Universitatea Politehnica Timișoara prin Centrul de ID/IFR și e-Learning împreună cu Muzeul Național al Banatului și Asociația Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii organizează vineri, 13 noiembrie, ora 11:00 ONLINE, vernisajul virtual al expoziției „Patrimoniul sub reflectoare – Cartierul Elisabetin și Netti dr. Diel – O lume într-un cufăr”. În cadrul evenimentului vor fi lansate expoziția de la Bastionul Theresia, expoziția stradală cu cele 16 locații emblematice din cartierul Elisabetin, dar și aplicațiile online, mobile și de realitate virtuală, prin care timișorenii și nu numai sunt invitați să descopere multiplele povești ale Timișoarei prin prisma lumii lui Netti dr. Diel – o lume în care istoria este transpusă virtual cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație.
Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare Timișoara invită timișorenii și nu numai într-o incursiune în lumea din Timișoara de altădată, îmbinând multiplele povești ale Timișoarei – poveștile patrimoniului cultural și istoric, ale dezvoltării tehnice, ale comunităților, etniilor și locuitorilor – cu tehnologiile de ultimă generație pentru a oferi o experiență complexă, inspirată de istorie și îmbunătățită cu ajutorul lumii digitale.
Anul 2020 are ca temă Tactilul și aduce sub reflector poveștile și atmosfera din cartierul Elisabetin, care vor fi redate din perspectiva lui Netti dr. Diel, ale cărei amintiri extrase din fragmentele manuscrisului „Jurnal de familie” al prof. dr. Pia Brînzeu vor contribui la ilustrarea atmosferei din viața cotidiană a cartierului de altădată.
Participarea este gratuită iar înscrierile se fac completând formularul: https://upt-ro.zoom.us/webinar/register/WN_mWTGSpXcSEm_DiIBfIJ9CA
Gazdele vernisajului vor fi dr.ing. Diana Andone și conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan – Universitatea Politehnica Timișoara, Marius Cornea – Muzeul Național al Banatului și Simona Neumann – Asociația Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.
Participanții sunt invitați la un tur virtual al expoziției de la Bastionul Maria Theresia, în cadrul căreia o colecție de exponate din perioada „Belle Époque” și interbelică vor ilustra viața cotidiană publică și intimă din Timișoara veche, readus la viață printr-o cină festivă din secolul al XIX-lea denumită „masa lui Netti Diel” care reunește o serie de personaje – protagoniști ai vieții culturale din Elisabetin de altă dată, fiind martori la un dialog de epocă, multicultural printr-o narațiune a prof. dr. Pia Brînzeu.
Tot în cadrul vernisajului virtual, timișorenii sunt invitați să descopere expoziția stradală cu cele 16 panouri informative din cartierul Elisabetin alături de experții de la Muzeul Național al Banatului, care vor avea intervenții live din fața punctelor emblematice ale cartierului, împărtășind povești și detalii istorice mai puțin cunoscute despre clădirile și monumente din patrimoniul timișorean.
Echipele Centrului de e-Learning și Centrului Multimedia din cadrul UPT vor prezenta componentele digitale ale proiectului de la o masă interactivă și dispozitive mobile și le vor arăta timișorenilor cum pot „călători” în atmosfera Timișoarei vechi cu ajutorul aplicațiilor mobile și de realitate augmentată, cum pot accesa multiplele povești din cartierul Elisabetin online, pe https://spotlight-timisoara.eu/ și cum pot contribui cu propriile povești la crearea unor straturi multiple de memorii personale și date din istoria cartierelor, comunităților, etniilor și cartierului cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație.
Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara, prin Centrul de eLearning și Centrul Multimedia realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Primăria Municipiului Timișoara, Consiliul Județean Timiș.
Proiectul face parte din seria de activități dedicate aniversării primului veac de învățământ universitar la Timișoara, Politehnica 100.
Aplicația Spotlight Timișoara poate fi descărcată:
- Pentru utilizatorii Android: https://is.gd/SjiIgv
- Pentru utilizatorii iOS: https://is.gd/y6JxeV
Jurnalist, scriitor, editor, terapeut
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Tânăr măturător din Craiova ajuns milionar în euro
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”