Muzeul VIU de la Tecșești. În perioada 15 iulie – 15 august, în satul Tecsesti din județul Alba, comuna Întregalde, se desfăsoară o nouă etapă a proiectului „La Origini” inițiat de Asociația Culturală pentru Dezvoltare Durabilă Groove On. Proiectul a început în anul 2014 și are că scop revitalizarea zonei prin amenajarea unui Muzeu Viu, ce va cuprinde ansambluri de locuit specifice fiecărei perioade istorice principale.
Este un concept nou în România, însemnând un muzeu unde turiștii nu doar vizitează, ci pot și locui o perioadă, pentru a simți pe viu traiul simplu de zi cu zi de la sat. În cadrul acestui proiect, între anii 2014-2017 s-au reprodus colibe din perioada neolitică, construite cu tehnici specifice epocii, folosind doar pământ, paie, apă și balegă de cal, pe o structură din lemn, fără imbinări, doar cu legături din sfoară, scrie alba24.ro.
În anul 2018 se trece la exemplificarea unei noi etape istorice a locuirii, prin restaurarea unei gospodării mocănesti, datând de la începutul secolului XX. De-a lungul anilor, Casa Petric a fost, pe rând, scoală, primărie, apoi locuintă, pană acum 25 de ani, iar în momentul începerii proiectului de restaurare, casa se află într-un stadiu avansat de degradare.
Prima etapă a taberei de anul acesta (15 iulie-29 iulie) este dedicată restaurării acestei gospodării tradiționale și este în plină desfăsurare, având participanți studenți de la facultătile de arhitectură din tară și străinătate, dar și voluntari care doresc să învețe tehnicile moderne de restaurare. Se efectuează reparații la acoperiș, la tavane, la bârnele din lemn, se recondiționează tarnatul, se refac tencuielilor interioare și exterioare și se reconditionează inclusiv mobilierul original, ce va fi amplasat în camere, spre încântarea vizitatorilor și a turiștilor care vor fi cazați aici, de îndată ce casa va fi introdusă în circuitul turistic.
DE CE SĂ SPRIJINI MUZEUL VIU DE LA TECȘEȘTI?
1. Este singurul muzeu viu din Europa care reunește reproduceri de locuințe din perioada neolitică, dacică, medievală și modernă.
2. Vizitatorul poate experimenta viața și îndeletnicirile din diverse perioade istorice.
3. Proiectul are o abordare interdisciplinară îmbinând istoria, cercetarea etnografică, turismul, cultura, promovarea patrimoniului si agricultura ecologică.
4. Susține comunitatea locală și o implică în proiect prin crearea de locuri de muncă.
5. Ecoturismul și activitățile ecologice protejează habitatul natural.
6. Reprezintă o alternativă la turismul tradițional.
Tabăra este coordonată de Cristina Cândea, arhitect cu o vastă experientă în organizarea taberelor de restaurare – șase tabere la RYMA în Cetatea Alba Iulia și trei tabere la Corna, comuna Roșia Montană. Ea s-a alăturat membrilor Asociației Groove On și voluntarior care au participat la edițiile anterioare și au rămas dedicați proiectului, încă din 2014. Studenții participanți, majoritatea din anul 1 și 2 de facultate, au ocazia să aprofundeze cursurile teoretice învățate la scoală prin aplicații practice în restaurare, într-un peisaj natural nealterat, contribuind astfel la renașterea satului Tecsesti și la realizarea proiectului „La Origini”.
Pentru cea de-a doua jumătate a perioadei de lucru, ce va avea loc între 5 și 15 august, este planificată finalizarea lucrărilor de reproducere a locuințelor din epoca neolitică. Sectorul neolitic este un proiect de arheologie și arhitectură experimentală, creat pentru a testa idei diferite despre structurile supraterane ale caselor, tipurile de materiale folosite și metodele de construcție, în bază unei comparații cu dovezile arheologice reale.
Întregul proiect „La Origini – Muzeul Viu de la Tecșești” este realizat din donații, sponsorizări și munca voluntară a celor care au crezut în idealul de readucere la viată a acestui sat izolat (unde momentan, accesul se realizează doar cu mașini de teren).
„Ne dorim ca prin amenajarea Muzeului Viu de la Tecsesti, satul să fie conectat la traseele turistice existențe deja în munții Trascăului și să constituie un punct de atracție pentru cei pasionați de istorie dar și de traiul simplu și sănătos de la țară din acest sat tradițional mocanesc” a declarat Ionuț Onea, președintele Asociației Culturale pentru Dezvoltare Durabilă Groove On și inițiatorul proiectului.
Cei care doresc să afle mai multe detalii despre proiect pot accesa pagina de Facebook „La Origini” sau site-ul www.laorigini.org.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Cele mai importante știri internaționale ale zilei de 24 iulie 2025
Oameni morți de foame în Gaza. Criza alimentară și umanitară atinge dimensiuni dramatice
Prima „nuntă” gay din România, organizată cu fast la Cluj-Napoca: un eveniment controversat
Taxiurile zburătoare vor fi printre blocuri cât de curând – De când veți zbura între hotel și plajă, între casă și serviciu
Avem datoria de a apăra România când guvernul devine agresorul cetățeanului
Val de căldură sufocantă: Nopți tropicale și aer irespirabil începând de luni
SPIRITUALITATE
Grăsimea abdominală și cauzele emoționale. Medicina Tradițională Chineză
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Tratament anticancer cu sucuri și ceaiuri – după Rudolf Breuss. Cura totală
Cum s-a vindecat de cancer o ingineră chimistă din Iași. ”Astăzi sunt un om sănătos!”
Cum ne putem crește vitalitatea rinichilor. Ce legături există între frică și rinichi
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Cum să-ți alegi produse potrivite pentru regenerarea părului
All-on-4 vs. All-on-6 – Ce alegi când vrei o dantură completă și stabilă?
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Florian Colceag, antrenorul de genii: Când oamenii scapă de frică li se luminează mintea
Tratament anticancer cu sucuri și ceaiuri – după Rudolf Breuss. Cura totală
Cum s-a vindecat de cancer o ingineră chimistă din Iași. ”Astăzi sunt un om sănătos!”