Marți, Secretarul General a vorbit la Forumul Public NATO o conferință care a durat două zile și a oferit publicului, atât față în față, cât și online, oportunitatea de a analiza deciziile luate la Summitul de la HAGA , precum și alte subiecte în care este implicată NATO.
NATO a găzduit, de asemenea, un Forum al Industriei de Apărare la Summit, pe 24, care a reunit lideri politici și militari, precum și industrie, pentru a promova eforturile de stimulare a producției industriale de apărare în întreaga Alianță.
Marți seara, Regele Willem-Alexander al Olandei și Regina Maxima au găzduit o cină socială pentru liderii reuniți la Summit, la istoricul Huis ten Bosch.
În paralel, miniștrii Apărării din NATO au organizat o cină de lucru, la fel ca și miniștrii de externe ai NATO, care s-au întâlnit, împreună cu ministrul ucrainean de externe, Andrii Sybiha, pentru o cină de lucru a Consiliului NATO-Ucraina.
În cadrul sesiunii oficiale a șefilor de stat și de guvern din cadrul NATO, miercuri, liderii aliați au adoptat o declarație, care a stabilit un nou punct de referință pentru investițiile în apărare, a subliniat importanța creșterii producției industriale de apărare și a afirmat sprijinul continuu pentru Ucraina. Conform Planului de Investiții în Apărare de la Haga, prezentat în declarație, aliații se angajează să investească 5% din PIB în apărare – inclusiv 3,5% din PIB pentru cerințele de bază în apărare și 1,5% pentru investiții legate de apărare și securitate, cum ar fi infrastructura și industria. Aceasta reprezintă o creștere majoră față de punctul de referință anterior de 2% din PIB.
„Împreună, aliații au pus bazele unui NATO mai puternic, mai echitabil și mai letal”, a declarat secretarul general într-o conferință de presă de închidere. „Aceste decizii vor avea un impact profund asupra capacității noastre de a face ceea ce NATO a fost fondat pentru a face – descuraja și apăra.” Subliniind provocările la adresa securității Aliaților, Secretarul General a subliniat că „fie că provin din Rusia, din terorism, atacuri cibernetice, sabotaj sau concurență strategică, această Alianță este și va rămâne pregătită, dispusă și capabilă să apere fiecare centimetru al teritoriului Aliaților”, explicând că noul angajament va „garanta că miliardul nostru de oameni pot continua să trăiască în libertate și securitate”.
”Am încheiat acest Summit NATO de la Haga. După cum știți, el s-a finalizat cu o Declarație, care are patru puncte principale. În primul rând, se reafirmă unitatea transatlantică, deci implicit o continuare a prezenței americane în Europa. Apoi punctul cel mai discutat în săptămânile dinainte și lunile dinainte de acest Summit, creșterea contribuției financiare, cheltuielile militare ale fiecăruia dintre Aliați, și s-a agreat această țintă de 5% din Produsul Intern Brut până în 2035. Al treilea punct, faptul că acești bani trebuie transformați în capabilități militare și un angajament al statelor membre de a colabora pentru asta. Și ultimul lucru, evident, reafirmarea Rusiei ca pericol și reafirmarea sprijinului pentru Ucraina.
Față de aceste puncte, evident, România semnând, am agreat, cu câteva nuanțe, precizări. În primul rând, față de chestiunea ca banii să ajungă să fie capabilități militare, noi ne-am exprimat din nou faptul că, în cadrul acestor mecanisme de finanțare ale Uniunii Europene, ne dorim ca și aliații NATO care nu sunt membri să poată să participe. Acesta este un lucru pe care l-am spus. Am mulțumit Aliaților care sunt prezenți în operațiuni în România și am reafirmat că regiunea Mării Negre este importantă.
Față de prezența Aliată în România, am reafirmat angajamentul nostru de a investi în facilități pentru a găzdui soldații Aliați în România. Am reafirmat sprijinul față de Ucraina, spunând că Ucraina este legată de securitatea întregului Flanc Estic al NATO, și am atras atenția asupra importanței alegerilor parlamentare din Republica Moldova, care o să fie la sfârșit de septembrie.
Au mai fost lucruri care s-au discutat în cadrul Summitului, s-a discutat foarte mult de Ucraina, s-a discutat de conexiunea dintre aceste crize globale, faptul că, după cum știm, Iranul a furnizat diferite tipuri de armament către Rusia, faptul că intervenția din ultimele săptămâni asupra capabilităților Iranului este o formă de descurajare militară pentru mulți alții, inclusiv un semn pentru războiul din Ucraina”a transmis și președintele Nicușor Dan.
Au mai avut loc o serie de întâlniri suplimentare în cadrul Summitului NATO, inclusiv o întâlnire a Secretarului General al NATO, a Președintelui Ucrainei și a Președinților Consiliului European și ai Comisiei Europene; o întâlnire a Secretarului General al NATO, a Președintelui Ucrainei, a Președintelui Franței, a Cancelarului Germaniei și a Prim-miniștrilor Italiei, Poloniei și Regatului Unit; și o întâlnire între Secretarul General al NATO și partenerii NATO din Indo-Pacific. Următorul Summit NATO este planificat pentru 2026 în Turcia.
