Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

” Avem datoria să ducem tradițiile mai departe”

 Înconjurată de munții Parâng, Șureanu, Retezat și Vâlcan, Valea Jiului oferă iubitorilor de călătorii locuri extrem de atractive, unice în lume, care trebuie descoperite de fiecare turist.

O mulțime de așezări pitorești împânzesc munții în jurul orașelor miniere din Valea Jiului, Hunedoara. Aici, locuiesc, din cele mai vechi timpuri, români,  care s-au ocupat cu creșterea animalelor numiți „momârlani“.

Urmaşii dacilor, aşa cum sunt numiţi momârlanii, au păstrat tradiţii arhaice distincte, una dintre ele fiind îngroparea morților în grădinile caselor, pentru ca sufletele lor să aibă parte de linişte.

Lucreția  Mălinesc și Petre Gălățan  sunt  cei care au înființat și administrează de câțiva ani, pe cont propriu ”Muzeul Momârlanilor” din Petroșani, acolo unde,  alături membrii  Clubul de Presă și alți colaboratori, prin mesajele și evenimentele care s-au derulat aici, au transmis românilor și întregii lumi că ”veșnicia s-a născut la sat”.

Și tot sub coordonarea lor , la școala din Slătinoara are loc, an de an, tradiționala nedeie de Sfânții Petru și Pavel.

”Numai bărbații au dreptul să gătească,  pentru că,  pregătirea nedeilor e considerată de ei o lucrare liturgică, la care femeile nu au acces. Fac tocană de batal, varza calită și păsat – o mâncare tradițională momârlanească din faină de porumb măcinată foarte mare, fiartă cu unt și brânza de oaie veche. Păsatul se da la noi numai la pomeni, în loc de colivă, pentru că aici nu crește grâu și nu făcem colivă. Masa este binecuvântată de preot și numai după aceea se mănânca. În timpul mesei mai au un ritual: pun vin într-un colac de pâine scobit și beau pe rând, în timp ce un vornic spune: ”Spornicul să sporească, plugarul să trăiască și Învierea Domnului s-o cinstească, Hristos o Înviat! Adevărat o Înviat!”” spunea regretatul părinte Octavian Pătrașcu, cel care a păstorit Biserica Sfânta Varvara din Aeroport, mai bine de 40 de ani.

S-au întins mese la care s-au așezat laolaltă momârlanii și familiile acestora, dar și localnici din municipiul Petroșani și alții veniți din toată Valea Jiului.

Slujba religioasă a fost susținută de părintele Andrei, care i-a pomenit pe toți moșii și strămoșii locului,iar la loc de cinste a fost și de această data portul tradițional purtat cu mândrie de la seniori,  până la copii de numai câțiva ani.

”Ne bucurăm că putem păstra acest obicei moștenit din străbuni și că-l putem transmite, la rândul nostru, generațiilor care vin după noi. În comunitatea noastră, această sărbătoare a prieteniei, a ospitalității și a smereniei, se păstrează din cele mai vechi timpuri și, împreună cu toțj cei care locuim pe aceste frumoase meleaguri, avem datoria de a o duce mai departe. Le mulțumesc tuturor celor care și anul acesta, la praznicul Sfinților Apostoli Petru și Pavel au fost alături de noi la această nedeie, care-și păstrează nealterat spiritul și specificul tradițional momârlănesc”, a declarat Petru Gălățan, lider al comunității de momârlani de pe Slătinioara.

Și totuși, sprijinirea conservării patrimoniului local şi al tradiţiilor,  trebuie să devină o prioritate pentru toţi factorii decizionali, pentru că, alături de serviciile agroturistice, mesteşugurile şi activităţile tradiţionale , locale,  pot fi o modalitate de promovare şi creştere a atractivităţii zonelor, precum este şi Valea Jiului, care pot atrage turiştii şi cu beneficii diverse pentru populaţia locală.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share