Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Grădina Deliciilor Sintetice – între artă, tehnologie și public, cu empatia în prim plan

Poate cea mai limpede lectie pe care o releva accesul fara precedent la informatie de care ne bucuram acum este aceea ca diversele domenii si directii de cercetare si de creatie din lume sunt mult mai interconectate decat par la prima vedere. Artele vizuale si tehnologia au fost mereu angajate intr-un dialog creativ deosebit de fertil, dar noi idei, precum realitatea virtuala, aduc acest amestec inedit la noi inaltimi, explorate in cadrul proiectului Gradina Deliciilor Sintetice. O echipa multidisciplinara va impleti arte vizuale, design, muzica, programare, modelare si printare 3D, electronica, AI, VR si scenografie, creand o experienta artistica imersiva in realitatea virtuala si deschizand accesul unor publicuri noi inspre acest univers multistratificat, integrand arta digitala in spatii educationale, inclusiv pentru tineri care sufera de surdocecitate.

Cladind pe experienta acumulata in ultimii ani prin proiectele Hidrosfera in miscare si Arborescent – practici simbiotice observate in miscare, echipa compusa din zece artisti multidisciplinari continua prin Gradina Deliciilor Sintetice o activitate pe cat de inovativa in Romania, pe atat de necesara: dezvoltarea cognitiva si emotionala a elevilor prin tehnologie si arta. Prin trei prezentari, o expozitie multimedia internationala si un atelier de accesibilizare VR pentru copii cu nevoi speciale, Gradina Deliciilor Sintetice contribuie nu doar la dezvoltarea scenei locale la granita dintre arta si tehnologie, ci si la aplicarea unor tehnici educative sustinute de noi tehnologii si la deschiderea perspectivelor publicului larg asupra artei, tehnologiei si sustenabilitatii.

Proiectul se va desfasura intre lunile august si noiembrie, trecand prin multiple etape de cercetare si creatie colectiva si culminand intr-o expozitie care va contine 9 instalatii artistice, din care 5 instalatii imersive nou realizate. De la ecosisteme digitale interactive, populate cu creaturi hibride al caror habitat natural este realitatea virtuala, la sculpturi luminoase 3D-printate, proiectii video, un univers sonor creat si multe alte elemente, artistii vor explora hibridizarea dintre natura si tehnologie, oferind fiecaruia libertatea de a contribui la crearea unui univers imersiv nemaivazut. Artistii Aural Eye (Alina Anca si Daniel Bega), Ethics of Joy (Cristina Bodnarescu si George Urse), Marius Jurca, Saint Machine si Ștefan Radu Cretu vor avea libertatea de a crea individual sau colaborativ instalatii care vor integra tehnologii precum VR, AI, instalatii mecanice, kinetice si senzoriale. Fiecare lucrare va fi gandita pentru a stimula o interactiune directa din partea vizitatorilor, provocandu-i sa se implice activ, sa descopere noi modalitati de a percepe si intelege realitatea digitala si naturala.

Deschiderea catre public va insa incepe in luna august, cu pregatirea atelierului inclusiv „Primii pasi in VR”, dedicat elevilor cu surdocecitate de la Liceul Tehnologic Special Bivolarie, din judetul Suceava. Apoi in toamna, timp de patru zile, zece elevi ai acestui liceu, cu varstele intre 12 si 16 ani, vor putea lucra impreuna pentru a aduce la viata in realitatea virtuala un animal imaginat, facandu-l chiar sa mearga, cu ajutorul Inteligentei Artificiale. Acest atelier va fi condus de George Urse (artist new media, dezvoltator de jocuri video, muzician si producator) si Cristina Bodnarescu (artista new media, interdisciplinara), in colaborare cu personalul didactic specializat din liceu, care vor ajuta elevii sa comunice, interpretand limbajul prin semne.

Expozitia internationala multimedia, curatoriata de Ioana Iuna Șerban, va avea loc in perioada 3-12 octombrie la UPT Campus Creativ, Timisoara, reunind 10 artisti si colective specializate. Pe langa cele 5 instalatii noi produse in etapa premergatoare, expozitia va include 4 lucrari ale artistilor straini si romani, fiecare cu propria sa viziune despre viitorurile postumane si hibridizarea natural-artificial. In premiera, artistii straini vor veni in Romania cu doua lucrari prezentate si premiate international: Maarten Isaak de Heer (DE) va prezenta instalatia in dom cu animatie video, Dancing with Dead Animals, iar Nina Koželj (SI) va expune instalatia mecanica 60 seconds (2024). Dragos Dogioiu va prezenta lucrarea VR Brood (2023), expusa la festivalul Ars Electronica, iar duo-ul Ethics of Joy va aduce aduce publicului Imagined Critters (2023), instalatie prezentata la festivaluri new media din tara si strainatate. Sunetul expozitiei, esential pentru experienta imersiva, va fi creat de George Cazan si va fi spatializat, pentru a amplifica efectul de imersiune in spatiu. Scenografia, realizata de Radu Nutu si Dorian Bolca, va pune in valoare fiecare instalatie prin tehnici de iluminat.

In cadrul expozitiei, echipa va realiza si tururi ghidate pentru studenti si elevi, oferind explicatii aprofundate despre lucrarile expuse, despre procesele creative si tehnologice implicate, oferind participantilor o perspectiva practica si educativa asupra noilor posibilitati de expresie si colaborare artistica facilitate de abordarile transdisciplinare expuse. De asemenea, expozitia va gazdui si un artist talk, cat si o discutie despre utilizarea inteligentei artificiale in arta – un subiect extrem de actual si de sensibil, care afecteaza intregul ecosistem artistic, de la creatori la consumatori.

Dupa incheierea expozitiei de la Timisoara, parte dintre lucrari vor fi itinerate, atat la Liceul Tehnologic Special Bivolarie (instalatia Imagined Critters), cat si la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica (lucrarea realizata de artista Saint Machine), unde publicul va putea interactiona cu lucrarea si afla mai multe despre procesele creative, in cadrul unui artist talk cu artista, explorand subiecte precum interactivitatea, relatia corp/tehnologie si noi directii in arta digitala.

Într-un context global in care dezvoltarea tehnologica pare din ce in ce mai indepartata de o perspectiva umana imediata, iata ca artistii reusesc sa recalibreze lucrurile si sa identifice prioritatile reale. Dialogul dintre arta si tehnologie este adus asadar in prim-plan prin Gradina Deliciilor Sintetice, dintr-o perspectiva profund inradacinata in umanitate, in comunicare si in inspiratie reciproca.

Gradina Deliciilor Sintetice este un proiect Ethics of Joy, cofinantat de AFCN.

Parteneri: UPT Campus Creativ, Liceul Tehnologic Special Bivolarie, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale”, CESI – Centrul de Excelenta in Studiul Imaginii.

Parteneri media: Bookhub, Clivaj, Curatorial, Empower Artists, Happ.ro, Iscoada, Life.ro, Modernism, News Bucovina, Observator Cultural, Propagarta, Radio Romania Cultural, Radio Romania International, Radio Timisoara, Revista Arta, Știri de Timisoara, Subversiv, SVnews, The Institute.

Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

Ethics of Joy este un duo multidisciplinar, format din artistii Cristina Bodnarescu si George Urse, care exploreaza prin arta digitala, sunet si instalatii interactive cum ne putem reconecta cu non-umanul.

Facebook: https://www.facebook.com/EthicsofJoy

Instagram: https://www.instagram.com/ethicsofjoy

Distribuie acest articol Oficial Media
Share