Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Avem draftul STRATEGIEI NAȚIONALE PENTRU PĂDURI 2030

Ministrul  Tanczos Barna și secretarul de stat Ionut Banciu au participat astăzi, la prezentarea Strategiei Naționale pentru Păduri 2030, care a avut loc la Universitatea „Transilvania” din Brașov.
La eveniment au participat și rectorul Universității „Transilvania” din Brașov, Ioan Vasile Abrudan, reprezentanți ai Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, precum și specialiști din domeniu.
La elaborarea Strategiei Naționale Forestiere 2030, un proiect demarat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor la începutul anului 2022, au participat profesori ai Facultăţii de Silvicultură şi Exploatări Forestiere, din cadrul Universității Transilvania din Braşov, ai Facultăţii de Silvicultură din Suceava precum şi experţi independenți din sectorul forestier și experți din mediul ONG.
„Astăzi e un moment istoric pentru că avem în mână documentul care planifica pe termen mediu viitorul padurilor din țara noastră: draftul Strategiei Naționale pentru Păduri 2030. Este un pas extrem de important, un pas istoric, pentru că în cascadă, venind de la Strategia Forestieră Europeană, iată că România pregătește o strategie forestieră, un nou viitor pentru pădurile din România. Varianta prezentată astăzi are câteva elemente strategice noi, construiește un nou viitor, un nou început pentru pădurile României. Această strategie pune accentul pe responsabilizarea proprietarului și pe acest sistem de compensare a celor care pierd din punct de vederere economic în cazul în care își sacrifică pădurea, pentru a veni în sprijinul societății și pentru a juca un rol mai important în ceea ce privește biodiversitatea și protecția .
În același timp, Strategia Națională pentru Păduri 2030 propune o nouă abordare în ceea ce privește controlul și restricțiile, astfel încât, responsabilizarea proprietarilor și controlul să ducă la o implementare mai bună a acesteia. Viziunea privind administrarea padurilor în viitor s-a născut printr-o larga consultare publica: de la universități de prestigiu din tara, la reprezentanți ai sectorului dar și ai societății civile. Ce mă bucură cel mai tare este ca draftul de Strategie Națională pentru Păduri 2030 oferă suportul științific fără de care nicio strategie nu ar putea fi implementată, inclusiv resurse științifice din afara României prin suportul internațional în întregul proces. Ceea ce cred că noua viziune va schimba în societatea românească este abordarea Strategiei în ceea ce privește proprietarii privați de pădure. Aceștia nu vor mai avea doar restricții și reglementări, ci un grad mai mare de libertate prin instrumente de responsabilizare a acestora”, a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos.
Viitoarele direcții strategice care vor fi cuprinse în viitoarea Strategie vor viza tematici precum: Trasabilitatea lemnului și prima punere pe piață; Obligații de procedură vs. obligații de rezultat în gestionarea pădurii; Manifestarea dreptului de proprietate asupra deciziei tehnice în păduri;Proceduri simplificate pentru monitorizarea proprietăților forestiere; Sistem de evaluare și compensare a serviciilor ecosistemelor;Segregarea conservării biodiversității de managementul forestier vs. integrarea conservării biodiversității în managementul forestier;Instrumente economice de sprijin pentru creșterea contribuției sectorului la economia locală; Evaluarea preliminară a pieței lemnului/balanță lemn; Identificarea celor mai bune opțiuni de selectare a speciilor forestiere pentru împădurirea terenurilor pretabile în corelare cu scenariile climatice preconizate pentru asigurarea unei adaptări cât mai bune a acestora la schimbările climatice.

Elaborarea SNP30 se bazează pe un proces de consultare publică desfășurat în perioada iulie 2020 – februarie 2021 prin care s-a urmărit implicarea tuturor factorilor interesați sau afectați de gestionarea pădurilor într-un dialog structurat, cu scopul de a formula poziții concrete și fundamentate privind direcțiile de elaborare a politicii forestiere. Ulterior, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și-a propus realizarea unor analize, dezbateri și studii suplimentare în cadrul contractului pentru Servicii de cercetare pentru elaborarea studiului independent și a Strategiei Naționale a Pădurilor 2020-2030, derulat în perioada martie-iulie 2022. Contractul a fost implementat de către o echipă multidisciplinară, sub umbrela instituțională a Universității Transilvania din Brașov, conform calendarului și obiectivelor stabilite. SNP30 este un document care răspunde cerințelor formulate de noua Strategie Europeană pentru Păduri adresând, prin cele cinci arii tematice, toate obiectivele din strategia europeană. În cadrul acestor arii tematice au fost stabilite 14 direcții strategice de acțiune, fiecare din ele caracterizate printr-un deziderat strategic spre care trebuie direcționate eforturile și resursele necesare. De asemenea, SNP30 definește 60 de obiective necesar a fi îndeplinite pentru implementarea cadrului strategic formulat. SNP30 integrează obiective de rezultat care au ca termen de realizare perioada 2023-2030. Direcțiile strategice formulate au ca țintă direcționarea sectorului forestier național spre realizarea, până în 2050, a unei bioeconomii durabile și neutre din punct de vedere climatic, oferind totodată garanția că toate ecosistemele sunt reziliente și protejate în mod adecvat. Versiunea SNP30 ce va fi supusă dezbaterii publice este disponibilă pe site-ul dedicat: Schița Strategiei Naționale pentru Păduri 2030

Distribuie acest articol Oficial Media
Share