Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, cere, alături de 82 de colegi din PARLAMENTUL EEUROPEAN din 21 de state membre, Consiliului European un răspuns clar privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen
Susținătoare fermă în toate luările de cuvânt, din Parlamentul European și nu numai, prin argumente imbatabile, a aderării României la Spațiul Schengen, eurodeputatul Partidului Umanist Social Liberal, Maria Grapini, a semnat pe data de 5 decembrie, alături de 82 de colegi, din PE, din România, Bulgaria, Croația, Letonia, Spania, Malta, Germania, Grecia, Slovenia, Slovacia, Polonia, Lituania, Olanda, Austria, Italia, Ungaria, Portugalia, Franța, Luxembourg, Cehia și Estonia, o întrebare scrisă adresată Consiliului European prin intermediul căreia se solicită un răspuns clar în privința deciziei pe care trebuie să o adopte legată de intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen.
Potrivit eurodeputataților semnatarilor, Bulgaria și România și-au îndeplinit cu succes procesele de evaluare Schengen, încă din anul 2011, care au fost recunoscute în mod corespunzător de către Consiliul European, dar, deși au trecut mai bine de 11 ani, nu a fost luată nicio decizie politică cu privire la ridicarea controalelor interne.
Concret, Bulgaria și România sunt obligate legal să implementeze acquis-ul Schengen, cu excepția acelor prevederi legate de ridicarea controalelor la frontierele interne. Cele două state membre nu pot exercita clauze de opt-in (care îi permite fiecăreia să participe, de la caz la caz, la procedura de adoptare a unei măsuri sau la aplicarea unei măsuri deja adoptate. În acest caz, aceste măsuri le vor fi impuse la fel ca și în cazul celorlalte țări ale UE) sau opt-out (se referă la prevederea din Tratatul UE, prin care una dintre părțile semnatare își rezervă dreptul de a nu respecta prevederile acestuia în anumite situații sau chiar a-l denunța întru totul) și poartă toate responsabilitățile pentru frontierele externe Schengen fără a se bucura, însă, de beneficiile spațiului Schengen.
În context, eurodeputatul Grapini și colegii eurodeputați au transmis, punctual, Consiliului European următoarele întrebări:
1. În cadrul unor anterioare extinderi Schengen, a existat un alt precedent în care membrii Consiliului au solicitat evaluări suplimentare înainte de a vota decizia Consiliului?
2. Există un temei juridic pentru legătura dintre ridicarea frontierelor interne și nivelul de performanță în alte domenii de politică?
3. Obligarea unui stat membru de a-și asuma întreaga responsabilitate pentru politica comună într-un anumit domeniu, în timp ce îl privează de beneficiile sale pe o perioadă nedeterminată, constituie o încălcare a principiului cooperării sincere?

”Eu îmi fac datoria și voi continua să cer Austriei să adopte o poziție conform Regulamentului și nu pe alte principii sau interese, să voteze pentru intrarea României în Spațiul Schengen, nu eca o favoare făcută României, ci ca un drept pe care îl are România” a concluzionat europarlamentarul Maria Grapini.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Întâlnire de suflet! Rectorul Politehnicii timișorene, Florin Drăgan, de vorbă cu Alumni UPT stabiliți în Germania
Caricaturi cu pretenție de artă la Festivalul ”Beach, please”. De ce permit autoritățile promovarea răului în fața tinerilor?
Scuterul electric: libertate, economie și sustenabilitate pe două roți