Într-o seară caldă de vară, scena Casei Sindicatelor din cadrul Festivalului Internațional ”Babel” Târgoviște a găzduit un spectacol aparte: „Contesa Arduini” – spectacolul din Kosovo, prezentat de Teatrul „Muharrem Qena” din Mitrovica, selectat și invitat alături de alte 30 de țări de pe patru continente, la această ediție.

Decorul, cald și clasic, nu a șocat în mod agresiv și supărător, ba chiar a ținut prin armonie publicul în poveste, servind subtil atmosfera piesei. Această alegere estetică a fost începutul unei călătorii în care am râs, am recunoscut gesturi umane familiare și ne-am simțit apropiați, chiar dacă limba vorbită pe scenă nu era româna.
„Contesa Arduini” – spectacolul din Kosovo la BABEL TARGOVISTE
După spectacol, am avut privilegiul de a sta de vorbă cu actorii. Cu toții eram de acord: „Contesa Arduini” este o tragicomedie construită pe situații și replici, pe forța textului, ceea ce face o subtitrare clară și bine temporizată absolut necesară pentru ca publicul străin să înțeleagă nuanțele și să guste umorul. Dar dincolo de râsul adus de replici bine construite, piesa atinge zone sensibile ale condiției umane.
Există o latură tragică subtilă, ascunsă printre rânduri, între gesturi și priviri. De fapt, comedia devine adesea un paravan pentru suferință, iar râsul, o eliberare de durere. În „Contesa Arduini”, râzi ca să nu plângi, iar asta face din piesă o tragicomedie rafinată, care reflectă realități personale și sociale mai adânci decât par la prima vedere.
Personajele sunt prinse într-o rețea de dorințe, neputințe și iluzii, iar contrastul dintre ridicol și sinceritate ne aduce aminte cât de fragil este echilibrul vieții cotidiene. Video aici!
Actorii au adus pe scenă viață, umor și emoție
Chiar și așa, jocul actoricesc a fost remarcabil: expresivitatea, gesturile și prezența scenică au compensat perfect orice barieră lingvistică. De multe ori, gestica a fost suficientă pentru a înțelege trăiri și întâmplări. Actorii Snupa TC, Qendresa Jashari, Mirsad Ferati și Arbnorë Nuha au adus pe scenă viață, umor și emoție într-un ritm curat, de comedie clasică – exact genul care place publicului târgoviștean.
Citește și:
Kosovo primește recunoașterea culturală a Festivalului Babel de la Târgoviște

Arta unește, libertatea naște iubire
Pentru mine, a fost o reîntâlnire emoționantă cu un popor pe care l-am cunoscut în anii 93-97: un popor ospitalier, prietenos și extraordinar, calități regăsite în fiecare dintre actorii cu care am stat de vorbă după spectacol. Alături de Oana Grigore și voluntarii festivalului, am avut bucuria de a cunoaște întreaga echipă, inclusiv pe domnul director Sabit Beqir Sheremeti, care a condus această delegație artistică.
Ca jurnalist, mă simt onorat că am avut aici echipa din Kosovo – pentru tot ce simt ei și ceea ce sunt, iar noi, deopotrivă, trebuie să le respectăm crezul și libertatea de alegere indiferent de politici și religii. Arta unește. Libertatea naște iubire.

„Contesa Arduini” – spectacolul din Kosovo, de Aldo de Benedetti, regia Marigona Bekteshi Ferati
Mulțumim, prieteni! Ați fost minunați! Și, așa cum ați arătat și în comedia romantică pe care ați jucat-o, oricât ne-am ascunde, nu ne putem ascunde de noi înșine și de realitatea dată de univers. Dincolo de politici sau religii, pe stradă suntem frați, cu durerile și bucuriile noastre împărtășite.
Această seară a fost un exemplu de cum teatrul, prin sinceritate și curaj artistic, poate să lege oameni, să spună adevăruri, să vindece. Tragicomedia devine astfel un limbaj universal, capabil să reflecte contradicțiile lumii în care trăim și să ne aducă mai aproape unii de ceilalți, cu empatie și înțelegere.
Spectacolul a fost susținut în cadrul Festivalului Babel Târgoviște, cu sprijinul voluntarilor și al echipei organizatorice. Felicitări Teatrului „Muharrem Qena” și tuturor celor implicați. Mulțumiri Primăriei Târgoviște și Teatrului Municipal Tony Bulandra!
Sorana Țopa – aprofundarea reflecției interioare în (De)ochiul adevărului
„Ursul” de A.P. Cehov în regia lui Okbaoui Cheikh – o comedie algeriană cu parfum fin și inimă caldă
călător pe la reviste pe la câteva edituri “…spunea mama: fluturii făceau curte florilor şi-atunci am mişcat prima dată, apoi zi de zi pântecu-i zvâcnea aşa cum ţi se zbate ochiul stâng. când m-am născut căzuse bruma. eu n-am vrut sa ucid fluturii” în rest, căţărare liberă
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Prima „nuntă” gay din România, organizată cu fast la Cluj-Napoca: un eveniment controversat
Taxiurile zburătoare vor fi printre blocuri cât de curând – De când veți zbura între hotel și plajă, între casă și serviciu
Avem datoria de a apăra România când guvernul devine agresorul cetățeanului
Val de căldură sufocantă: Nopți tropicale și aer irespirabil începând de luni
Felix Baumgartner a murit într-un accident cu parapanta in regiunea Fermo, Italia
Proiectele neîncepute sau imposibil de finalizat până în august 2026 vor pierde finanțarea PNRR
SPIRITUALITATE
Grăsimea abdominală și cauzele emoționale. Medicina Tradițională Chineză
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum să-ți alegi produse potrivite pentru regenerarea părului
All-on-4 vs. All-on-6 – Ce alegi când vrei o dantură completă și stabilă?
România are, în premieră, o Strategie Națională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare 2025–2030
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Frica de intimitate în relații: ce este și cum să o depășești
Cum îți influențează subconștientul viața de zi cu zi?
Cum să îți gestionezi timpul pentru a menține un stil de viață activ