CEH este la limită, pentru că vinde energie de marți până vineri. Aceasta este capacitatea de producție, deoarece, cantitatea de cărbune scoasă nu este suficientă pentru cele două termocentrale din subordine.
„Avem în continuare nevoie de energia produsă la Paroșeni, pentru că banii pe care îi scoatem trebuie să îi dăm, cu prioritate, la Transelectrica, la care avem o datorie, un termen de respectat de cinci zile. Dacă nu ne achităm în acest termen, vom fi scoși de pe piața de energie și plecăm cu toții acasă în șomaj. Datoria în sine este de 2,5 milioane, dar, avem o garanție, care ne-a fost executată în contul datoriei, de 1,4 milioane de lei, pe care trebuie să o punem înapoi, garanție care va fi și ea executată și, din nou, va trebui să o punem înapoi, ca să putem rămâne pe piață. Este vital să rămânem pe piață. Suntem la limită, pentru că nu avem cărbunele necesar. Ar fi ideal să putem funcționa 7 zile din 7 cu termocentrala Paroșeni, dar, din păcate, minele din Valea Jiului nu scot cărbunele pentru a funcționarea săptămânală a termocemtralei Paroșeni. Nu mai spun că, ideal, ar fi să funcționăm și cu Paroșeniul și cu Mintia”, a declarat Cristian Roșu, administratorul special al CEH.
În această perioadă 11 salvatori mineri sunt la Mintia să curețe instalațiile, care acum sunt verificate, pentru a putea fi repornită termocentrala. Doar că aceasta va fi pornită, când va fi cărbune. Procesul de ștergere a datoriilor bugetare ale producătorului de energie pe bază de cărbune Complexul Energetic Hunedoara (CEH), aflat în insolvență, prin darea în plată a activelor energetice funcționale ale acestuia, nu a fost încă finalizat, deși Virgil Popescu, șeful Ministerului Economiei, care este acționarul unic al CEH, declara în august 2020, la Petroșani că acesta se va încheia în septembrie, anul trecut, prin divizarea companiei în două entități. Între timp, unul dintre creditorii Complexului a solicitat instanței de judecată intrarea în faliment a acestuia, iar statul român riscă acum să ajungă în fața Curții de Justiție a UE din cauza unei proceduri de infringement declanșate acum doi ani și care vizează și cele două grupuri energetice ale CEH.
Printr-un OUG adoptat anul trecut de fostul Guvern, s-a creat posibilitatea legală de a se șterge datoriile bugetare ale producătorilor de energie electrică, termică și cărbune vitali pentru siguranța sistemului energetic național și care se confruntă cu probleme financiare, precum Complexul Energetic Hunedoara, prin darea în plată a activelor acestora către Ministerul Energiei, actualmente al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Potrivit actului normativ menționat, pentru a beneficia de această prevedere legală, producătorii de energie trebuie să înainteze o cerere în acest sens, aprobată prin hotărâre AGA și care să cuprindă o analiză tehnico-economică privind justificarea operațiunii și efectele acesteia, însoțită de avizul favorabil al Ministerului Economiei și al operatorului de transport și sistem Transelectrica, inclusiv cu privire la caracterul necesar al activelor care urmează să fie date în plată pentru siguranța sistemului energetic național și al unității administrativ-teritoriale, dacă activele respective concură și la asigurarea furnizării energiei termice în sistem centralizat și dacă unitatea teritorială respectivă solicită preluarea acestor active. În august, ministrul Economiei, Virgil Popescu, declara la Petroșani, cu ocazia Zilei Minerului, că administratorul judiciar al CEH a finalizat evaluarea activelor, iar acum se lucrează la separarea acestora. Prima societate rezultată din divizarea CEH va avea în componență termocentrala de la Paroșeni și minele Lonea, Livezeni, Lupeni și Vulcan.
”Am avut o întrevedere cu Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, si am discutat despre planurile de restructurare ale CEO și CEH, cu care mergem mai departe, dar vom continua dialogul, pentru a ajunge la forma finală. De asemenea, am discutat și despre găsirea celor mai bune soluții pentru a-i proteja pe cei de acolo, pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă” a declarat ieri ministrul Energiei, Viorel Popescu.
