Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), în calitate de coordonator, împreună cu un consorțiu format din Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București (UPB), Administrația Națională de Meteorologie RA (ANM), Agenția Spațială Română (ROSA) și Beia Consult Internațional SRL, a câștigat competiția pentru extinderea infrastructurii naționale participante la segmentul colaborativ european. Proiectul ROCS a participat la sesiunea de jurizare din cadrul competiției cadru „PNCDI IV – Soluții”, gestionată de UEFISCDI. Bugetul total al proiectului ROCS este de 11.079.716,84 RON, din care 9.999.513,00 este asigurat din bugetul de stat, în timp ce contribuția UVT este de 2.774.513,00 RON.
Scopul proiectului este de a oferi și implementa o soluție de extindere a infrastructurii de acces și procesare a datelor satelitare Copernicus Sentinel prin adăugarea componentelor de tip cub de date și a facilităților de procesare distribuită, în corelare cu prioritățile naționale de monitorizare a mediului și securității. ROCS – sau Romanian earth Observation Collaborative System – este propunerea consorțiului condus de UVT pentru tematica #17 din cadrul apelului, susținând abordarea prin studii de caz, precum sunt cele despre adaptarea la schimbările climatice, politica agricolă comună, produse de bază asociate cu evoluțiile fondului forestier precum și despre aspectul utilizării datelor de observare a pământului în procesele educaționale.
Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „Proiectul ROCS se încadrează în strategia UVT de aliniere cu direcțiile principale de cercetare din domeniul GeoSpațial, incluzând activitățiile administrate de UEFISCDI, Agenția Spațială Română, Agenția Spațială Europeană (ESA) sau Comisia Europeană. De altfel, Universitatea de Vest din Timișoara este implicată activ în multiple parteneriate internaționale în domeniul geospațial, incluzând adeziunea la Open Geographical Consortium sau participarea în proiecte alte Agenției Spațiale Europene, atât pe direcții tematice cât și în activități de suport sau IT. Extinderea preocupărilor pentru schimbările climatice și impactul asupra mediului înconjurător reprezintă un domeniu prioritar în activitățile de cercetare ale UVT, dovadă fiind multiplele proiecte de cercetare interdisciplinară, precum este și proiectul Harmonia, finanțat de Comisia Europeană.”
Consorțiul organizat pentru elaborarea și implementarea proiectului ROCS este coordonat de Dr. Marian NEAGUL, cercetător științific în cadrul Institutului de Cercetări Avansate de Mediu (ICAM), din cadrul Universității de Vest din Timișoara, și beneficiază de contribuția cercetătorilor din cadrul Facultății de Matematică și Informatică precum și a Departamentului de Geografie din cadrul Facultății de Chimie, Biologie și Geografie.
Jurnalist, scriitor, editor, terapeut
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Cele mai importante știri internaționale ale zilei de 24 iulie 2025
Oameni morți de foame în Gaza. Criza alimentară și umanitară atinge dimensiuni dramatice
Prima „nuntă” gay din România, organizată cu fast la Cluj-Napoca: un eveniment controversat
Taxiurile zburătoare vor fi printre blocuri cât de curând – De când veți zbura între hotel și plajă, între casă și serviciu
Avem datoria de a apăra România când guvernul devine agresorul cetățeanului
Val de căldură sufocantă: Nopți tropicale și aer irespirabil începând de luni
SPIRITUALITATE
Grăsimea abdominală și cauzele emoționale. Medicina Tradițională Chineză
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
O femeie a reușit să se salveze după ce a luptat 20 de ani cu o formă de cancer
Tratament anticancer cu sucuri și ceaiuri – după Rudolf Breuss. Cura totală
Cum s-a vindecat de cancer o ingineră chimistă din Iași. ”Astăzi sunt un om sănătos!”
Cum ne putem crește vitalitatea rinichilor. Ce legături există între frică și rinichi
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Cum să-ți alegi produse potrivite pentru regenerarea părului
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
O femeie a reușit să se salveze după ce a luptat 20 de ani cu o formă de cancer
Florian Colceag, antrenorul de genii: Când oamenii scapă de frică li se luminează mintea
Tratament anticancer cu sucuri și ceaiuri – după Rudolf Breuss. Cura totală