Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Sectorul de drum montan dintre Rânca şi Curpăt al DN67C (Transalpina) se redeschide pe timpul zilei, în intervalul orar 8:00 – 18:00.

„În afara acestui interval orar, accesul este interzis din cauze obiective care ţin de specificul acestei zone montane aflate la mare altitudine. De asemenea, limita de viteză pe acest sector de drum este de maximum 30 km/oră iar accesul autoturismelor cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone este interzis. Respectarea acestor restricţii este obligatorie pentru evitarea unor evenimente periculoase şi pentru deplasarea în condiţii de siguranţă”, a transmis directorul general al CNAIR, Cristian Pistol.

Sus pe munte, turiștii sunt așteptați  și la Stâna de la Ștefanu. Băcița Mărioara Băbu, tezaurul uman gorjan a reamenajat muzeul tradițional, care va  readuce în fața vizitatorilor imagini și momente din viața tradițională a țăranului român  și pregătește deja bucate alese, unice: tocan de oaie, mămăligă ciobănească, siropuri  și alte bucate naturale, preparate în casă.

Deschiderea Transalpinei reprezintă o ” gură de oxygen” și pentru stațiunea Rânca.

Transalpina face legătura dintre Oltenia şi Transilvania şi este tot mai des tranzitat de turiştii, care urcă pe cea mai înaltă şosea a ţării.

De aici, aceştia se pot îndrepta şi către Valea Jiului. Ministerul Transporturilor a pus  la dispoziţia contructorului fondurile necesare lucrărilor de consolidare a zonelor în care există pericol de căderi de pietre de pe versanţi, pentru parapeţi şi marcarea drumului.

Transalpina este cunoscuă  încă din antichitate, istoricii presupunând că pe acest drum a înaintat Traian către Sarmisegetuza.

În epoca medievală acesta a fost folosit pentru transhumanţă şi de poştalioane şi din primul război mondial a fost consolidat, devenid un drum strategic. După reabilitarea şi modernizarea lui pe banii novăcenilor, în 1939 este inaugurat de însuşi Regele Carol al II – lea şi de Principele Mihai.

Celor doi reprezentanţi ai Monarhiei, le-au stat alături prim ministrul Gheorghe Tătărăscu şi soţia lui Arethia, care-şi avea rădăcinile în Valea Jiului, iar acum,  drumul vechilor păstori a devenit, ca şi seamănul său, Transfăgărăşanul, unul dintre simbolurile naţionale ale României.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share