Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Comunitatea timișoreană este în doliu

Municipalitatea timișoreană își exprimă regretul pentru plecarea dintre noi a Maestrului Remus Georgescu, compozitor, dirijor, Cetățean de Onoare al Municipiului Timișoara din anul 2008 și fost director al Filarmonicii „Banatul“ din Timișoara
Personalitate marcantă a vieții culturale românești, Remus Georgescu, a încetat din viață vineri, la vârsta de 89 de ani.
Maestrul s-a născut în anul 1932, la Timișoara, a absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București și apoi a urmat studii de perfecţionare în Statele Unite ale Americii, între anii 1968 – 1969.
Și-a început activitatea ca şi cercetător ştiinţific la Institutul de folclor din Bucureşti, apoi ca şef de orchestră la Teatrul Muzical din Constanţa și la filarmonicile din Sibiu, Oradea și Târgu Mureş.
În anul 1968 a devenit dirijor al Filarmonicii „Banatul” din Timișoara și a fost timp de mai mulţi ani şi director artistic al instituţiei.
A concertat pe mai toate meridianele lumii, a realizat numeroase înregistrări de mare virtuozitate şi s-a impus ca autor al unor apreciate compoziţii vocal-simfonice, simfonice sau camerale.
A susţinut numeroase concerte în ţări precum: Austria, Anglia, Belgia, Cehia, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Iugoslavia, Norvegia, Polonia, Olanda, Spania, SUA, Singapore, Suedia, Rusia, Ungaria, Venezuela etc. obţinând pretutindeni comentarii deosebit de elogioase în presă, și, în egală măsură, admiraţia sinceră a publicului.
Repertoriul său a fost extrem de bogat, incluzând lucrări din cele mai diverse epoci şi stiluri, de la preclasici până la cele mai recente creaţii ale secolului nostru. Sub bagheta sa au concertat solişti de renume mondial ca: Emil Ghilels, Dimitri Başkirov, Daniil Şafran, Annie Fischer, Igor Oistrah, Viktor Tretiakov, Jean Pierre Rampal, Ivry Gitlis, Lola Bobescu, Dan Grigore, Valentin Gheorghiu, Ion Voicu, Silvia Marcovici. Numeroşi compozitori români i-au dedicat lui Remus Georgescu unele compoziţii care au intrat apoi în circuitul vieţii muzicale româneşti sau internaţionale.
O altă faţetă a personalităţii artistice a lui Remus Georgescu a fost cea de compozitor. Creaţiile sale şi-au cucerit un loc stabil în repertoriul multor orchestre româneşti, figurând uneori şi în programele unor orchestre de prestigiu din Europa şi America precum şi în repertoriile unor interpreţi de renume. De-a lungul carierei sale a adunat numeroase premii. Concertul pentru orchestră, Simfonia oratoriul „Cântare străbunilor” – distins cu Premiul Uniunii Compozitorilor (1976 – 1977), „Exorcisme” pentru flaut şi orchestră, oratoriul „Ecouri” distins cu premiul de compoziţie „George Enescu”al Academiei Române (1983), oratoriul „De profundis” (1994” precum şi numeroase alte lucrări se înscriu la loc de cinste în patrimoniul culturii româneşti. Critica de specialitate a subliniat în nenumărate rânduri valoarea excepţională a compoziţiilor sale. În calitate de dirijor, Remus Georgescu a realizat numeroase înregistrări pentru radio, televiziune şi case de discuri din ţară şi străinătate.
„Cu profund regret am aflat de moartea unui extraordinar timișorean și om de cultură, maestrul Remus Georgescu. Am avut onoarea să îl cunosc și, de când sunt primar, am avut mai multe întâlniri pentru a mă sfătui cu el despre instituția Filarmonicii Banatul și despre viitorul cultural al orașului. De o deosebită claritate, discuțiile cu el vor rămâne întotdeauna în inima și memoria mea. Dumnezeu să îl odihnească în pace”, a transmis primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Condoleanțe familiei îndoliate.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share