Eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, cere Ministerului Educației să realizeze de urgență o strategie națională pentru educația copiilor supradotați!
Susținătoare a drepturilor copiilor supradotați, europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, cere Ministerului Educației să realizeze de urgență o strategie națională pentru educația acestora.
Solicitarea eurodeputatului Grapini vine în contextul în care statisticile arată că România are în jur de 200.000 de copii supradotaţi, cel mai mare număr din Europa.
Potrivit acestora, doar 1% dintre ei au trecut, în ultimii şapte ani, printr-un program educaţional creat special pentru nevoile lor. Mai mult, cercetările arată că, dacă nu îşi ating potenţialul, cei mai mulţi (97%) îşi ratează si viața socială, cu toate că este cunoscut faptul că România se află în topul țărilor europene care exportă masiv inteligență.
“Pentru o societate mai bună, mai eficientă, mai sigură, avem nevoie de o educație performantă, competitivă. Sunt mii de copii dotați, supradotați, care au nevoie de o educație diferențiată față de ceilalți copii. De ce nu există această strategie? Cum să avem o Românie educată, dacă nu se folosesc metode adaptate potențialului copilului? Am învățat în mediul rural și, cu 60 de ani în urmă, profesorii noștri lucrau cu elevii pe grupe de nivel de inteligență. În rural mai ales, se “pierd” copii care ar putea performa în cele mai sofisticate domenii. Ca umanist, dar și ca un om care a lucrat zeci de ani în industrie, repet ce am spus de atâtea ori: resursa umană calificată este cea care poate să facă economia competitivă. Nu înțeleg de ce, după 33 de ani, nu s-a făcut nimic bun pentru educația copiilor, în funcție de capacitatea nativă și potențialul individual al fiecăruia dintre aceștia! În context, cer Ministerului Educatie să realizeze o strategie națională pentru educația copiilor supradotați”, a punctat Maria Grapini.
Copiii supradotați necesită un management educațional special, atât acasă cât și la școală (lucru reglementat prin Legea nr. 17/2007 privind educația tinerilor capabili de performanță înaltă și Legea Educației Naționale nr. 1/2011, secțiunea a 14-a). Un copil supradotat are nevoie de o educație diferențiată față de ceilalți copii, are dreptul să fie descoperit, să aibă o pregătire specializată, cu profesor specializat, și are nevoie de această educaţie zilnic.
Un mediu adecvat pentru copiii supradotaţi înseamnă un sistem de educaţie alternativă. În România, există doar câteva centre dedicate copiilor supradotaţi, toate aflâdu-se în Bucureşti şi fiind private, necesitând costuri foarte mari, ceea ce înseamnă că nu toți părinții își pot permite educația necesară pentru acești copii.
Din păcate, deși statul român şi-a asumat legal (prin Legea 17/2007) susţinerea copiilor supradotaţi, din lipsă de fonduri, totul a rămas doar pe hârtie.
În realitate, din lipsă de bani sau de interes, statul român nu a creat mediul necesar dezvoltării acestor elevi şi, mai mult, tinde să-i izoleze.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Cele mai importante știri internaționale ale zilei de 24 iulie 2025
Oameni morți de foame în Gaza. Criza alimentară și umanitară atinge dimensiuni dramatice
Prima „nuntă” gay din România, organizată cu fast la Cluj-Napoca: un eveniment controversat
Taxiurile zburătoare vor fi printre blocuri cât de curând – De când veți zbura între hotel și plajă, între casă și serviciu
Avem datoria de a apăra România când guvernul devine agresorul cetățeanului
Val de căldură sufocantă: Nopți tropicale și aer irespirabil începând de luni
SPIRITUALITATE
Grăsimea abdominală și cauzele emoționale. Medicina Tradițională Chineză
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Tratament anticancer cu sucuri și ceaiuri – după Rudolf Breuss. Cura totală
Cum s-a vindecat de cancer o ingineră chimistă din Iași. ”Astăzi sunt un om sănătos!”
Cum ne putem crește vitalitatea rinichilor. Ce legături există între frică și rinichi
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Cum să-ți alegi produse potrivite pentru regenerarea părului
All-on-4 vs. All-on-6 – Ce alegi când vrei o dantură completă și stabilă?
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Tratament anticancer cu sucuri și ceaiuri – după Rudolf Breuss. Cura totală
Cum s-a vindecat de cancer o ingineră chimistă din Iași. ”Astăzi sunt un om sănătos!”
Adevărul despre moarte. Bob Monroe și experiențele sale de a ieși din corpul fizic