Florian Colceag – „Antrenorul de genii”. Florian Colceag este un matematician, pedagog și expert internațional în educația copiilor supradotați, cunoscut în România pentru contribuțiile sale remarcabile în formarea tinerilor cu potențial intelectual excepțional.
Promotor al educației personalizate și al dezvoltării curriculumului adaptat copiilor supradotați. A militat pentru recunoașterea oficială a nevoilor speciale ale copiilor cu inteligență peste medie, criticând sistemul educațional românesc pentru lipsa de flexibilitate.
Extras din cadrul unui interviu acordat de Florian Colceag în cadrul Podcastului ”Celebru și Părinte” cu Marius Gheorghiu.
Rep: Cred că sunteți arhitectul sufletelor tinere. Mulți spun despre dvoastra că sunteți antrenorul de genii, dar cred că sunteți mai mult decât atât. Sunteți un visător care modelează generații, mie așa mi se pare.
Forian Colceag: Polonezii știau să se ajute unii pe alții. Când am fost in Katowice cu copiii orfani la revoluție, peronul gării era plin de pachete. Erau pachete aduse de oameni pentru a fi trimise în România, că s-au gândit ei să fie de ajutor. Iar acele pachete erau manevrate de unii care tocmai ieșiseră din pușcărie și nu aveau servici. Nu s-a furat nimic. Când au ajuns în România toate au dispărut și au apărut magazine cu produse second hand și alte socoteli. Am proiectat un sistem de educație care să se poată transmite, să se poată duce mai departe, să se poată aplica.
Rep: Care este mesajul pentru tinerii care nu au încredere în potențialul lor, cei descurajați.
F.C: Trebuie să-și schimbe drumul, să-și găsească din nou rolul, scopul. Să schimbe drumul, pentru că au fost duși pe un drum greșit.
Rep: De ce creativitatea este mai importantă decât memoria în educație?
F.C: Creativitatea se dezvoltă pe emisfera dreaptă. In cultura japoneză copiii învață direct prin experiment și nu doar asta, dar li se face o memorie atât de precisă, de puternică, pentru că fac conexiuni mentale, nu învață automat, dar de o rapiditate colosală pentru că li se dezvoltă intuiția.
Armata ca disciplină te limitează, te silește să îți măsori forțele, să știi câtă încredere poți avea în tine, pentru că nu mai ai libertatea să faci orice. Armata ajută foarte mult nu să te disciplineze, dar să colaborezi cu alții.
Care sunt disciplinele care se practică în liceu? Matematica, limba română, geografia. Astea sunt discipline. Îți dă regulile de gândire prin care tu poți analiza anumite evenimente. De ce matematica este o disciplină? Pentru că îți dă regulile de gândire prin care poți analiza anumite fenomene. De ce armata te disciplinează, pentru că îți dă regulile de gândire socială care fac ca societatea să meargă într-un anumit fel. În armată ți-e foarte greu și ai învățat să colaborezi.
Rep: Credeți că societatea pune prea multă presiune pe performanță?
F.C: Am să vă povestesc despre întâlnirea mea cu un bancher elvețian. Acesta avea doi copii și era dintr-o familie de bancheri din tată în fiu. Și mi-a spus bancherul – sunt absolut încântat de copiii mei-. Băiatul este un tâmplar fenomenal care face mobilă, ca cele care există în catedralele vechi, mobilă sculptată. Iar fata are un restaurant în care face cele mai bune mâncăruri, absolut delicioase, vin foarte mulți oameni, pentru că tot ce face acolo este artă. Deci el avea doi copii artiști, niciunul din ei nu era bancher.
Rep: Este eșecul necesar pentru succes? Sau nu este supraevaluat?
F.C: La o olimpiadă de matematică eu eram pus să evaluez ce se întâmplă. Și am văzut niște note greșite puse la probleme și pe o anumită problemă am corectat toate testele. Am găsit cam 10% din probleme notate cu nota 10 care meritau nota 5 și un nr. la fel, notate cu nota 5 care meritau nota 10. De ce? Pentru că li s-a dat un anumit referențial de corectare. Ai făcut aia, pui atât.. Copiii au găsit soluții creative care nu erau în rând cu sistemul. Le-am și explicat la profesori. V-ați uitat numai la fișa de corectare, dar nu v-ați uitat la modul de gândire al copilului. Atât de ușor îi alungi pe copii într-un eșec nemeritat. Am avut o discuție interminabilă. O fată era genială și mergând la o olimpiadă de matematică i s-a depunctat o problemă și nu a vrut să mai meargă niciodată la concursuri. Degeaba m-am dus să explic pentru că profesorii erau prea puțini inteligenți ca să înțeleagă soluția fetei. Iar un alt exemplu, unul din cei mai capabili olimpici, pe Moroianu Andrei, tot la olimpiada de matematică, la faza pe București, el a scris doar rezultatele fără nicio rezolvare și a luat nota 1. M-am dus la ei și le-am spus că el este genial și a luat cele mai multe medalii de aur la campionatele de matematică. Este doar foarte iute în gândire.
