Federația Silva a organizat miercuri un protest, la solicitarea expresă a membrilor de sindicat, acesta fiind o formă legală de exprimare a nemulțumirii și revoltei împotriva campaniei de denigrare a Romsilva și a salariaților regiei și nu ”a adus cu arcanul pădurarii” în fața ministerului, așa cum s-a afirmat în mod tendențios.
”Scăderea cu 25% a veniturilor silvicultorilor este o greșeală, iar ministrul mediului, apelor și pădurilor, ca și reprezentanții primului-ministru, ca și ministrul de finanțe – autorități cu care am discutat în ultimele zile, au fost de acord cu noi. Am primit asigurări că se caută soluții la nivel guvernamental pentru îndreptarea acestei situații” au transmis cei de la Federația Silva.
Principalele revendicări ale sindicaliștilor sunt: abrogarea art. V din Ordonanța Guvernului nr. 4/2025, prin care se reduc în acest an cu 25% salariile a peste 20.000 de silvicultori din România; menținerea drepturilor aprobate de Parlamentul României prin Legea 234/2019, de modificare și completare a Statutului personalului silvic și retragerea de către ministrul mediului, apelor și pădurilor a Proiectului de modificare a OUG 59/2000; stoparea de către ministrul mediului, apelor și pădurilor a acțiunilor de discreditare și compromitere a personalului silvic aflat în slujba pădurilor și a interesului național.
Această campanie a afectat grav autoritatea personalului silvic aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu și alimentează dezbinarea socială, cu consecințe imprevizibile; depolitizarea și profesionalizarea structurilor silvice de administrare a pădurilor din România.
Iar corpul silvic din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor are nevoie mai mult ca oricând de unitate și de susținere pentru a apăra pădurile României, pentru a ne apăra drepturile, locurile de muncă, libertatea de exprimare, libertatea de a protesta, de a organiza adunări publice, de a apăra interesele Romsilva și ale statului român și facem un apel către toți membrii noștri de sindicat să nu se lase influențați de mesajele menite să producă dezbinare între muncitori, pădurari, tehnicieni și ingineri și să slăbească forța de acțiune a sindicatelor.
Reforma trebuie să prioritizeze echilibrul între obiectivele economice, sociale și de mediu, cu accent pe conservarea biodiversității, creșterea rezilienței pădurilor, asigurarea unui acces echitabil la resurse, creșterea contribuției socio-economice a sectorului forestier la dezvoltarea durabilă a comunităților locale și eficientizarea sistemului de combatere a recoltărilor ilegale pentru a consolida un mediu economic competitiv.
Reforma iminentă a ROMSILVA, aflată în derulare, reprezintă o schimbare crucială ce vizează gestionarea pădurilor statului, cu un impact direct asupra mediului, comunităților locale și economiei naționale. Scopul final este ca întreprinderea publică aflată sub controlul autorității publice tutelare să fie gestionată în interesul cetățenilor și al societății.
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, afirmă, după protestul de miercuri al silvicultorilor, că rămâne „de neclintit” în ceea ce priveşte reorganizarea Regiei Naţionale a Pădurilor, eficientizarea activităţii în teren şi eliminarea suprabeneficiilor .
“Merg înainte. Romsilva câștigă când punem lucrurile în ordine, iar eu nu-mi schimb obiectivele. Rămân de neclintit în ceea ce privește reorganizarea Regiei Naționale a Pădurilor, eficientizarea activității în teren și eliminarea suprabeneficiilor care gripează bugetul și deschid calea abuzurilor. Am avut o discuție lungă și, sper eu, constructivă, cu o delegație a sindicaliștilor din silvicultură care au venit în București, iar concluzia mea este că suntem de aceeași parte a baricadei atât timp cât ne respectăm și lucrăm împreună să găsim cea mai sigură formulă pentru a însănătoși Romsilva.
Totul, cât mai transparent posibil, fiindcă Regia administrează un bun al tuturor românilor și cu toții trebuie să știm care sunt punctele forte și punctele vulnerabile, pentru ca măsurile cu care avansăm să fie unele echilibrate, să vină în sprijinul oamenilor care muncesc zi de zi pentru pădure și, în același timp, să confirme pe termen lung că fiecare leu plătit de Romsilva e chibzuit, nu risipit.
Așa văd eu curățenia de la Regie și pe aceeași lungime de undă sunt sute de pădurari care îmi trimit mesaje să îmi atragă atenția că s-a umplut paharul la Romsilva.
Am avut același mesaj pentru silvicultorii din țară, fie că sunt din Cluj, Suceava, Bacău, Caraș – Severin, Dolj sau Constanța: vreau să nu afectăm în niciun fel activitatea din teren și, în egală măsură, vreau să ne asigurăm că păstrăm nivelul de salarizare pe măsura muncii fiecăruia. Fiți convinși că analizez toate soluțiile legale și că voi veni cu decizii corecte, așa cum am promis.
Tot în linia pe care am anunțat-o, de a face lucrurile la vedere, am în plan să punem punct odată pentru totdeauna angajărilor cu suspiciune de viciere de la Regie, prin organizarea unui examen unic național, în București, care să le asigure șanse egale și locuri pe merit în domeniu profesioniștilor silvici care pot să administreze eficient pădurile României, tuturor tinerilor absolvenți de Silvicultură care doresc să facă performanță în domeniul pentru care s-au pregătit și pe care îl iubesc.
De asemenea, în foarte scurt timp voi pune pe masa Guvernului forma finală a Statutului Personalului Silvic, nu înainte însă de a o discuta cu reprezentanții sindicatelor și toate vocile interesate să avem o lege corectă și echitabilă. Am pus pe primul plan în discuțiile despre reorganizarea Romsilva dreptatea și eficiența. Sunt principii pe care nu sunt dispus să le negociez”, a transmis ministrul mediului.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Cele mai importante știri internaționale ale zilei de 24 iulie 2025
Oameni morți de foame în Gaza. Criza alimentară și umanitară atinge dimensiuni dramatice
Prima „nuntă” gay din România, organizată cu fast la Cluj-Napoca: un eveniment controversat
Taxiurile zburătoare vor fi printre blocuri cât de curând – De când veți zbura între hotel și plajă, între casă și serviciu
Avem datoria de a apăra România când guvernul devine agresorul cetățeanului
Val de căldură sufocantă: Nopți tropicale și aer irespirabil începând de luni
SPIRITUALITATE
Grăsimea abdominală și cauzele emoționale. Medicina Tradițională Chineză
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Cum să-ți alegi produse potrivite pentru regenerarea părului
All-on-4 vs. All-on-6 – Ce alegi când vrei o dantură completă și stabilă?
România are, în premieră, o Strategie Națională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare 2025–2030
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Ți se potrivește o nuntă pe plajă în Halkidiki? Află de aici ce presupune mai exact și cum poți avea și tu parte de un eveniment de vis
Uleiul de mentă – răcoarea care trezește pielea și îți limpezește mintea