Pe 31 decembrie 1999, revista Time alegea cel mai important personaj al secolului XX. Chipul care apărea pe copertă nu era al unui sportiv, nici al unui actor, al unui cântăreţ şi nici al unui lider pacifist, ci aparţinea unui om de ştiinţă. Cea mai emblematică figură era Albert Einstein. Influenţa savantului nu este reprezentată doar de celebra teorie a relativităţii, care împlineşte 100 de ani.
Un geniu care a acumulat şi a împărtășit lumii atât de multe cunoștinţe a avut cu siguranţă un cuvânt de spus în sfera studiului şi educaţiei. Astfel, Einstein şi-a manifestat pasiunea pentru învăţare ori de câte ori a avut ocazia, lăsând moştenire numeroase principii care ar trebui puse în practică de dascăli şi părinţi.
O perspectivă des întâlnită în scrierile sale este respingerea asocierii dintre studiu şi obligativitate. Potrivit elpais.com, Albert Einstein a petrecut şapte ani la Colegiul Luitpold din Munchen, unde se punea accentul pe repetarea ideilor până în momentul în care sunt reţinute. Abordarea era frustrantă şi de aceea, la mulţi ani după, savantul scria: „învăţarea trebuie să fie percepută ca cel mai de preţ dar, nu ca o obligaţie”.
În viziunea lui Albert Einstein, învăţarea mecanică creează automatisme şi ucide talentul individual. În cartea Autobiographical Notes, genialul fizician descrie conflictul dintre metoda sa selectivă şi exigenţele academice: „Am învăţat foarte repede să păstrez ceea ce este important, ignorând multitudinea de lucruri care înceţoşează mintea şi ţi-o distrag de la esenţial. Problema era că pentru examene trebuia să memorezi toate informaţiile, chiar dacă voiai sau nu. Este o greşeală gravă…”
Bazându-se pe acest principiu, şi-a sfătuit fiul să încerce să ignore rigiditatea sistemului şi să găsească plăcerea învăţării. „Cântă la pian dacă îţi face plăcere, chiar dacă profesoara nu te va aprecia. Este cea mai bună metodă de a învăţa, când faci ceva cu o mare plăcere nu îţi vei da seama că timpul trece”, îi scria băiatului său Tete într-o scrisoare.
Pentru a excela, este necesar să pui practica înaintea teoriei: „Marile personalităţi nu se mulţumesc cu ce se aude sau cu ce se zice, dacă nu sunt în mijlocul acţiunii. În consecinţă, cea mai bună metodă de a educa este cea prin care îi ceri ucenicului să ducă la bun sfârşit sarcini concrete. Principiul este valabil atât pentru copiii care învaţă să scrie, cât şi pentru studenţii care îşi scriu teza de licenţă.”
Pentru a se face mai bine înţeles, a făcut o analogie cu sportul, explicând diferenţa între învăţare şi educaţie: „Dacă un tânăr şi-a antrenat musculatura şi rezistenţa fizică făcând sport, mai târziu va fi pregătit pentru orice muncă fizică. Acest lucru este valabil şi în cazul minţii…”, subliniind că este un susţinător al principiului „Educaţia este ceea ce rămâne în momentul în care ai uitat ce ai învăţat la şcoală”.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
Feribot scufundat în Bali, Indonezia. La bord se aflau 65 de persoane, 6 oameni au murit
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”
Sadova Veche devine gazda unei experiențe gastronomice autentice, cu un producător susținut de „Produs în Banat”
Tentativă de fraudă online în numele Societății de Transport Public Timișoara