Cu ocazia împlinirii a 9 ani de activitate și în scopul creșterii continue a gradului de siguranță în rândul cetățenilor, Departamentul pentru Situații de Urgență a lansat în formă actualizată, aplicația DSU.
Încă din aprilie 2016, Departamentul pentru Situații de Urgență, prin obiectivul său de a pregăti și instrui populația în situații de urgență, a lansat aplicația DSU, ea fiind la acea vreme singura sursă de informare oficială pliabilă pe segmentul pregătirii comunităților în fața pericolelor iminente.
Domeniul complex al situațiilor de urgență a căpătat în timp noi valențe, noi îndatoriri pentru salvatori, noi forme și modalități adaptate de răspuns în fața dezastrelor. Mai mult, diversitatea acestora și impactul lor asupra comunităților, nu ne obligă decât să ne ducem mai departe un obiectiv principal, care datează încă de la înființare și anume, dotarea cu tehnică performantă, formarea și perfecționarea continuă a personalului nostru. Aceasta este baza care conduce treptat, la eficientizarea calității răspunsului în situații de urgență.
”De 9 ani, pas cu pas, am reușit să punem bazele sistemului național integrat de urgență. La temelia acestei construcții solide, care până la consolidare a avut de traversat situații dificile și pline de obstacole, stau eforturile, profesionalismul, dăruirea, sacrificiile oamenilor de bine, dedicați trup și suflet salvării de vieți omenești. Astăzi, putem spune că am reușit în timp să formăm o echipă complexă, dedicată salvării de vieți, să evoluăm și să ne poziționăm la un nivel înalt, alături de celelalte servicii de urgență din plan internațional, în ceea ce privește calitatea răspunsului în situații de urgență. Evoluția acestui sistem nu se oprește aici. Împreună, cu eforturi susținute și integrate vom continua să oferim cetățenilor servicii de calitate adaptate nevoilor lor. lSă le urăm un călduros La mulți ani colegilor noștri pompieri, paramedici, medici și asistenți din cadrul Unităților de Primiri Urgențe și din cadrul Serviciilor Publice de Ambulanță, piloți, salvamontiști și voluntari!„ au transmis cei de la DSU.
Prin intermediul acesteia, utilizatorii pot primi mai multe tipuri de alerte, pot afla care sunt atenționările meteorologice curente, cum să reacționeze în situații de urgență pe baza informațiilor regăsite pe Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență “FII PREGĂTIT”, cum să acorde primul ajutor și pot avea acces continuu la știri de ultimă oră, venite direct din partea tuturor structurilor cu competențe în gestionarea situațiilor de urgență, instituții indispensabile ale sistemului național integrat de urgență din România.
Aplicația lasată ieri, este disponibilă atât în limba română, cât și în limba engleză și este împărțită în mai multe secțiuni.
Prima secțiune este destinată știrilor ce prezintă informații cu privire la evenimentele curente de la nivel național. Departamentul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și structurile subordonate, Inspectoratul General de Aviație vor putea oferi informații și știri de ultimă oră utilizatorilor.
Harta interactivă, din cea de a doua secțiune, vine în ajutorul cetățenilor și oferă informații despre cele mai apropiate puncte cheie, de maximă importanță, precum: unități de primiri-urgențe (UPU), spitale, unități de pompieri, baze și refugii salvamont, adăposturi de protecție civilă, stații de ambulanță, unități de poliție și jandarmerie, farmacii non-stop. Astfel, prin selectarea unui punct de interes de pe hartă, se poate utiliza navigarea direct din aplicație, cu ajutorul Apple Maps, Google Maps sau Waze.
Prin modulul de raportare, cetățenii pot veni în sprijinul serviciilor de urgență. Dacă au fost martorii unei situații de urgență, utilizatorii aplicației pot trimite în timp real fotografii, clipuri video și/sau mesaje. În acest timp, un operator va analiza conținutul raportului. ATENȚIE ÎNSĂ! RAPORTAREA NU REPREZINTĂ UN APEL DE URGENȚĂ!
Totodată, în această secțiune se regăsește și opțiunea de apelare directă la numărul unic de urgență 112.
Plecând de la premisa că Educația este viața însăși, în cadrul secțiunii “Învață”, cetățenii pot afla cum să reacționeze în fața celor mai frecvente situații de urgență. Aici sunt prezentate ghiduri de comportare în caz de cutremur, inundații, incendii, avalanșă, ger/viscol, acordarea primului ajutor și măsuri salvatoare rapide care pot fi luate în cazul unei situații de urgență. Lecțiile au informații utile, clipuri video, animații și ilustrații pentru a face învățarea populației cât mai ușoară.
Totodată, cetățenii au acces și la alte informații și linkuri de interes, precum: Platforma FII PREGĂTIT, Serviciul SMS 113 pentru persoane cu dizabilități, Ghid IGSU-avertizare/autorizare, dar și către site-uri ale instituțiilor aflate în coordonarea DSU.
Aplicația DSU este disponibilă atât pe telefoanele cu sistem de operare APPLE, dar și Android și poate fi descărcată gratuit, după cum urmează :
App Store ( https://apps.apple.com/ro/app/dsu/id1663813906)
Google Play ( https://play.google.com/store/apps/details?id=com.orson.dsu )
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
Feribot scufundat în Bali, Indonezia. La bord se aflau 65 de persoane, 6 oameni au murit
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”
Sadova Veche devine gazda unei experiențe gastronomice autentice, cu un producător susținut de „Produs în Banat”
Tentativă de fraudă online în numele Societății de Transport Public Timișoara