Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Consumul de alcool duce la afectarea creierului. Demența alcoolică

În prezent, peste 57 de milioane de oameni trăiesc cu demență în întreaga lume, iar acest număr este de așteptat să crească la peste 152 de milioane până în 2050.

Studiile neuropatologice și imagistice au evidențiat faptul că un consum excesiv, pe termen îndelungat, de alcool duce la afectarea creierului, atât la nivel structural, cât și funcțional. Astfel, au putut fi observate pierderi de substanță albă în special în cortexul prefrontal și cerebel, dar și pierderi neuronale în cortexul frontal superior, hipotalamus și cerebel.

Demența alcoolică, după cum sugerează și numele, este o formă de demență legată de consumul excesiv de alcool. Acest lucru afectează memoria, învățarea și alte funcții mentale.

 

Sindromul Korsakoff și sindromul Wernicke – Korsakoff

1. Sindromul Korsakoff

Sindromul Korsakoff și sindromul Wernicke – Korsakoff sunt forme particulare de leziuni cerebrale legate de alcool, care pot fi legate de demența de alcool.
Acest lucru poate varia de la o persoana la alta, dar, în general, simptomele vor include capacitate afectată de a învăța lucruri, schimbări de personalitate.

Probleme legate de demența de alcool

  • probleme cu memoria,
  • dificultate în gândirea clară și logică asupra sarcinilor care necesită planificare, organizare, judecată de bun simț și abilități sociale,
  • probleme cu echilibrul,
  • scăderea inițiativei și a spontaneității,
  • irascibilitate,
  • amintiri false.

Cea mai des întâlnită formă de demență alcoolică

Cea mai des întâlnită formă de demență alcoolică este sindromul Wernicke-Korsakoff, această combinație alcătuită din encefalopatia Wernicke și psihoza Korsakoff. Afecțiunea este cauzată de deficitul de tiamină (vitamina B1), care apare în urma consumului cronic de alcool.

2. Encefalopatia Wernike

Encefalopatia Wernike este afecțiunea de scurtă durată care apare în prima etapă a acestui sindrom și care reprezintă un pericol serios pentru viața pacientului.

Encefalopatia Wernike este urmată de a două fază a bolii – psihoza Korsakoff, cauzată de fapt de daunele produse de encefalopatie. Deși encefalopatia Wernicke afectează, în cea mai mare parte, persoanele care au o deficiență de tiamină din cauza alcoolismului cronic, diverse alte cauze includ malnutriție severă, nutriție parenterală prelungită, afecțiuni maligne, sindroame de imunodeficiență, boli hepatice, hipertiroidism și anorexie nervoasă severă.

Când apare psihoza Korsakoff

Psihoza Korsakoff apare la 80% dintre pacienții cu encefalopatie Wernicke netratați, alcoolismul sever fiind o condiție de bază comună. Oricine bea cantități excesive de alcool pe o perioada de ani poate dezvolta aceste afecțiuni, dar majoritatea nu. Nu se știe de ce unii băutori foarte mari dezvoltă demența sau sindromul Wernicke – Korsakoff, în timp ce alții nu. Dieta și alți factori ai stilului de viață pot juca un rol.

Într-un stadiu incipient al bolii, problemele pot fi reduse sau inversate dacă persoana se abține de la alcool, își îmbunătățește dieta și stilul de viață. Se poate administra vitamina B, care conține tiamină. Tiamina este importantă pentru a limita unele dintre efectele toxice ale alcoolului și este un supliment important pentru băutorii mari.
Pentru a reduce riscul tuturor problemelor de sănătate legate de alcool, adulții nu trebuie sa bea mai mult de doua băuturi standard în fiecare zi. Această limită se aplică atât bărbaților cât și femeilor.

În concluzie, abținerea de la alcool și menținerea unei diete sănătoase este piatra de temelie a unui tratament eficient pe termen lung.

Sursa: edition.cnn.com, eteledoc.ro

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share