Teatrul Tony Bulandra Târgoviște, prin Festivalul Babel, continuă să fie un unificator al popoarelor din întreaga lume. Deși independența Republicii Kosovo nu este recunoscută oficial de România, la Târgoviște a avut deja loc o recunoaștere culturală. Așa cum a declarat și managerul Teatrului Tony Bulandra, MC Ranin, ”recunoaștem oamenii de teatru oriunde s-ar afla”.
Teatrul ”Muharrem Qena” din Mitrovica, unul din primele teatre profesioniste din Kosovo a fost prezent în Festivalul Babel cu spectacolul ”Kontesha Arduini”, o comedie romantică italiană clasică scrisă de dramaturgul Aldo De Benedetti. Mesajul principal al piesei vine să-i învețe pe oameni mai multe despre dragoste, fidelitate și jocurile pe care le fac oamenii între aparențe și realitate.
Citește și:
„Contesa Arduini” – spectacolul din Kosovo, o tragicomedie care apropie suflete
Am schimbat câteva impresii cu Trupa din Kosovo, după spectacolul de la ora 20.00 care a avut loc la Casa Sindicatelor, și am găsit oameni dornici să-și împărtășească experiențele culturale și să-i primească cu brațele deschise pe cei care vor să le viziteze țara.
Actorii ne-au spus că s-au simțit ”ca acasă” în Târgoviște și că sunt onorați să poată face parte dintr-un festival cu ecouri internaționale atât de puternice. Păstrăm ideea de bază pe care și teatrul din Kosovo o promovează ”arta rupe granițele, construiește poduri și descoperă noi prietenii”.
Redăm dialogul cu echipa Teatrului din Mitrovica:
Cristi Iordache: Cum li s-a părut colaborarea cu echipa de aici? Ați reușit să vă așezați luminile, sunetul, scena?
R: Totul a fost la timp, la locul lui. Vrem să mulțumim tuturor celor de aici pentru că primirea a fost una călduroasă. Ne-am simțit ca acasă. Mulțumim foarte mult România, mulțumim foarte mult Targoviste. Ne plac oamenii, ne place orașul, totul a fost perfect.
C. I: Este un spectacol care se bazează pe comic de situație. Comicul, umorul și glumele, se înțeleg foarte mult din text. Este un spectacol cu foarte mult text.
R: Da, asa este. Când am început acest proiect am vrut să-l facem într-o linie clasică, să rămânem în zona dramă-comedie. Sperăm că oamenii care au fost în sală au înțeles contextul și pe noi, actorii.
C.I: Am vizitat și noi Albania, dar ne-ar plăcea să vizităm și Kosovo.
R: Vă așteptăm în orașul nostru Mitrovica, Pristina. În septembrie vom avea un festival, deci sunteți bineveniți.
C.I: Eu am fost în anii 90 în calitate de militar, când era război. Este o țară frumoasă pe care o respect.
R: Acum este bine. Trebuie să privim spre viitor.
C.I: Acest gen de spectacol, este unul cel mai jucat în Târgoviște, care rezistă cel mai mult în timp. Deci ați venit cu spectacolul care trebuia. Din păcate publicul nu a fost numeros pentru că s-a suprapus cu alte evenimente.
R: Vă multumim că am avut șansa să împărtășim spectacolul nostru aici la Targoviste.
Am găsit acest pasaj din mesajul de mulțumire al Teatrului “Muharrem Qena” și am apreciat importanța pe care o are pentru dialogol cultural România-Kosovo:
”La acest eveniment artistic major, la care se întâlnesc 34 de țări de pe toate continentele, Kosovo se va număra cu mândrie printre ele – reprezentat de o trupă dedicată, creativă și profesionistă, care a construit cu dragoste și curaj o lume teatrală unică în “Contesa Arduini”.
Acesta este mai mult decât un succes – este o misiune artistică, o voce a culturii noastre care se aude departe, o ordine de a duce arta noastră pe scene care transcend granițele și limbile.
Echipa Teatrului “Muharrem Qena” nu duce doar o piesă cu el – ci întregul suflet al Mitrovica, istoria noastră și visele colective ale unui popor care trăiește cu artă!
Felicitări și succese întregii echipe artistice și tehnice care cu dăruire de neclintit a adus acest proiect aici!
România, deși nu a recunoscut încă oficial independența Kosovo, își deschide porțile pentru arta și creativitatea noastră scenică.
Felicitări întregii echipe a Teatrului “Muharrem Qena” pentru această realizare extraordinară!
Sunteți cei mai buni ambasadori ai noștri – fără pașapoarte diplomatice, dar cu cel mai puternic pașaport: ARTIN!
Mulțumiri speciale primarului din Mitrovica și DKRS pentru sprijinul continuu pe care îl acordă Teatrului “Muharrem Qena” și artiștilor din acest oraș. Acest sprijin este vital pentru conservarea și dezvoltarea unei scene culturale vibrante care se aude deja la nivel internațional.”
”Oamenii ar vrea ca binele să li se întâmple, să li se ofere de-a gata, fără ca ei sa facă ceva pentru el. Ori așa ceva nu se poate! Nimic nu se face fără noi, fără participarea noastră. Starea de bine apare abia după ce am experimentat starea de rău. Abia după ce am văzut ce nu ne place, ce ne doare, ce ne face să suferim, abia atunci înțelegem că nu mai vrem și începem să ne căutam binele. Insă binele îl găsim doar în legatura noastră cu creatorul, cu Dumnezeu.” http://oficialmedia.com/de-ce-au-oamenii-nevoie-de-repere/
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Prima „nuntă” gay din România, organizată cu fast la Cluj-Napoca: un eveniment controversat
Taxiurile zburătoare vor fi printre blocuri cât de curând – De când veți zbura între hotel și plajă, între casă și serviciu
Avem datoria de a apăra România când guvernul devine agresorul cetățeanului
Val de căldură sufocantă: Nopți tropicale și aer irespirabil începând de luni
Felix Baumgartner a murit într-un accident cu parapanta in regiunea Fermo, Italia
Proiectele neîncepute sau imposibil de finalizat până în august 2026 vor pierde finanțarea PNRR
SPIRITUALITATE
Grăsimea abdominală și cauzele emoționale. Medicina Tradițională Chineză
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum să-ți alegi produse potrivite pentru regenerarea părului
All-on-4 vs. All-on-6 – Ce alegi când vrei o dantură completă și stabilă?
România are, în premieră, o Strategie Națională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare 2025–2030
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Frica de intimitate în relații: ce este și cum să o depășești
Cum îți influențează subconștientul viața de zi cu zi?
Cum să îți gestionezi timpul pentru a menține un stil de viață activ