Timișoara se oferă să fie capitală europeană a culturii în 2022 sau 2023, dacă evenimentele de anul viitor se amână din cauza pandemiei de coronavirus
Timișoara este pregătită să fie capitală europeană a culturii anul viitor, dar dacă evenimentele se amână din cauza pandemiei de coronavirus, așa cum există discuții la nivel european, orașul de pe Bega se oferă și este pregătit să găzduiască evenimentele pentru capitala europeană a culturii în 2022 sau 2023, Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii și reprezentanții Primăriei Timișoara și Ministerului Culturii transmițând deja aceste propuneri către instituțiile Uniunii Europene.
Din cauza epidemiei de coronavirus, care a blocat evenimentele culturale în toate țările europene, există discuții la nivel european pentru amânarea capitalelor culturale din 2020 și 2021 cu unul sau doi ani. Este vorba despre cele cinci orașe desemnate să fie capitale europene în 2020 și 2021: Galway – Irlanda și Rijeka – Croația (alese pentru anul 2020), precum și Timișoara – România, Elefsina – Grecia și Novi Sad – Serbia (pentru anul 2021). Bruxelles-ul urmează să decidă anul în care vor avea loc evenimentele pentru capitala europeană a culturii în România.
Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, reprezentanții Primăriei Timișoara și Ministerului Culturii au transmis o scrisoare către Comisia Europeană, prin care și-a manifestat disponibilitatea de a găzdui evenimentele în 2022 sau 2023, în cazul în care cele de anul viitor se amână.
„Prin adresa noastră transmisă la Bruxelles, am explicat că Timișoara și România sunt pregătite să găzduiască evenimentele anul viitor așa cum era programat inițial, dar dacă acestea se amână, suntem pregătiți și ne oferim ca Timișoara să fie capitală europeană în 2022 sau 2023. Sperăm ca decizia finală să se ia cât mai curând, pentru a putea regândi programul cultural”, a explicat Simona Neumann, directorul executiv al Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii.
În 2016, Timișoara a fost desemnată oficial Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021 în urma unei competiții naționale. Proiectul Timișoarei – „Luminează orașul prin tine!” – a convins juriul de experți independenți, responsabil cu evaluarea candidaturilor. În 2019, în primul an de producție propriu-zisă, Asociația a derulat împreună cu partenerii săi peste 400 de evenimente culturale la care au luat parte peste 130.000 de persoane.
Inițiativa capitalelor europene ale culturii datează din 1985. Susținerea orașelor culturale din toată Europa evidențiază diversitatea culturală, dar are și un impact pe termen lung asupra culturii acestor orașe și regiuni, dar și asupra situației economice și sociale.
***
Asociaţia Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii a fost înființată în 2011, cu scopul de a pregăti dosarul de candidatură pentru obținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii. După câștigarea titlului pentru anul 2021, Asociația își continuă misiunea de a dezvolta Programul Cultural. Ulterior anului 2021, Asociaţia va avea ca scop sprijinirea şi dezvoltarea de proiecte culturale în folosul comunităţii.
Jurnalist, scriitor, editor, terapeut
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Cele mai importante știri internaționale ale zilei de 24 iulie 2025
Oameni morți de foame în Gaza. Criza alimentară și umanitară atinge dimensiuni dramatice
Prima „nuntă” gay din România, organizată cu fast la Cluj-Napoca: un eveniment controversat
Taxiurile zburătoare vor fi printre blocuri cât de curând – De când veți zbura între hotel și plajă, între casă și serviciu
Avem datoria de a apăra România când guvernul devine agresorul cetățeanului
Val de căldură sufocantă: Nopți tropicale și aer irespirabil începând de luni
SPIRITUALITATE
Grăsimea abdominală și cauzele emoționale. Medicina Tradițională Chineză
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Tratament anticancer cu sucuri și ceaiuri – după Rudolf Breuss. Cura totală
Cum s-a vindecat de cancer o ingineră chimistă din Iași. ”Astăzi sunt un om sănătos!”
Cum ne putem crește vitalitatea rinichilor. Ce legături există între frică și rinichi
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Cum să-ți alegi produse potrivite pentru regenerarea părului
All-on-4 vs. All-on-6 – Ce alegi când vrei o dantură completă și stabilă?
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Florian Colceag, antrenorul de genii: Când oamenii scapă de frică li se luminează mintea
Tratament anticancer cu sucuri și ceaiuri – după Rudolf Breuss. Cura totală
Cum s-a vindecat de cancer o ingineră chimistă din Iași. ”Astăzi sunt un om sănătos!”