Festivalul Crailor, devenit o tradiție pentru cei din municipiul Lupeni, a fost organizat și anul, în Parcul de la CAP, pentru ca, iubitorii de astfel de obiceiuri să participe în număr cât mai mare.Iar pentru acest festival au venit susținători din întrega VALEA JIULUI. A fost ediția cu numărul 27.
Festivalul a debutat cu parada trupelor de Crai, care a străbătut municipiul Lupeni.
În ajunul Crăciunului, umblă Craii, numiți „Irozi” în alte ținuturi. Aceștia joacă, adevărați actori amatori, într-o piesă de teatru popular, în costume croite tot de ei, cu elemente simbolice moștenite de la alte generații de Crai. Este vorba de cei trei magi, Melchior, Baltazar şi Gaspar, care urmează steaua, căutându-L pe Împăratul care S-a născut: Domnul Hristos. Steaua dispare, ajung la Irod, îl întreabă unde este Împăratul Care S-a născut. Când acesta trimite soldații să omoare pruncii până în doi ani, sperând să-L omoare pe Iisus, Craii îl ceartă straşnic pe Irod, afirmând Divinitatea lui Iisus Hristos.

Emil Părău, inițiatorul acestui festival-concurs și președintele juriului, alături de consilierii locali din cadrul Comisiei de Cultură au stabilit ca toate cetele participante la Festival să urce pe podium, pentru că fiecare a avut un program deosebit, fiecare au avut costume impresionante și fiecare au dat dovadă că sunt cu adevărat păstrători ai tradițiilor noastre strămoșești.
Cele opt cete de colindători au cucerit titlul de laureați ai ”Festivalului Crailor”, respectiv ”Moștenitorii” din Bărbăteni, ”Craii de la Cimpa”, „Craii de la Taia”, „Craii de la Dealu Babii”, ”Craii de la Câmpu lui Neag”, ”Craii de la Paroșeni” și Craii ”Vestitorii Domnului” din Lupeni și „Craii de la Uricani”,fiind premiate cu diploma de excelență și premii în bani.

”Mă bucur că, împreună cu domnul Emil Părău, am reușit să ducem mai departe tradiția acestui festival în care, tradițiile de Crăciun, ale oamenilor de pe aceste meleaguri, completate cu tradițiile și obiceiurile oaspeților care au venit, anul acesta, alături de noi și s-au concretizat într-un foarte frumos festival, care a adus atât de multă bucurie cetățenilor municipiului Lupeni și Văii Jiului. Felicit toate cetele înscrise în concurs și care au luat parte la Festivalul Crailor, iar ca și gazdă bună, în numele cetățenilor municipiului Lupeni, le mulțumesc pentru frumoasele colinde, ineditele costume pe care ni le-au prezentat”, a transmis primarul Lucian Resmeriță.
În cadrul evenimentul au evoluat și cunoscuții artiști populari Ovidiu Olari și Adrian Calotă, care i-au introdus pe spectatori în Magia Crăciunului iar parcul a răsunat de colinde.

” Se spune că un popor fără tradiții, nu are viitor. Uite că noi, în Valea Jiului, din fericire, avem aceste tradiții și cred că avem și viitor. Mă înclin în fața celor care au venit să colinde, colindătorilor, dar și în fața celor care au venit să asculte. Este un lucru deosebit pentru noi și sunt bucuros că an de an, nu sunt mai puține, ci mai multe echipe care vin să colinde. Sunt opt echipe de crai din toată Valea Jiului, de la Petrila, până la Câmpu lui Neag, cele mai multe din Lupeni unde, din fericire, chiar se păstrează aceste tradiții. Tinerilor le revine misiunea de a culege de la părinți și bunici acest colind al Crailor și de a-l aduce, în pragul Sfintei Sărbători a Crăciunului, în casele oamenilor. Pentru că nu e altă bucurie mai mare de sărbători, decât să primești colindători și să te poți bucura de mesajul Nașterii Mântuitorului. Datorită celor care înțeleg acest lucru și fac posibil acest eveniment, există ”Festivalul Crailor” și, odată cu el, există încă, un Crăciun autentic, în Valea Jiului. Mulțumesc tuturor celor care au fost alături de noi, invitaților și sutelor de participanți”, a conchis Emil Părău, coorganizator al evenimentului.
Festivalul Crailor s-a încheiat cu întrecerea brundușilor, care anunță venirea Crăciunului pentru toți locuitorii Văii Jiului.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Cele mai importante știri internaționale ale zilei de 24 iulie 2025
Oameni morți de foame în Gaza. Criza alimentară și umanitară atinge dimensiuni dramatice
Prima „nuntă” gay din România, organizată cu fast la Cluj-Napoca: un eveniment controversat
Taxiurile zburătoare vor fi printre blocuri cât de curând – De când veți zbura între hotel și plajă, între casă și serviciu
Avem datoria de a apăra România când guvernul devine agresorul cetățeanului
Val de căldură sufocantă: Nopți tropicale și aer irespirabil începând de luni
SPIRITUALITATE
Grăsimea abdominală și cauzele emoționale. Medicina Tradițională Chineză
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Cum să-ți alegi produse potrivite pentru regenerarea părului
All-on-4 vs. All-on-6 – Ce alegi când vrei o dantură completă și stabilă?
România are, în premieră, o Strategie Națională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare 2025–2030
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Ți se potrivește o nuntă pe plajă în Halkidiki? Află de aici ce presupune mai exact și cum poți avea și tu parte de un eveniment de vis
Uleiul de mentă – răcoarea care trezește pielea și îți limpezește mintea