Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Încep lucrările la podul Prieteniei

În prima parte a acestei luni se preconizează începerea lucrărilor de reparații pe partea bulgară la Podul Prieteniei dintre Ruse și Giurgiu, iar circulația se va desfășura alternativ, pe o singură bandă, în sistem semaforizat.

Cei de la Poliția de Frontieră, recomandă tuturor cetățenilor utilizarea tuturor punctelor de trecere deschise în regim internațional de la granița cu Bulgaria, după cum urmează:

pe raza județului Teleorman: PTF Zimnicea (BAC), PTF Turnu Măgurele (BAC)

pe raza județului Constanța: PTF Vama Veche, PTF Ostrov, PTF Negru Vodă, PTF Lipnița și PTF Dobromir pentru autoturisme cu greutate admisă de 3,5 tone, iar programul de funcționare este de la ora 08:00 la ora 20:00

pe raza județului Dolj: PTF Bechet (BAC) și PTF Calafat

– pe raza județului Călărași: PTF Călărași.

”Se  recomandă și   utilizarea aplicaţiei Trafic on-line, disponibilă pe site-ul Poliției de Frontieră –www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp.

În februarie 2024, abia a fost aprobat un studiu de fezabilitate pentru un nou pod Giurgiu-Ruse, depus de România pe fondurile de mobilitate militară.

Oficialităţile din Giurgiu şi Ruse s-au reunit, vineri, în cadrul unei întâlniri de lucru care s-a desfăşurat la sediul Prefecturii Giurgiu.

Potrivit unui comunicat al instituției, întâlnirea a avut loc la solicitarea părţii bulgare, în contextul demarării, în perioada următoare, a lucrărilor de reparații pe Podul Prieteniei dintre Ruse și Giurgiu.

„Guvernatorul districtului Ruse a precizat că lucrările de reparații la Podul Prieteniei vor începe în a a doua jumătate a lunii iulie și vor dura 730 de zile. În acest sens, autoritățile bulgare și cele române colaborează permanent, în vederea implementării măsurilor necesare pentru a sprijini cetățenii care tranzitează Podul Prieteniei, astfel încât efectele lucrărilor de reparații să fie cât mai mici, mai ales că acestea se vor desfășura în perioada vacanțelor de vară”, a transmis Prefectura Giurgiu.

Printre măsurile luate se amintesc semaforizarea dirijată și dirijarea traficului de către polițiștii de frontieră în zonele afectate de lucrările de reparații.

Proiectat de V. Andreev și Nikolai Nikolaevici Rudomazin, Podul Giurgiu – Ruse are 2,8 kilometri lungime și a fost singurul pod peste Dunăre dintre România și Bulgaria până în 2013,  când a fost inaugurat Podul Calafat-Vidin, restul traficului fiind preluat de bacuri. Construirea Podului Giurgiu-Ruse peste Dunăre a pornit simultan pe ambele maluri ale fluviului.  Pentru executarea lucrărilor a fost aplicat, în premieră, sistemul executării terasamentelor prin hidromecanizare.

                                                     S-au împlinit 70 de ani de la inaugurarea Podului Prieteniei

La data de 20 iunie 1954 a fost inaugurat „Podul Prieteniei” de peste Dunăre dintre orașul Giurgiu și orașul bulgăresc Ruse.

Pe atunci, cel mai mare pod combinat (rutier și cale ferată) din Europa, acest pod a fost construit în doi ani și jumătate, în colaborare cu alte țări comuniste și cu ajutorul financiar al sovieticilor care au insistat ca podul să fie numit „Podul Prieteniei” pentru a reliefa „relațiile prietenești” dintre țările supuse Moscovei. Adevărul este că acest pod, deși era deosebit de necesar pentru ambele țări, în condițiile grele de după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, atât României, cât și Bulgariei le lipsea posibilitatea de finanțare a acestui grandios proiect. Astfel, liderii celor două țări comuniste din acea vreme au discutat la Moscova despre acest lucru și au obținut acordul lui Stalin, care a decis să participe la construcția podului, acceptând să pună la dispoziție utilajele care lipseau României și Bulgariei și ce era cel mai important, să finanțeze aproape integral construcția acestui important obiectiv. Însă adevăratul motiv pentru care Stalin a fost de acord cu construcția podului se presupune a fi dorința liderului de la Kremlin de a avea la îndemână un mijloc rapid de a interveni în zonă, mai ales că,  exista deja diferendul cu Iugoslavia lui Tito. Astfel, lucrările la acest pod au debutat la începutul anului 1952 și s-au încheiat în 1954, mai precis pe 20 iunie, când a avut loc inaugurarea oficială a impresionantei construcții de pe Dunăre.

Este singurul pod mobil de peste Dunăre, care are posibilitate de a se ridica atunci când trec ambarcațiuni mai înalte. „Podul Prieteniei” româno-bulgar a fost folosit masiv de propaganda comunistă pentru a reda „relațiile perfecte” dintre România și Bulgaria, liderii celor două partide comuniste, Nicolae Ceaușescu și Todor Jivkov, făcându-și un obicei din întâlnirile cu „semnificație istorică” chiar pe pod, în cadrul deselor întâlniri bilaterale.”

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share