Maria Grapini, intervenție tranșantă în cadrul audierii comisarului european pentru agricultură. Eurodeputatul umanist, întrebări adresate lui Janusz Wojciechowski!
Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a avut o intervenție tranșantă, în comisia de control bugetar a PE, în cadrul audierii comisarului european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.
În contextul în care comisarul european pentru agricultură a prezentat situația noii Politici Agricole Comune „într-un mod foarte optimist”, eurodeputatul Grapini i-a adresat acestuia, punctual, mai multe întrebări prin intermediul cărora cere explicații clare privind eficiența noii Politici Agricole Comune în privința siguranței alimentelor, dar și a sprijinirii micilor fermieri care au fost, în trecut, văduviți de marii deținători de teren, care au reușit, prin interpuși, să obțină marea majoritate a fondurilor europene.
“Vreau să vă întreb, punctual, câteva lucruri. În primul rând, din perspectiva comisiei noastre, trebuie să analizăm eficiența și aș fi vrut să rezulte din ceea ce ne prezentați sau, poate, veți răspunde acum care este plusul de eficiență adus de noua politică agricolă comună pentru că știm bine ce s-a întâmplat cu vechea politică agricolă comună, ce distorsiuni în piață au fost. Până la urmă, noi trebuie să supraveghem pentru a avea o etică în piață pentru că sunt responsabilități partajate, există subsidiarități, statele membre trebuie să-și facă planuri strategice, dar nu putem prin politica agricolă comună să creăm disparități regionale, să creăm diferențe între fermieri din diferite state”, a punctat Maria Grapini care, în context, a tras un serios semnal de alarmă în privința siguranței alimentelor.
În sprijinul afirmațiilor sale, europarlamentarul umanist a dat exemplul României, în care, la fiecare două luni, intră mii de tone de pui contaminat cu salmonella.
„Acum, a intrat din Polonia… Din iulie până în decembrie, tot am primit cantități de carne infectată. Este inadmisibil și asta arată că nu stăm deloc bine cu siguranța alimentelor”, a precizat, în intervenția sa, Maria Grapini.
De asemenea, eurodeputatul român a avertizat, încă o dată, în privința identificării unei soluții pentru a-i găsi pe primii 50 de beneficiari ai fondurilor europene, evident și cele pe agricultură, ai fiecărui stat membru.
“Deși ați spus că trebuie să-i sprijinim pe cei care au nevoie, noi, astăzi, nu avem o metodă de control. Veți susține ca reprezentanții comisiei să vină cu un act legislativ și să putem, astfel, identifica unde se concentrează banii. Poate că acești bani nu ajung la micii fermieri și, prin interpuși, ajung la cei mai mari deținători de terenuri și nu este etic. Pentru că, până la urmă, banii sunt din buzunarul contribuabililor și trebuie să vedem, cu atenție, cum îi cheltuim”, a mai spus Maria Grapini.
„Mai sunt trei săptămâni până la primirea planurilor strategice de la stele membre. Puteți să ne spuneți care sunt statele care au trimis aceste planuri și care nu?”, a conchis eurodeputatul umanist.
În răspunsul său, comisarul pentru agricultură, a reiterat necesitatea unei noi Politici Agricole Comune, mai eficientă, mai justă și mai echitabilă, dar și a importanței distribuirii echitabile a celor 370 de miliarde de euro, repartizate PAC la nivel european.
„Trebuie să facem tot ce putem pentru ca banii să ajungă și să-i susțină pe cei care au cea mai mare nevoie de ei. Atunci când primim planurile strategice ale statelor membre și le evaluăm, o să luăm în considerare și măsurile de anti-discriminare, mai ales pentru micile exploatații agricole care nu trebuie lăsate pe dinafara. Am primit multe semnale potrivit cărora anumite programe nu vor fi accesibile micilor exploatații agricole în sensul că banii vor merge doar la marile exploatații. Vreau să clarific, din start, acest lucru și vă spun că nu vreau să existe criterii care să marginalizeze în vreun fel micile exploatații. Nici nu se pune problema să accept această situație”, a menționat comisarul pentru agricultură.
De asemenea, oficialul european a precizat, în privința ecoschemelor, unde există mai multe tipuri de plăți, că nicio exploatație agricolă nu trebuie exclusă din PAC.
„Revenind la eficacitatea noii PAC, vreau să vă spun că nu sunt de acord cu faptul că o PAC mai ecologică poate fi mai puțin eficientă, dimpotrivă, va fi mai ecologică, mai prietenoasă cu mediul și mai eficientă, în același timp”, a mai spus Janusz Wojciechowski.
În contextul în care comisarul pentru agricultură a evitat să dea un răspuns concret în privința controversatului subiect privind alimentele contaminate, europarlamentarul Grapini a punctat, după răspunsul primit: “Consider că domnul comisar a fugit de un răspuns concret. Cred că nu este posibil ca responsabilul din Comisia Europeană pe agricultură să nu știe despre alimentele contaminate în Piața UE! România trebuie să notifice Comisia în privința problemei legate de siguranța alimentelor având în vedere pericolul față de sănătatea consumatorilor”!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Tânăr măturător din Craiova ajuns milionar în euro
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”