Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

ATENȚIE : Există focar de hepatită A în patru țări europene!

Dacă vă pregătiți să plecați în vacanță în țările europene,  alături de cei mici, este important să știți că patru țări populare printre turiști: Cehia, Slovacia, Ungaria și Austria  se confruntă în prezent cu un focar major de hepatită A, o infecție a ficatului extrem de contagioasă.

Până la sfârșitul lunii mai 2025, autoritățile europene au raportat peste 2.000 de cazuri, dintre care nouă decese, inclusiv șase  în Cehia, țară în care copiii mici sunt grupa cea mai afectată.

Ce este hepatita A și cum se transmite?

Potrivit experților de la Mayo Clinic, hepatita A se transmite pe cale fecal-orală, adică prin contact cu mâncare, apă sau obiecte contaminate cu materii fecale. Riscul este mai mare în spațiile cu igienă precară, dar virusul poate rezista și luni de zile pe suprafețe,  ceea ce îl face ușor de transmis între copii sau în locurile aglomerate. Se poate lua și prin consumul de fructe de mare crude, provenite din apă contaminată sau de la persoane care nu s-au spălat pe mâini corespunzător înainte de a prepara alimente.

 

Cele mai afectate zone:

-Slovacia – 880 de cazuri, mai ales în zonele turistice de lângă lacuri.

-Ungaria – 530 de cazuri, majoritatea în rândul adulților, dar transmisia în comunități este mare.

-Austria – 87 de cazuri confirmate, dar cu 3 decese.

-Cehia – 600 de cazuri și 6 decese, inclusiv în rândul copiilor.

– Portugalia – 504 cazuri

Direcția Generală a Sănătății (DGS) din Portugalia a anunțat zilele acestea existența unui  focar  în regiunile Algarve, Alentejo și Lisabona și Valea Tejo, asociat cu condiții sanitare precare, care afectează în special copiii. Chiar dacă Germania nu este inclusă oficial în focar, au apărut câteva cazuri legate de cele din Ungaria și Austria, potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

Această epidemie ne amintește că hepatita A poate provoca boli grave și decese, în special în rândul persoanelor cu acces limitat la asistență medicală și igienă de bază. Trebuie să consolidăm activitățile de informare, să oferim acces la vaccinare grupurilor mai susceptibile de a fi expuse și să asigurăm salubritate de bază, în special ca răspuns la creșterea numărului de cazuri. Mai mult decât măsuri de sănătate, acestea sunt măsuri de echitate” , a declarat Ole Heuer, șeful unității pentru boli legate de „One Health” la ECDC.

                               ECDC și autoritățile sanitare din țările afectate au emis un set de recomandări urgente

Primul lucrul este vaccinarea țintită a grupurilor cu risc crescut; profilaxie post-expunere pentru contactele apropiate; acțiuni comunitare de informare, adaptate contextelor lingvistice și culturale:  acces îmbunătățit la igienă, cum ar fi apă și săpun, în unitățile publice ușor accesibile; secvențiere și investigații continue pentru a înțelege modelele de transmitere.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share