Sistemul de teste grilă de acum este mai comod, dar este greșit. Nici pe profesori nu-i ajuți, pentru că nici ei nu înțeleg nimic. Dacă automatizezi totul nu mai este relația cu copilul. Tu îl tratezi pe el ca pe un obiect nu ca pe o persoană în creștere și dezvoltare care își poate îmbunătăți modul de gândire, nu evoluează.
O problemă se rezolvă cu o soluție simplă dacă o înțelegi. Unul dintre colegii mei, avea grădina plină de limaxi, care mâncau tot, pentru că sunt foarte lacomi. Nu știu unde a găsit ideea, a cumpărat rațe alergătoare. Rațele alergătoare mănâncă limaxi, au nevoie de apă, nu strică grădina. Există o soluție pentru fiecare problemă dar trebuie să o identifici.
Rep: Cum vedeți dumneavoastră drumul unui copil?
Poate fi plin de obstacole sau plin de revelații. Dar fiecare revelație îi dezvoltă mintea. Și cei care ne ascultă acum își dezvoltă mintea.
Rep: Care este parcursul unui copil de 4 ani și până când el devine major. Care ar trebui să fie parcursul lui pentru a ajunge un adult bun pentru societate?
F.C: Înaine, în Evul Mediu, erau meseriașii organizați în caste, ei trebuiau să aibă un parcurs printre diverși meșteri care îi învățau etapa următoare. Ajungeau mucenic, calfă, meșter. În Spania există un drum, Caminito del Rey, în care omul o ia la pas, și merge mulți km pe jos, întâlnește multe obstacole și mulți oameni și se gândește la ce se întâmplă. După ce au parcurs drumul Caminito del Rey până la capăt, oamenii sunt schimbați în bine. Au ieșit din tiparele vechi, au învățat pe parcurs. Un copil are nevoie de acest drum care se face și în vacanțe și în tabere și în cercuri, și în curicule adiționale făcute transversal. Ce ai învățat aplici în niște situații noi. Astea sunt trasee transversale. Sunt Caminito del Rey pe care le poți face în școală dezvoltând gândirea aplicativă a copiilor.
Rep: Cum este creierul copilului de la adolescență:
F.C: Lobul amigdalian are 3 ieșiri: furie, frică, sexualitate. Dar cum poți tu să te transformi în bine? Furia care te duce în violență. Frica în paralizie, sexualitatea în lucruri grave. Ele pot fi transformate. În loc de furie ce ai? Ai voință să duci la îndeplinire ceva. În loc de frică ai prudență și sensibilitate să nu te apropii de zonele de conflict. Și în loc de sexualitate ai iubire, ai suflet, ai bucurie. Și atunci treci prin adolescență fără să te chinui. E o parte din creier. Creierul este foarte complex.
Iar la copiii mici?
Te uiți la creativitatea lor, le analizezi visele. Visele sunt niște proiecții asupra a ceea ce simțim noi. Și depinde de niște frecvențe ale creierului. Visele se petrec în frecvența alfa, când ai vise care se confundă cu realitatea. Cum te comporți când visezi un pericol. Îl gestionezi, te temei sau cauți să frânezi frica și să zâmbești. Dacă zâmbești și transmiți o undă de iubire, mai apare pericolul sau nu mai apare? Aici e partea de psihologie pe care poți să le-o dai la copii ca să se autoregleze singuri.
Rep: Ce este o hologramă?
F.C.: Holograma este citită de creier. Deci noi proiectăm o hologramă de fiecare dată când gândim ceva. Dacă holograma este o planetă fericită, noi obținem o planetă fericită. Dacă holograma pe care o proiectăm este pentru o planetă nenorocită, noi obținem o planetă nenorocită. Dacă holograma este pentru război atomic, noi avem război atomic. Dar stăpânirea noastră ca oameni depinde de antrenamentul mental pe care îl avem și care ne creează încrederea în viitor. Pentru că știm să rezolvăm probleme.
