Comisia a testat cu succes un nou program de promovare a mobilității artiștilor și profesioniștilor din domeniul culturii. i-Portunus(link is external), un proiect-pilot finanțat prin programul Europa creativă al UE, este unul dintre rezultatele concrete ale noii agende europene pentru cultură adoptate în 2018.
Cu un buget de 1 milion EUR în 2019, i-Portunus a finanțat 343 de artiști și profesioniști din domeniul artelor spectacolului și al artelor vizuale provenind din 36 de țări pentru a lucra peste hotare pentru o perioadă de 15-85 de zile.
Comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, a declarat: „Sunt mândru că am lansat acest prim program finanțat de UE prin care ajutăm artiștii și profesioniștii din domeniul culturii să dobândească experiență peste hotare și să clădească noi parteneriate cu alți creatori dincolo de granițe. Acesta este un element esențial pentru a spori inovarea și competitivitatea industriilor culturale și creative din Europa, care joacă un rol important în economiile și societățile noastre.”
Pentru a se califica pentru sprijin prin proiectul i-Portunus(link is external), candidații au trebuit să demonstreze un obiectiv specific și bine definit, cum ar fi dezvoltarea unei colaborări internaționale, participarea la o rezidență artistică cu scop productiv sau la dezvoltarea profesională în țara de destinație. În perioada aprilie-septembrie 2019, peste 3 200 de artiști și profesioniști din domeniul culturii și-au depus candidatura pentru a primi sprijin.
Reacțiile participanților și ale industriilor culturale au fost foarte pozitive. Proiectul i-Portunus a avut ecou mai ales în rândul artiștilor tineri și în curs de afirmare. O conferință care a avut loc la Bruxelles în perioada 15-16 octombrie a reunit o serie de artiști participanți, principalele părți interesate, reprezentând sectoare precum muzica, teatrul, dansul, festivalurile și literatura, precum și institute culturale naționale și internaționale, cum ar fi Fundația Culturală Europeană, pentru a discuta modalități prin care se poate îmbunătăți programul. Discuțiile vor sta la baza recomandărilor pe care părțile interesate le vor prezenta Comisiei la finalul proiectului.
Pașii următori: În 2020, Comisia va investi încă 1,5 milioane EUR în două proiecte similare. Rezultatele și recomandările de pe urma tuturor proiectelor-pilot vor sta la baza acțiunii permanente propuse pentru următorul program Europa creativăCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN••• pentru perioada 2021-2027.
Context: În mai 2018, Comisia Europeană a publicat comunicarea intitulată „O nouă agendă europeană pentru cultură”, care stabilește obiective de cooperare la nivelul UE și propune 25 de acțiuni prioritare. Una dintre aceste acțiuni își propune încurajarea „mobilității profesioniștilor din sectoarele culturale și creative”. De asemenea, în programul de lucru pentru 2018 al programului Europa creativăCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••, a fost inclus un program transfrontalier de mobilitate pentru artiști și pentru persoanele creative, pentru a testa un nou sistem de finanțare care urmează să fie extins în 2019 și 2020 și pus în aplicare în mod regulat după 2020 în cadrul viitorului program Europa creativă.
i-Portunus este un proiect-pilot pe termen scurt, selectat și finanțat prin programul UE Europa creativăCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••, care sprijină sectoarele culturii și audiovizualului europene.
Pentru a pune în aplicare această nouă inițiativă, a fost publicată o cerere de oferte în 2018. Ofertantul câștigător a fost un consorțiu format din Goethe-Institut(link is external)Căutați traducerile disponibile pentru linkul precedentDE••• (Germania), Institut francais(link is external)Căutați traducerile disponibile pentru linkul precedentFR••• (Franța), Nida Art Colony of Vilnius Academy of Arts(link is external) (Lituania) și Izolyatsia(link is external)Căutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN••• (Ucraina). Proiectul-pilot a debutat în ianuarie și va dura până în februarie 2020, când consorțiul trebuie să își prezinte recomandările în materie de evaluare și de politică.
Pentru informații suplimentare: i-Portunus(link is external), Videoclipuri cu mărturiiCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••
Programul Europa creativăCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••
REDACTAT:
Vlăduţ ANDREESCU, manager EDIC Târgovişte
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Tânăr măturător din Craiova ajuns milionar în euro
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”