Zeci de reprezentanți ai mai multor organizații din România, Elveția, Germania și Suedia au protestat duminică, 1 Iunie, în Munții Șureanu pe valea râului Taia, pentru salvarea biodiversității râului, solicitând anularea autorizației de mediu a microhidrocentralei (MHC) Taia și aducerea peisajului la starea inițială în conformitate cu hotărârea definitivă a Curții de Apel Alba.
Participanții de la organizațiile Agent Green, Bankwatch, Bruno Manser Fonds, Coruptia Ucide, EcoCivica, Hodaia, Mai Bine, Neuer Weg, Centura Verde, Peisaj Deschis, Protect the Forests, Robin Wood, Asociația Societate Organizată Sustenabil și Mihai Goțiu au instalat un banner de 12 de metri deasupra MHC Taia, adresat Guvernului României și Comisiei Europene cu mesajul:
“Lăsați râul Taia să curgă liber!”
După nouă ani de zile și două procese în instanță, organizațiile Agent Green și Bankwatch se luptă în continuare pentru stoparea acestui proiect cu un efect extrem de nociv asupra naturii, a cărei autorizație de mediu este agățată de o decizie a instanței din București, care o ignoră pe cea din Alba Iulia. O nouă autorizație de mediu a aceleiași lucrări de pe Taia a fost emisă în anul 2015 în urma unui proces de evaluare a impactului de mediu viciat și cu complicitatea autorităților de reglementare care ar fi trebuit să vegheze la protejarea naturii.
”Din păcate, nicio victorie pentru natură nu vine fără luptă în România pentru că avem de a face cu o corupție endemică într-un stat care a divorțat de natură. Am ajuns în situația jenantă și periculoasă în care o hotărâre definitivă a unei curți de apel este călcată în picioare de o justiție care a intrat în buzunarul politic care comandă distrugeri pe Jiu, la Răstolița și oriunde vede o vacă de muls”, a spus Gabriel Păun, președintele Agent Green.
În instanță pentru protejarea mediului – lupta societății civile împotriva MHC Taia
Lupta juridică a societății civile pentru oprirea MHC Taia și protejarea ariilor naturale durează de nouă ani. În 2016, Bankwatch România a obținut anularea autorizației de mediu pentru construcția MHC de pe râul Taia, iar în 2018, Curtea de Apel Alba Iulia a menținut ca definitivă această hotărâre, dispunând restaurarea zonei afectate.
Totuși, în 2022, Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara a ignorat decizia instanței și sfidând legea a reautorizat MHC Taia. Deși Bankwatch România și Agent Green au contestat din nou autorizația, decizia Tribunalului București nu a fost una favorabilă naturii, ceea ce a dus la continuarea funcționării MHC Taia și la fragmentarea ecosistemului. Mai mult, decizia acestei noi instanțe de judecată pune în pericol activitatea ONG-urilor implicate prin încuviințarea cheltuielilor cu avocații exact în cuantumul solicitat de dezvoltatorii proiectului, aproximativ 180.000 lei. Organizațiile au făcut recurs și așteaptă hotărârea Curții de Apel București.
”De nouă ani luptăm în instanță pentru salvarea râului Taia și a ecosistemului său unic, situat într-una dintre cele mai spectaculoase regiuni naturale din România. Prioritatea noastră a fost mereu protejarea interesului public, conservarea mediului și promovarea investițiilor energetice sustenabile, care aduc beneficii reale fără a afecta natura. Microhidrocentrala de pe Taia, din păcate, nu respectă aceste principii. Solicităm în continuare autorităților române să pună integritatea mediului și bunăstarea oamenilor mai presus de câștigurile financiare”, a adăugat Ioana Ciută, președinta Bankwatch România.
Microhidrocentrala Taia și efectele ei asupra mediului
Hidrocentrala Taia, care nu a fost supusă niciodată unei evaluări a impactului de mediu, a distrus deja o arie naturală protejată și a afectat grav râul Taia și ecosistemul său, punând în pericol racul de ponoare, o specie prioritară la nivel european.
Biologul Cătălin Dejeu în 2019 spunea ”că devierea apei printr-o conductă de aducțiune a dus la dispariția ecosistemului natural, lăsând în urmă un habitat degradat. Defrișarea arinișului și construirea unui drum de acces au agravat situația, iar dispariția unui ochi de apă esențial pentru reproducerea tritonului comun transilvănean a pus în pericol speciile protejate din situl Natura 2000 Grădiștea Muncelului Cioclovina, inclusiv zglăvoaca, racul de ponoare și vidra. Acest proiect a afectat nu doar patrimoniul natural din Hunedoara, ci și pe cel al României”.
Deși microhidrocentralele sunt promovate pentru independența energetică și reducerea costurilor, realitatea este diferită. MHC Taia, cu o capacitate de doar 3,78 MW, contribuie cu doar 0,018% la producția de electricitate a României. Această energie ar putea fi înlocuită de numai două turbine eoliene.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Cele mai importante știri internaționale ale zilei de 24 iulie 2025
Oameni morți de foame în Gaza. Criza alimentară și umanitară atinge dimensiuni dramatice
Prima „nuntă” gay din România, organizată cu fast la Cluj-Napoca: un eveniment controversat
Taxiurile zburătoare vor fi printre blocuri cât de curând – De când veți zbura între hotel și plajă, între casă și serviciu
Avem datoria de a apăra România când guvernul devine agresorul cetățeanului
Val de căldură sufocantă: Nopți tropicale și aer irespirabil începând de luni
SPIRITUALITATE
Grăsimea abdominală și cauzele emoționale. Medicina Tradițională Chineză
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Cum să-ți alegi produse potrivite pentru regenerarea părului
All-on-4 vs. All-on-6 – Ce alegi când vrei o dantură completă și stabilă?
România are, în premieră, o Strategie Națională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare 2025–2030
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Un pas important pentru turismul durabil în România
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Ți se potrivește o nuntă pe plajă în Halkidiki? Află de aici ce presupune mai exact și cum poți avea și tu parte de un eveniment de vis