Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Educația și formarea tinerilor- priorități pentru deputatul Claudia Gilia

Ziua Naţională a Tineretului este sărbătorită, anual, la data de 2 mai. Proiectul legislativ privind decretarea acestei zile a fost inițiat în anul 2004, de către 15 deputați reprezentând toate formațiunile politice parlamentare. La 5 octombrie 2004, legea a fost adoptată de plenul Camerei Deputaților, aceasta fiind și Camera decizională. Astfel, conform Legii nr. 425/25 octombrie 2004, ziua de 2 mai a devenit Ziua Națională a Tineretului.

Deputatul PSD Claudia Gilia, conf. univ. dr. în cadrul Facultății de Drept și Științe Administrative, Universitatea Valahia din Târgoviște, a transmis un mesaj tinerilor pe care îi formează și educă timp de 20 de ani.

”Astăzi pentru mine este o zi specială. Cariera mea profesională, de mai bine de 20 de ani, este destinată educării și formării studenților Facultății de Drept și Administrație Publică. Tinerii alături de care lucrez îmi aduc bucuria lucrului bine făcut, a sensului profesiei de dascăl. Vă mulțumesc tuturor pentru clipele minunate petrecute împreună. LA MULȚI ȘI FRUMOȘI ANI TUTUROR TINERILOR!”

Dincolo de motivația de a celebra Ziua Tineretului, președintele OFSD și vicepreședinte PSD Dâmbovița, Claudia Gilia are ca și priorități pe agenda parlamentară sprijinirea și implicarea activă în viața copiilor, a tinerilor, declarând că prin ei vom oferi lumii ziua de mâine.

Claudia Gilia a adus în atenție  și obiectivele prioritare ale guvernării PSD- educația și cercetarea

Săptămâna trecută, Camera Deputatilor a votat modificarea și completarea Legii nr.1/2011 privind educația națională și a Legii nr. 263/2007 privind înființarea, organizarea și functionarea creșelor. Modificările vizează și modul de finanțare.

„Votând inițiativa legislativă am propus extinderea finanțării de bază per/elev și pentru educația antepreșcolară. În acest mod, se vor încuraja autoritățile publice locale să acorde o atenție sporită construcțiilor și finanțărilor de creșe. Vor exista bani pentru plata salariilor educatorilor, îngrijitorilor și pentru achizițiile necesare actului educațional. În plus, datorită acestor noi reglementări se vor stimula parteneriatele de la nivel local (mai ales în comunitățile mici sau izolate), privind înființarea unor unități de creșe confesionale și private.” a declarat Claudia Gilia.

Președintele OFSD Dâmbovița a mai precizat că Ministerul Fondurilor Europene a lansat două noi apeluri de proiecte, finanțate din Programul Operațional Capital Uman (POCU), prin care se acordă burse din fonduri europene studenților defavorizați, doctoranzilor și cercetătorilor postdoctorat. Prin astfel de inițiative, se urmărește stimularea cercetării universitare aplicate, a antreprenoriatului și a incluziunii sociale. Valoarea totală a apelului de proiecte este de 84,70 milioane euro, din care contribuția Uniunii Europene este de 85%. Instituțiile de învățământ superior care au încheiat protocoale de colaborare cu angajatori pot depune proiecte în valoare maximă de 1,5 milioane euro.

De asemenea, Guvernul României finanțează în perioada 2017-2020 lucrări de modernizare a căminelor culturale și a bazinelor de înot.

Iar prin Programul de cercetare ‘Performanță Instituțională’, Guvernul urmărește dezvoltarea instituțională pentru creșterea performanței institutelor naționale de cercetare-dezvoltare și a universităților de stat. Bugetul previzionat pentru perioada 2018-2021 este de 500 de milioane de lei. În acest caz, pachetul de informații a fost lansat în dezbatere publică.
O altă veste bună pentru tineri despre care ne-a oferit mai multe detalii, parlamentarul Claudia Gilia este legată de Programul Oficial de Internship al Guvernului României, ediţia 2018, care se va desfășura sub egida Centenarului Marii Uniri de la 1918.

Studenții și tinerii absolvenți sunt invitați să aplice pentru cele 200 de locuri disponibile în Guvern, ministere, instituții și autorități publice. Programul, ajuns la a VI-a ediție, se va derula în această vară în perioada 16 iulie – 14 septembrie și va oferi tinerilor posibilitatea să se acomodeze cu modul de lucru al administraţiei publice centrale.
Dincolo de activitatea zilnică, stagiarii vor participa la discuții și întâlniri de lucru cu miniștri, secretari de stat, specialiști în diferite domenii de competență, precum și la training-uri și workshop-uri tematice.
Pe perioada stagiului de practică, internii vor beneficia de o bursă lunară de 1.000 de lei, iar la finalul perioadei de internship vor primi un certificat din partea Guvernului României şi, la cerere, o scrisoare de recomandare.

Calendarul de organizare şi desfăşurare a ediţiei 2018 a Programului de Internship este structurat astfel:

• 19 aprilie – 14 mai: depunerea candidaturilor online;
• 14 mai – 3 iunie: evaluarea candidaturilor;
• 4 iunie -22 iunie: interviuri online;
• 29 iunie: anunţarea rezultatelor;
• 16 iulie: deschiderea Programului de Internship;
• 14 septembrie: închiderea Programului de Internship.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share