Un oraș digital, mai conectat, mai verde și mai sustenabil este conceptul Timișoarei – Capitală Europeană a Culturii pentru anii de după 2023.
Peste 60 de parteneri culturali care derulează proiecte din Programul Cultural Timișoara 2023, reprezentanți ai finanțatorilor (Primăria Municipiului Timișoara și Consiliul Județean Timiș) și membri ai echipei Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii, s-au reunit joi, 25 februarie, pentru a se coordona în privința colaborării în perioada următoare și a explora direcțiile ce vor fi urmate pentru a avea împreună o moștenire culturală, după anul 2023.
Sesiunea de lucru Cum construim împreună moștenirea Timișoara 2023? a fost axată în special pe componentele moștenirii proiectului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, dar și pe discuții în grupuri, pentru a înțelege mai bine programele derulate până în prezent și pentru a găsi soluțiile de a avea evenimente și programe culturale integrate în următorii ani.
Programul Cultural este suma propunerilor instituțiilor publice și a organizațiilor neguvernamentale implicate încă din perioada candidaturii sau atrase ulterior prin apelul de proiecte Searchlight, dar toate urmăresc câteva direcții care să lase o moștenire Timișoarei, dar și întregii regiuni. În această întâlnire au fost prezentate șase dintre programele din Dosarul de candidatură, și anume Encounters, Bega!, La Pas, Spații Vii, CiviCultura și MultipleXity, Centrul pentru Artă, Tehnologie și Experiment.
Participarea activă a publicului, co-crearea cu publicul, regenerarea urbană prin evenimente culturale și crearea de obiecte artistice în cartiere sau intervenții in-situ, în care arta se îmbină cu tehnologia, sunt direcții noi sau foarte puțin prezente în peisajul cultural românesc, iar Timișoara poate deveni din nou un motor și o sursă de inspirație la nivel regional și național.
Partenerii au discutat în special despre schimbările pe care le doresc pentru oraș, în următorii ani: evenimente culturale durabile, cum poate Timișoara să devină un oraș responsabil, cu un turism curat și sustenabil, cu spații publice care să se poată transforma în spații culturale, dar și ce își doresc să lase moștenire orașului prin fiecare proiect în parte.
Grupuri specializate de lucru, o mai bună colaborare între partenerii locali sunt atât dorințele partenerilor, cât și ceea ce Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii poate oferi concret în perioada următoare pentru a consolida un program cultural inovator, a cărui implementare a început gradual, din 2018 și urmează să atingă punctul culminant în 2023, anul deținerii titlului de capitală europeană a culturii.
Întâlnirea de lucru a partenerilor Timișoara – Capitală Europeană a Culturii a fost prima dintr-o serie mai lungă de întâlniri de lucru destinate să unească mediul cultural timișorean și să stabilească colaborări, repere și direcții de dezvoltare.
În ciuda dificultăților financiare și a restricțiilor impuse de pandemie, partenerii Programului Cultural au derulat în cursul anului 2020 peste 200 activități culturale (66 față în față și 115 online), la care au participat 142 de artiști, implicând 280 de voluntari. În 2020 au fost organizate 4 apeluri deschise pentru propuneri artistice, între care unul in situ la MultipleXity, viitorul Centru de Artă, Tehnologie și Experiment, la care au participat 191 de artiști, fiind selectați 42.
Jurnalist, scriitor, editor, terapeut
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Cele mai importante știri internaționale ale zilei de 24 iulie 2025
Oameni morți de foame în Gaza. Criza alimentară și umanitară atinge dimensiuni dramatice
Prima „nuntă” gay din România, organizată cu fast la Cluj-Napoca: un eveniment controversat
Taxiurile zburătoare vor fi printre blocuri cât de curând – De când veți zbura între hotel și plajă, între casă și serviciu
Avem datoria de a apăra România când guvernul devine agresorul cetățeanului
Val de căldură sufocantă: Nopți tropicale și aer irespirabil începând de luni
SPIRITUALITATE
Grăsimea abdominală și cauzele emoționale. Medicina Tradițională Chineză
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
O femeie a reușit să se salveze după ce a luptat 20 de ani cu o formă de cancer
Tratament anticancer cu sucuri și ceaiuri – după Rudolf Breuss. Cura totală
Cum s-a vindecat de cancer o ingineră chimistă din Iași. ”Astăzi sunt un om sănătos!”
Cum ne putem crește vitalitatea rinichilor. Ce legături există între frică și rinichi
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Cum să-ți alegi produse potrivite pentru regenerarea părului
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
O femeie a reușit să se salveze după ce a luptat 20 de ani cu o formă de cancer
Florian Colceag, antrenorul de genii: Când oamenii scapă de frică li se luminează mintea
Tratament anticancer cu sucuri și ceaiuri – după Rudolf Breuss. Cura totală