În perioada 29 – 31 mai 2025, Agenția Națională a Zonei Montane, împreună cu Academia Română – filiala Iași, Institutul de Cercetări Economice și Sociale „Ghe. Zane” și Centrul de Economie Montană – CEMONT Vatra Dornei, au organizat cea de-a 27-a ediție a Conferinței științifice internaționale „Turism and Rural Space in National and International Context” (TARS).
Aceasta, s-a desfășurat la sediul Agenției Naționale a Zonei Montane, din Vatra Dornei, județul Suceava, dar și cu participare online.
Au fost prezenți specialiști din 18 țări, de pe patru continente: România, Republica Moldova, Ucraina, Marea Britanie, Italia, Grecia, Uzbekistan, Belarus, Turcia, India, Gambia, Sri Lanka, Malaezia, Pakistan, Iran, Canada, Maroc, Africa de Sud.
Cu prezenta fizică, la Vatra Dornei, au venit reprezentanți din următoarele țări: România, Republica Moldova, Ucraina, Uzbekistan, Iran. S-au prezentat 80 de lucrări științifice, având un număr de 140 de autori.

”În cadrul evenimentului au mai avut loc două workshop-uri având ca teme: “Festivalul Patrimoniu Turism și Economie Culturală în Sri Lanka” & “Practici antreprenoriale de succes în turismul românesc”, două mese rotunde: “Turismul Cultural Romanesc” & “Presa științifică în fața noilor provocări” și proiecția filmului documentar “De la Bălți la Alba Iulia. Traseul Centenarului Marii Uniri”.
Pentru a transmite din lecțiile învățate, câțiva antreprenori din Bazinul Dornelor și-au prezentat afacerile lor de succes.
S-a remarcat și de această dată, gradul înalt de cunoaștere și implicit calitatea și rigurozitatea lucrărilor științifice, diversitatea problematicii abordate, care s-au încadrat armonios în tematica evenimentului, precum și determinarea și profesionalismul participanților.

Ne-au onorat cu prezența la eveniment, oficialități și personalități de marcă: Zoltán-József Mihály – Secretar de Stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Marius Vasile Rîpan – primarul municipiului Vatra Dornei, Radu Rey – directorul Centrului de Economie Montană, Emil Stanciu – vicepreședintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

Ansamblul Folcloric „Plai Bucovinean” din Dorna Candrenilor a susținut un superb program artistic, prezentând invitaților prezenți la seara festivă, o suită de dansuri și cântece populare tradiționale din Bucovina.
În cadrul aplicației practice s-au vizitat obiective turistice reprezentative din localitățile Vatra Moldoviței și Moldovița: traseul parcurs cu mocănița huțulcă, mănăstirea Moldovița, muzeul ouălor „Lucia Condrea”, pensiunea Valcan.

Noi, organizatorii aducem sincere mulțumiri pentru sprijin și susținere Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, primăriei Municipiului Vatra Dornei – domnului primar Marius Rîpan, societății „Aqua Carpatica”, Clubului Copiilor din Vatra Dornei – domnilor profesori Vasile Moroșan și Dorin Pardău, Ansamblului Folcloric „Plai Bucovinean” din Dorna Candrenilor – doamnei coregraf Sânziana Paula Roșuș, primăriei comunei Vatra Moldoviței – domnului primar Virgil Saghin, domnului doctor Mihai Voloșeniuc – directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava. Sprijinul dumnealor a contribuit substanțial la reușita evenimentului” au tranmis reprezentanții AZM.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Cele mai importante știri internaționale ale zilei de 24 iulie 2025
Oameni morți de foame în Gaza. Criza alimentară și umanitară atinge dimensiuni dramatice
Prima „nuntă” gay din România, organizată cu fast la Cluj-Napoca: un eveniment controversat
Taxiurile zburătoare vor fi printre blocuri cât de curând – De când veți zbura între hotel și plajă, între casă și serviciu
Avem datoria de a apăra România când guvernul devine agresorul cetățeanului
Val de căldură sufocantă: Nopți tropicale și aer irespirabil începând de luni
SPIRITUALITATE
Grăsimea abdominală și cauzele emoționale. Medicina Tradițională Chineză
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Cum să-ți alegi produse potrivite pentru regenerarea părului
All-on-4 vs. All-on-6 – Ce alegi când vrei o dantură completă și stabilă?
România are, în premieră, o Strategie Națională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare 2025–2030
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Ți se potrivește o nuntă pe plajă în Halkidiki? Află de aici ce presupune mai exact și cum poți avea și tu parte de un eveniment de vis
Uleiul de mentă – răcoarea care trezește pielea și îți limpezește mintea