre care 33 cu diplomă dublă TUM/UPT și HTWG/UPT.
În anul 2012 Profesorul Băncilă a primit Ordinul de Merit al Republicii Federale Germania, „Crucea de Merit Clasa I” de la Ambasadorul Republicii Federale Germania în România, Andreas von Mettenheim.
Distinsul profesor a fost primit în 2019 ca Membru de Onoare al Secției de Construcții și Urbanism din cadrul Academiei de Științe Tehnice din România.
Este membru sau membru fondator într-o serie de asociații internaționale de calibru în domeniul construcțiilor, are 110 lucrări științifice publicate în reviste internaționale de prestigiu, 10 cărți de specialitate publicate, 4 în limba engleză și 2 în limba germană.
A obținut locul I pe plan european pentru lucrarea „O nouă viață pentru un pod metalic istoric peste Mureș la Săvârșin”, acordat de către Convenția Europeană pentru Construcții Metalice ECCS, la categoria „Reabilitarea podurilor existente”, iar în 2020 a fost distins cu Premiul „Traian Vuia” la Gala Excelenței Bănățene.
Jurnalist, scriitor, editor, terapeut
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Cele mai importante știri internaționale ale zilei de 24 iulie 2025
Oameni morți de foame în Gaza. Criza alimentară și umanitară atinge dimensiuni dramatice
Prima „nuntă” gay din România, organizată cu fast la Cluj-Napoca: un eveniment controversat
Taxiurile zburătoare vor fi printre blocuri cât de curând – De când veți zbura între hotel și plajă, între casă și serviciu
Avem datoria de a apăra România când guvernul devine agresorul cetățeanului
Val de căldură sufocantă: Nopți tropicale și aer irespirabil începând de luni
SPIRITUALITATE
Grăsimea abdominală și cauzele emoționale. Medicina Tradițională Chineză
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Cum să-ți alegi produse potrivite pentru regenerarea părului
All-on-4 vs. All-on-6 – Ce alegi când vrei o dantură completă și stabilă?
România are, în premieră, o Strategie Națională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare 2025–2030
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Ți se potrivește o nuntă pe plajă în Halkidiki? Află de aici ce presupune mai exact și cum poți avea și tu parte de un eveniment de vis
Uleiul de mentă – răcoarea care trezește pielea și îți limpezește mintea