Vicepreședinte al Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor, europarlamentarul Maria Grapini a participat, joi, la sediul Parlamentului European de la Strasbourg, la Conferința Intergrupului “Creșterea sustenabilă a Animalelor“.
Potrivit eurodeputatului Grapini, care deține și funcția de copreședinte al acestui intergrup, această întâlnire a fost o oportunitate de a asculta, direct de la fermieri și profesioniști din industrie, viziunea acestora asupra viitorului sectoarelor lor și așteptările privind politicile UE de promovare a sustenabilității sectorului.
“Viitorul creșterii animalelor în Europa nu este un subiect teoretic, ci un lucru extrem de important pentru viitorul UE și, de ce nu, al planetei. Creșterea animalelor nu înseamnă doar producție, nu înseamnă doar cifre și reglementări, înseamnă familii, comunități, tradiții și, nu în ultimul rând, hrană sigură și de calitate, pentru zeci de milioane de oameni. Cred că, pentru a vorbi cu adevărat despre viitor, trebuie să ne întoarcem la dumneavoastră, la fermieri, la cei care cunosc cel mai bine ce ar trebui să facem pentru a crește reziliența acestui sector. Fermierii știu cel mai bine ce influență au creșterea costurilor, presiunea reglementărilor, lipsa forței de muncă, dar și cât de mare este nevoia de inovare și predictibilitate pentru acest sector!”, a precizat, în intervenția sa, eurodeputatul Grapini.
Potrivit Mariei Grapini, fermierii sunt cei care trebuie să vină cu idei practice și au dreptul să fie parteneri egali în această transformare, nu doar simpli executanți ai unor Directive europene. Orice schimbare de regulament, la nivelul Comisiei Europene, implică un cost.
În context, europarlamentarul S&D a opinat că fermierii trebuie să fie întrebați cum văd ei tranziția către ferme mai sustenabile, care este cuantumul resurselor de care au nevoie, care este sprijinul concret pe care îl doresc, care este rolul tehnologiei și, mai ales, cum pot avea acces la această tehnologie.
“Nimeni nu poate iubi animalele mai mult decât crescătorii de animale! În niciun caz un birocrat, care ia decizii din birou! Trebuie să îi întrebăm ce forme de sprijin îi avantajează și ar face diferența, cât de utile sunt subvențiile directe, consilierea, accesul la piețe, simplificările administrative. Noi, aleșii, trebuie să mergem cu doleanțele dumneavoastră și să presăm Comisia Europeană să țină cont de ele!”, a mai spus Maria Grapini, care a adăugat că nu trebuie impuse soluții uniforme unor realități diferite din sector.
Nu poți să compari creșterea animalelor la munte cu cea de la șes sau deal, a menționat eurodeputatul Grapini care a avertizat asupra riscurilor unei agriculturi a Europei, cu două viteze.
“Nu putem să le cerem fermierilor să se reinventeze fără să le oferim un cadru stabil, clar și echitabil și predictibil. Nu poți să ceri fără să oferi niște soluții stabile, predictibile! Noi, europarlamentarii, dar mai ales comisarul pentru agricultură ,trebuie să exprimăm punctul de vedere al fermierilor, al crescătorilor de animale!”, a conchis Maria Grapini.
În cadrul acestui eveniment, profesioniștii din industrie și fermierii și-au prezentat opiniile cu privire la provocările sectorului lor, subliniind că nu există o soluție universală, deoarece fiecare sector poate fi sustenabil în moduri diferite.
Consiliul European pentru Agricultură și Alimentație, un nou grup de experți înființat de Comisia Europeană, va juca, astfel, un rol central în ghidarea viitorului agriculturii în Europa. Grupul este format din asociații sectoriale, ONG-uri și alte părți cu o gamă limitată de expertiză în realitățile creșterii animalelor.
Creșterea sustenabilă a Animalelor” este un Intergrup nou înființat în Parlamentul European, lansat oficial la începutul anului 2025. Primii săi copreședinți, care sunt și principalii susținători ai inițiativei, sunt deputații europeni Maria Grapini (RO, S&D) Alexander Bernhuber (AT, PPE) și Benoît Cassart (BE, Renew).
Intergrupul își propune să ofere o platformă pentru membrii Parlamentului European pentru a discuta atât despre diversitatea practicilor agricole existente, cât și despre metodele și tehnologiile emergente care sprijină și îmbunătățesc sistemele de creștere a animalelor, iar acesta urmărește să dezvolte instrumente informative, pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la producția de alimente.
Intergrupul va permite deputaților europeni să evalueze și să echilibreze mai bine atât beneficiile, cât și provocările sectorului.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
Feribot scufundat în Bali, Indonezia. La bord se aflau 65 de persoane, 6 oameni au murit
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Sadova Veche devine gazda unei experiențe gastronomice autentice, cu un producător susținut de „Produs în Banat”
Tentativă de fraudă online în numele Societății de Transport Public Timișoara
Consiliul Județean Dâmbovița continuă investițiile în localitățile din județ. 23 de UAT-uri, parte din cea mai recentă etapă a PJDL