DECLARAȚIA DE LA HAGA
- Noi, șefii de stat și de guvern din Alianța Nord-Atlantică, ne-am reunit la Haga pentru a reafirma angajamentul nostru față de NATO, cea mai puternică Alianță din istorie, și față de legătura transatlantică. Reafirmăm angajamentul nostru de neclintit față de apărarea colectivă așa cum prevede Articolul 5 al Tratatului de la Washington că un atac împotriva unuia, este un atac împotriva tuturor. Rămânem uniți și neclintiți în hotărârea noastră de a ne proteja cei un miliard de cetățeni, de a apăra Alianța și de a garanta libertatea și democrația.
- Uniți în fața amenințărilor și provocărilor de securitate profunde, în special amenințarea pe termen lung pe care Rusia o reprezintă la adresa securității euroatlantice și amenințarea persistentă a terorismului, Aliații se angajează să investească 5% din PIB anual pentru a acoperi cerințele esențiale de apărare, precum și pentru cheltuieli relaționate apărării și securității, până în 2035, pentru a asigura îndeplinirea obligațiilor noastre individuale și colective, conform Articolului 3 al Tratatului de la Washington. Investițiile noastre ne vor asigura forțele, capabilitățile, resursele, infrastructura, nivelul de operativitate pentru desfășurarea acțiunilor militare de luptă și reziliența necesare pentru a descuraja și apăra în concordanță cu cele trei sarcini fundamentale ale noastre de descurajare și apărare, prevenirea și managementul crizelor și securitate prin cooperare.
- Aliații au convenit ca acest angajament de 5% să cuprindă două categorii esențiale de investiții în apărare. Aliații vor aloca cel puțin 3,5% din PIB-ul anual, având la bază definiția agreată a NATO pentru cheltuielile pentru apărare până în 2035, pentru a asigura resursele necesare acoperirii cerințelor de apărare esențiale și pentru a realiza Țintele de Capabilități NATO. Aliații au convenit să prezinte planuri anuale care să indice o direcție de acțiune credibilă și graduală pentru atingerea acestui obiectiv. Și Aliații vor lua în calcul până la 1,5% din PIB anual pentru, inter alia, a ne proteja infrastructura critică, a ne apăra rețelele, a ne asigura pregătirea și capacitatea de răspuns în situații de criză, precum și reziliența, pentru a stimula inovarea și pentru ne consolida baza industriei de apărare. Traiectoria și balanța cheltuielilor, în baza acestui plan, vor fi revizuite în 2029, având în vedere mediul strategic și Țintele de Capabilități actualizate. Aliații își reafirmă angajamentele suverane de durată de a furniza sprijin Ucrainei, a cărei securitate contribuie la securitatea noastră, și, în acest scop, vor include contribuțiile directe pentru apărarea Ucrainei și pentru industria de apărare ucraineană în calculul cheltuielilor pentru apărare ale Aliaților.
- Reafirmăm angajamentul nostru comun de a dezvolta rapid industria de apărare transatlantică și de a exploata tehnologiile emergente și spiritul inovator pentru a promova securitatea noastră colectivă. Vom lucra pentru a elimina obstacolele comerciale dintre Aliați în domeniul apărării și vom valorifica parteneriatele noastre pentru a promova cooperarea în domeniul industriei de apărare.
- Exprimăm aprecierea noastră pentru ospitalitatea generoasă cu care am fost tratați de către Regatul Țărilor de Jos. Suntem nerăbdători să ne întâlnim din nou la viitorul nostru summit în Turcia în 2026, urmat de o reuniune la nivel înalt în Albania.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Cele mai importante știri internaționale ale zilei de 24 iulie 2025
Oameni morți de foame în Gaza. Criza alimentară și umanitară atinge dimensiuni dramatice
Prima „nuntă” gay din România, organizată cu fast la Cluj-Napoca: un eveniment controversat
Taxiurile zburătoare vor fi printre blocuri cât de curând – De când veți zbura între hotel și plajă, între casă și serviciu
Avem datoria de a apăra România când guvernul devine agresorul cetățeanului
Val de căldură sufocantă: Nopți tropicale și aer irespirabil începând de luni
SPIRITUALITATE
Grăsimea abdominală și cauzele emoționale. Medicina Tradițională Chineză
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Cum să-ți alegi produse potrivite pentru regenerarea părului
All-on-4 vs. All-on-6 – Ce alegi când vrei o dantură completă și stabilă?
România are, în premieră, o Strategie Națională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare 2025–2030
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Ți se potrivește o nuntă pe plajă în Halkidiki? Află de aici ce presupune mai exact și cum poți avea și tu parte de un eveniment de vis
Uleiul de mentă – răcoarea care trezește pielea și îți limpezește mintea