Ieri, în prezența vicepreședintelui P.E Victor Negrescu a fost lansat oficial, primul intergrup din istoria Parlamentului European, dedicat Educației și Competenței.
La eveniment au participat comisarul european pentru drepturi sociale, competențe, locuri de muncă, pregătire în situații de criză, Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv al C.E, europarlamentarii Maria Grapini, Gabriela Firea, Eleonora Meleti, Brigitte van den Berg, Nela Riehl organizațiille The Lifelong Learning Platform (LLLP) și The European Federation of Education Employers (EFEE).
Acesta reunește peste 100 de eurodeputați și zeci de ong-uri, specialiști în educație.
Printre priorităţile Intergrupului Viitorul Educaţiei şi Competenţelor pentru o Europă Competitivă se numără facilitarea dialogului cu principalii actori din domeniu, elaborarea de strategii europene în materie, influenţarea legislaţiei europene şi a bugetului UE în domeniu şi constituirea de alianţe politice europene în vederea promovării unor teme cheie pentru educaţie.
Ținta este de 20% din viitorul buget multianual. Investiția în educație nu este doar o obligație morală, ci și o necesitate economică pentru o Europă mai puternică și mai competitivă.
” În 2025, este alocat educației 6% din bugetul UE, echivalentul a 12 miliarde de euro, fonduri negociate cu greu de legislativul european, dar prea puține pentru nevoile actuale! Prin astfel de demersuri comune am obținut 10% din Facilitatea de Redresare și Reziliență pentru educație și competențe, o realizare majoră care aduce miliarde de euro suplimentare pentru modernizarea școlilor, pregătirea profesională și educația digitală. Un sfert dintre companiile europene nu găsesc angajați cu competențele necesare, iar jumătate raportează dificultăți în recrutare.
Cheltuielile publice pentru educație au scăzut consistent în ultimii ani, iar ponderea educației în PIB a devenit tot mai redusă. Ne propunem; Creșterea finanțării pentru educație la cel puțin €40 miliarde pe an; acces egal la educație de calitate în toate regiunile Europei; investiții în infrastructură educațională și formare continua; Creșterea colaborării între statele membre pentru politici educaționale eficiente.
Fără educație și formare de calitate, Europa nu poate fi competitivă la nivel global. Trebuie să investim în oameni, în competențele viitorului și în accesul echitabil la învățare pe tot parcursul vieții” a ținut să transmită coordonatorul intergrupului, europarlamentarul S& D, Victor Negrescu.
Intergrupul pentru educație și competențe explorează modalități de a îmbunătăți calitatea, echitatea și incluziunea sistemelor de educație și formare din Europa, adoptând o abordare cuprinzătoare și de perspectivă.
”Este vital să ridicăm educația la o prioritate strategică pentru Europa și să creăm în colaborare o viziune comună pentru viitorul educației și al competențelor, ghidați de aspirația noastră colectivă de a spori competitivitatea Europei, implicând toate părțile interesate într-o manieră participativă.
Primul Intergrup al Parlamentului European privind viitorul educației și competențelor pentru o Europă competitivă își propune să îmbunătățească calitatea, echitatea și incluziunea sistemelor de educație și formare din întreaga Europă printr-o abordare holistică și orientată spre viitor.
Acesta abordează provocări și tendințe presante, cum ar fi deficitul tot mai mare de profesioniști din domeniul educației și de formatori, creșterea și recalificarea competențelor pentru dubla tranziție, scăderea competențelor de bază ale cursanților și deficitul de competențe în diverse sectoare, crearea unui cadru de investiții al UE pentru învățământul superior și investițiile în infrastructura educațională. Trebuie să transformăm educația într-o prioritate strategică pentru Europa și să elaborăm împreună cu toate părțile interesate, într-un mod participativ, o viziune privind viitorul educației și competențelor, în conformitate cu prioritatea noastră comună de a asigura oferta de competențe pentru prosperitatea durabilă și competitivitatea Europei, se arată în Declarația Intergrupului privind viitorul educației și competențelor pentru o Europă competitivă privind crearea unui cadru de investiții al UE pentru educație și competențe, încheiată cu ocazia Zilei internaționale a educației din 24 ianuarie 2025.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
Feribot scufundat în Bali, Indonezia. La bord se aflau 65 de persoane, 6 oameni au murit
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”
Sadova Veche devine gazda unei experiențe gastronomice autentice, cu un producător susținut de „Produs în Banat”
Tentativă de fraudă online în numele Societății de Transport Public Timișoara