Rep: Asta înseamnă că știrile de la tv creează holograme în noi ca oameni?
F.C.: Da. unele negative sau pozitive. Așa că televiziunile au o mare răspundere cu ce scot ca informație pe ecran.
Rep: Ce hologramă primește un copil când este mic?
F.C: Noi colectăm aceste holograme și la așezăm și se transformă creierul în anumite zone. Și dacă studiezi harta creierului, vei vedea că ai toate soluțiile pe care creierul le folosește în anumite situații. Și pe care le proiectează pentru că le-a absorbit din mediu.
Citește și:
Florian Colceag: ”Oamenii au nevoie de crize pentru a se trezi. Acesta este marele moment istoric pe care il traieste omenirea.”
Rep: Poate creierul să primească soluții fără a fi conștientizate?
F.C: E o condiționare de interferare a minților umane. Subconștientul colectiv și tot el este și soluția la rezolvarea problemelor. Sunt experimente extrem de interesante care sunt făcute de multă vreme.
Erau niște organizații in Australia care îi învățau pe oameni să mediteze. A fost un moment când Australia era în flăcări. Lângă Australia a izbucnit un ciclon, pe care, oamenii, meditând colectiv, cum i-am sfătuit, l-au orientat către incendiu și așa au reușit. Puterea subconștientului colectiv este uriașă. În momentul în care toți oamenii își concentrează atenția pe rezolvarea unei probleme, ea se rezolvă. Asta este un exemplu, dar sunt și alte exemple la fel.
Un alt exemplu. Demonstrat dupa 40 de ani de studiu, de Universitatea americana Stanford. Tot prin acțiunea suconștientului colectiv amplificat cu niște aparate care schimbau starea vremii. Când oamenii se gândeau la aceeași problemă. Un alt exemplu este lumina de paște de la Iersusalim. Acolo sunt foarte mulți oameni care se strâng. lumina apare, e ca un fuger, ea aprinde lumânările. Pentru că toți oamenii au făcut același lucru, la unison.
Rep: Cum ați recomanda copiilor dar și părinților ca să-și mărească musculatura creierului?
F.C: Colaborând între ei pentru rezolvarea aceleiași probleme. Nu numai ei între ei, ci și cu copiii. Când îl întrebi pe copilul tău ce părere ai despre, deja începi o colaborare cu el. E îți dă o soluție, dai soluția mai departe. Când ai 10 familii care se ocupă de copiii lor și au aceeași problemă pe care vor să o rezolve și o fac în același timp, atunci vor reuși. Dacă nu pui suflet nu iese nimic.
Rep: Cât de mult contează anturajul copiilor?
F.C.: Depinde de mulți factori. Anturaj înseamnă că te-ai separat de copii și îi arunci incolo, că nu mai ai timp de ei și se duc într-o altă comunitate. Tot la un congres internațional, m-am întâlnit cu un canadian îmbrăcat ca un cerșetor. Avea niște blugi rupți în fund, niște teneși găuriți. Era profesor universitar în Winipeg, era celebru. El se ducea printre copiii străzii îmbrăcat ca un cerșetor, și începea să discute cu ei și să-i întrebe, cum ați rezolva voi următoarea situație. Îi învăța să gândească, după care, ei se duceau să învețe mai mult. Făcuse un sistem de recuperare. Mulți dintre ei au făcut apoi liceu și facultate. Le-a reactivat o trăsătură pe care nu știau că o au.
Întrebări scurte:
Calitatea cea mai importantă a unui copil este?
Bucuria de a trăi.
Din punct de vedere educațional cum va fi România?
Grădina Maicii Domnului, aici trebuie să ajungă.
Un copil fericit învață prin…
Experiment.
Înteligența fără empatie este..
Inutila.
Părinții buni sunt cei care…
Își iubesc copiii în mod înțelept.
Copiii devin adulți echilibrați atunci când?
Au bunicii lângă ei.
Cel mai mare avantaj al societății românești este?
Limba română care este din vechea Dacie, limba bătrână.
Rep: Dacă ați putea schimba un singur lucru în lumea asta acum, care ar fi acela?
F.C: Frica. Eu am scăpat de frică când aveam 3 ani. Dormeam pe prispa casei bunicii, în față aveam un lan de porumb și am auzit ”balaurul” care făcea tot felul de zgomote ciudate. Și m-am gândit eu atunci, dar ce sunt, bărbat sau babă? Am hotărât că sunt bărbat. Și am plecat în porumb în pielea goală, încăpățânat…și m-am dus până la balaur și el a făcut ”muuuu” și a luat-o la fugă. Atât de tare m-am amuzat, m-am tăvălt prin țărână. Din clipa aia nu mi-a mai fost frică de nimic. Dar bineînțeles că am dezvoltat totuși prudență, că nu e cazul să te bagi în toate necazurile degeaba. Dar nu frica. Când oamenii scapă de frică li se luminează mintea.
