Ziua ursului este sărbătorită în România și de către alte popoare europene la 2 februarie, la aceiași dată cu Ziua marmotei, marcată în zone din Statele Unite ale Americii și Canada.
Cei opt urşi bruni de la Grădina Zoologică din Târgu Mureş nu şi-au văzut umbra, vineri, după ce au ieşit din bârlog, de Ziua Ursului, semn că primăvara este aproape.
În ziua de 2 februarie este ziua ursului. Legenda spune că, la ieșirea din templu, Sfânta Fecioară Maria a fost speriată de un păstor care, urcat într-un pom cu coarne, imita ciripitul cucului. Aceasta i-ar fi ursit ciobanului să se transforme în urs, celebrei pasări să rămână veșnic solitară, iar pomului să înflorească primul și să dea rod ultimul.
Tradiţia spune că părinţii îşi ungeau copiii cu untură de urs ca aceştia să fie puternici şi sănătoşi, fiind convinşi că puterea ursului îi este dăruită pruncului.
De Stretenie iese ursul din bârlog. Se zice că dacă ursul îşi vede umbra. înseamnă că va mai dura până se va încălzi, aşa că se reîntoarce în culcuşul lui.
Bătrânii povestesc că puneau schimbarea vremii pe seama comportamentului neobişnuit al ursului, numit Al Mare sau Martin.
Se zice că Sî-Martinii ar fi trei la număr: Martinul de mijloc, cel Mare, pică mereu de praznicul Întâmpinării Domnului. În zilele Martinilor – din ajunul acestei zile sfinte până pe 3 februarie – țăranii nu muncesc pentru ca vitele să le fie ferite de gurile hulpave ale lupilor și urșilor. Fiindcă, nu-i așa?, românii îl numesc pe urs „Moș Martin”. Ursarii, de exemplu, odinioară colindau satele și îl îndemnau să joace, cântându-i: „Joacă bine,/Mă, Martine,/Că-ți dau pâne/Cu măsline,/Și inele,/Și mărgele,/Să te-mpodobești cu ele”.
Pe alte meleaguri, românii nu îi serbau pe Martini, ci pe Filipi: între 25 ianuarie și 2 februarie nici bărbații, nici femeile nu lucrau, pentru a-și proteja vitele de primejdia lupilor.
Pentru a câştiga simpatia şi bunătatea ursului, oamenii puneau pe poteci vase cu miere şi bucăţi de carne. Puterea acestui animal este transmisă asupra oamenilor, în special asupra copiilor.
Tot în această zi , are loc „Târcolitul viilor”, un ritual de ocol, îndeplinit de viticultori. În Transilvania, bărbaţii merg să taie şi să lege via. Din crenguţele de viţă îşi împodobesc pălăriile şi fac o petrecere la care dezgroapă o sticlă de vin din anii trecuţi.
Dacă noi românii îl avem pe Ăl mare, americanii îl cinstesc pe Phil, o marmotă
În fiecare an, pe 2 februarie, mii de oameni coboară pe Gobbler’s Knob din Punxsutawney, Pennsylvania, pentru a-l urmări pe Phil, rozătoarea gigantică, ce face previziuni meteo anuale în zorii zilei, cu ajutorul „cercului său interior” – un grup de demnitari local, i care sunt responsabili cu planificarea evenimentelor , dar se ocupă de hrănirea și îngrijirea lui Phil însuși.
Phil nu și-a văzut umbra, anul acesta. Asta înseamnă, conform legendei, că avem o primăvară timpurie.
Se crede că tradiția marmotei își are originea în anii 1800 și, de-a lungul timpului, a devenit un element de bază în cultura Americii.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Prima „nuntă” gay din România, organizată cu fast la Cluj-Napoca: un eveniment controversat
Taxiurile zburătoare vor fi printre blocuri cât de curând – De când veți zbura între hotel și plajă, între casă și serviciu
Avem datoria de a apăra România când guvernul devine agresorul cetățeanului
Val de căldură sufocantă: Nopți tropicale și aer irespirabil începând de luni
Felix Baumgartner a murit într-un accident cu parapanta in regiunea Fermo, Italia
Proiectele neîncepute sau imposibil de finalizat până în august 2026 vor pierde finanțarea PNRR
SPIRITUALITATE
Grăsimea abdominală și cauzele emoționale. Medicina Tradițională Chineză
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum să-ți alegi produse potrivite pentru regenerarea părului
All-on-4 vs. All-on-6 – Ce alegi când vrei o dantură completă și stabilă?
România are, în premieră, o Strategie Națională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare 2025–2030
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Frica de intimitate în relații: ce este și cum să o depășești
Cum îți influențează subconștientul viața de zi cu zi?
Cum să îți gestionezi timpul pentru a menține un stil de viață activ