România este pe locul patru în Europa în ceea ce privește numărul cetățenilor care trăiesc în afara granițelor țării. Astăzi aproximativ trei milioane de români sunt plecați la muncă în străinatate sau stabiliți definitiv acolo, cu tot cu familii, iar o importantă parte dintre ei sunt și dâmbovițeni.
Este adevărat că în ultimii 29 de ani am pierdut, doar prin migrație, aproximativ 17% din populația României. Cu toate acestea, nu pot fi de acord cu propunerea ministrului Teodorovici de a limita dreptul de muncă în străinătate la un permis pe o perioadă de numai 5 ani pentru o singură țară. Din punctul meu de vedere, propunerea este o scăpare a ministrului Finanțelor Publice, pentru că vorbim de un drept câstigat de toți românii prin obținerea calității de membru al Uniunii Europene, drept de care foarte mulți au ales să beneficieze. Problema deficitului de forță de muncă în România, deși o problemă reală, nu se poate rezolva prin limitarea unui drept câștigat.
În ultimii ani, migrația externă a populației a fost o reacție foarte promptă și foarte dură ca rezultat la situația economică din România, dar și la avantajele pe care migrarea într-o altă țară dezvoltată le poate oferi. Nu trebuie să pierdem din vedere însă că în ultima perioadă se menține un echilibru între numărul de plecări și numărul de întoarceri în țară. Ceea ce înseamnă că misiunea principală pe care ne-am asumat-o, aceea de a asigura un parcurs constant către îmbunătățirea nivelului de trai al populației, având ca efect întărirea coeziunii sociale și reducerea decalajelor față de statele dezvoltate ale Uniunii Europene, a început să aibă rezultate. Am dovedit că prin asumarea unor strategii înțelepte de creștere economică putem obține un număr semnificativ de noi locuri de muncă, venituri mai mari pentru categorii sociale importante, reducerea inegalităților sociale, creșterea accesului populației la servicii de calitate și la resurse.
Sunt convins că trebuie să ne axăm pe promovarea unor politici publice coerente și realiste, care să determine o piață a muncii performantă, dinamică și flexibilă ce poate asigura accesul majorității cetățenilor la locuri de muncă de calitate și venituri decente, în funcție de competențele și abilitățile lor. Este imperios să menținem o abordare multisectorială, să combinăm măsurile pentru modernizarea pieței muncii cu cele din domeniul educației, să susținem măsuri de incluziune socială, să îmbunătățim serviciile medicale, să promovăm investiții în sectorul productiv și în cercetare-dezvoltare-inovare.
Scopul nostru este acela de a asigura o dezvoltare durabilă pentru România, astfel încât să putem asigura o convergență nominală și reală cu nivelul de dezvoltare din Uniunea Europeană.
Închei prin a spune că nu suntem singura țară care s-a confruntat cu o penurie de forță de muncă. Mai sunt în această situație și alte țări. Putem să învățăm din exemplul lor. Trebuie să avem grijă să nu lăsăm niciodată loc de interpretări când facem afirmații și indiferent de circumstanțe să avem în vedere totdeauna creșterea prestigiului internațional al României.
Ionel PETRE
Președinte ALDE Dâmbovița
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Cele mai importante știri internaționale ale zilei de 24 iulie 2025
Oameni morți de foame în Gaza. Criza alimentară și umanitară atinge dimensiuni dramatice
Prima „nuntă” gay din România, organizată cu fast la Cluj-Napoca: un eveniment controversat
Taxiurile zburătoare vor fi printre blocuri cât de curând – De când veți zbura între hotel și plajă, între casă și serviciu
Avem datoria de a apăra România când guvernul devine agresorul cetățeanului
Val de căldură sufocantă: Nopți tropicale și aer irespirabil începând de luni
SPIRITUALITATE
Grăsimea abdominală și cauzele emoționale. Medicina Tradițională Chineză
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Tratament anticancer cu sucuri și ceaiuri – după Rudolf Breuss. Cura totală
Cum s-a vindecat de cancer o ingineră chimistă din Iași. ”Astăzi sunt un om sănătos!”
Cum ne putem crește vitalitatea rinichilor. Ce legături există între frică și rinichi
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Cum să-ți alegi produse potrivite pentru regenerarea părului
All-on-4 vs. All-on-6 – Ce alegi când vrei o dantură completă și stabilă?
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Florian Colceag, antrenorul de genii: Când oamenii scapă de frică li se luminează mintea
Tratament anticancer cu sucuri și ceaiuri – după Rudolf Breuss. Cura totală
Cum s-a vindecat de cancer o ingineră chimistă din Iași. ”Astăzi sunt un om sănătos!”