Cea de-a doua entitate va fi formată din termocentrala de la Mintia, care se dorește să treacă fie în subordinea Consiliul Județean Hunedoara, fie a Consiliului Local Deva, pentru a fi exploatată separat. Procesul nu a fost însă finalizat, potrivit administratorului judiciar al CEH.
“În data de 14.09.2020, Sucursala Electrocentrale (SE) Deva (din cadrul CEH – n.r.) ne-a comunicat Analiza tehnico-economică pentru darea în plată a unui număr de cinci grupuri energetice (grupurile 2, 3, 4, 5 și 6), față de care administratorul judiciar a solicitat lămuriri prin adresa nr. 6903/17.09.2020. În data de 02.10.2020, aceste lămuriri ne-au fost comunicate prin adresa nr. 8713/01.10.2020 a SE Deva. La aceeași dată, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a comunicat debitoarei adresa nr. 400989/01.10.2020, prin care arată că grupurile 2 și 3 fac obiectul declanșării procedurii de infringement din cauza nerespectării Directivei 2010/75/UE privind emisiile industriale, motiv pentru care acestea nu au voie să funcționeze până la obținerea autorizației integrate de mediu, solicitând în același timp prezentarea unor măsuri în vederea conformării cu cerințele de mediu, măsuri aplicabile până în 2023 și pentru a căror finanțare să existe un acord al administratorului judiciar și al comitetului creditorilor”, se menționează în documentul Expert Insolvență SPRL.
Complexul a intrat în insolvență cu datorii totale recunoscute de către administratorul judiciar în valoare de 6,1 miliarde lei, cei mai mari creditori fiind instituții și societăți ale statului, potrivit tabelului preliminar de creanțe al companiei. Suma depășește cu mai mult de un miliard de lei estimările inițiale ale conducerii CE Hunedoara.
Raportul insolvenței Complexului Energetic Hunedoara trebuie completat. Așa a decis judecătorul sindic de la Tribunalul Hunedoara. Magistratul vrea ca în raport să fie trecute și persoanele care se fac vinovate de starea economică în care a ajuns producătorul hunedorean de energie.
”Dispune completarea raportului cauzelor şi împrejurărilor care au condus la insolvenţa debitorului Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA, cu privire la identificarea persoanelor culpabile pentru apariţia stării de insolvenţă”, a decis, judecătorul sindic de la Tribunalul Hunedoara.
În raportul inițial, administratorul judiciar al CEH nu a trecut și persoanele sau contractele care au contribuit la insolvența complexului energetic.
Amenzile aplicate și de Administrația Fondului pentru Mediu, prețul de vânzare al energiei electrice, reducerea activității și echipamentele învechite sunt cauzele identificate de administratorul judiciar pentru insolvența Complexul Energetic Hunedoara, după cum arată raportul cauzelor. Analiza cauzelor a vizat anii 2016-2019, însă administratorul judiciar al CEH spunea, în urmă cu un an, că acestea sunt anterioare anului 2016. Raportul nu a cuprins însă persoane sau contracte, care ar fi putut contribui la starea de insolvență. Nici contractele pentru importul de cărbune, nici cele de achiziție de ”pământ de flori” din Bihor, nici eșuarea retehnologizării minelor sau a Termocentralei Mintia. În raportul cauzelor nu se vorbește nimic despre managementul celor numiți în fruntea CEH, doar pe baza carnetului de partid.
Complexul Energetic Hunedoara a intrat în insolvență la finele anului trecut. În tabelul preliminar al creditorilor sunt 202 creditori. Totalul creanțelor este de 6.379.377.000 lei și 48 la sută din creanțe, sunt trecute în dreptul Administrației Fondului pentru Mediu, pentru amenzile aplicate pentru lipsa certificatelor de carbon necesare CEH-ului pentru neîndeplinirea condițiilor de mediu impuse de Uniunea Europeană.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
Feribot scufundat în Bali, Indonezia. La bord se aflau 65 de persoane, 6 oameni au murit
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”
Sadova Veche devine gazda unei experiențe gastronomice autentice, cu un producător susținut de „Produs în Banat”
Tentativă de fraudă online în numele Societății de Transport Public Timișoara