Rep: Ce vă face să vă simți împlinit?
F.C: Am terminat ce mi-am propus în ziua respectivă. Nu poți să faci totul în acea zi, dar trebuie să-ți duci lucrul până la capăt, altfel mă trezesc și lucrez în continuare.
Nu vă fie frică să fiți liberi, liberi de toate, să vă găsiți echilibrul și libertatea voastră și a copiilor voștri.
Scurtă biografie Florian Colceag:
Florian Colceag este un matematician, pedagog și expert internațional în educația copiilor supradotați, cunoscut în România pentru contribuțiile sale remarcabile în formarea tinerilor cu potențial intelectual excepțional.
Educație și formare
- Licențiat în matematică la Universitatea din București (1978)
- Master în educație și gifted education la Utah State University (2001)
- Doctor în economie la Academia de Studii Economice din București (2009)
Realizări notabile
- A antrenat lotul olimpic de matematică al României, obținând 84 de medalii internaționale, dintre care 60 de aur
- Fondator al IRSCA Gifted Education și al Kogaion Gifted Academy, instituții dedicate educației copiilor cu abilități înalte
- Membru în organizații internaționale prestigioase, precum:
- World Council for Gifted and Talented Children
- European Council for High Ability
- Clubul de la Roma
Filosofie și activitate
- Promotor al educației personalizate și al dezvoltării curriculumului adaptat copiilor supradotați
- A militat pentru recunoașterea oficială a nevoilor speciale ale copiilor cu inteligență peste medie, criticând sistemul educațional românesc pentru lipsa de flexibilitate
- A fost desemnat personalitatea europeană a anului 2007
Curiozități
- În copilărie, își dorea să devină gunoier, inspirat de un personaj local plin de umor
- A crescut la țară, unde îmbina munca fizică cu lectura intensă, dezvoltându-și autodidact pasiunea pentru știință și filosofie
Este considerat un mentor al generațiilor de tineri români care au strălucit pe scenele internaționale ale matematicii și un simbol al educației de excelență.
”Oamenii ar vrea ca binele să li se întâmple, să li se ofere de-a gata, fără ca ei sa facă ceva pentru el. Ori așa ceva nu se poate! Nimic nu se face fără noi, fără participarea noastră. Starea de bine apare abia după ce am experimentat starea de rău. Abia după ce am văzut ce nu ne place, ce ne doare, ce ne face să suferim, abia atunci înțelegem că nu mai vrem și începem să ne căutam binele. Insă binele îl găsim doar în legatura noastră cu creatorul, cu Dumnezeu.” http://oficialmedia.com/de-ce-au-oamenii-nevoie-de-repere/
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Cele mai importante știri internaționale ale zilei de 24 iulie 2025
Oameni morți de foame în Gaza. Criza alimentară și umanitară atinge dimensiuni dramatice
Prima „nuntă” gay din România, organizată cu fast la Cluj-Napoca: un eveniment controversat
Taxiurile zburătoare vor fi printre blocuri cât de curând – De când veți zbura între hotel și plajă, între casă și serviciu
Avem datoria de a apăra România când guvernul devine agresorul cetățeanului
Val de căldură sufocantă: Nopți tropicale și aer irespirabil începând de luni
SPIRITUALITATE
Grăsimea abdominală și cauzele emoționale. Medicina Tradițională Chineză
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Tratament anticancer cu sucuri și ceaiuri – după Rudolf Breuss. Cura totală
Cum s-a vindecat de cancer o ingineră chimistă din Iași. ”Astăzi sunt un om sănătos!”
Cum ne putem crește vitalitatea rinichilor. Ce legături există între frică și rinichi
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Cum să-ți alegi produse potrivite pentru regenerarea părului
All-on-4 vs. All-on-6 – Ce alegi când vrei o dantură completă și stabilă?
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Tratament anticancer cu sucuri și ceaiuri – după Rudolf Breuss. Cura totală
Cum s-a vindecat de cancer o ingineră chimistă din Iași. ”Astăzi sunt un om sănătos!”
Adevărul despre moarte. Bob Monroe și experiențele sale de a ieși din corpul fizic