Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

O nouă activitate în cadrul CAMPANIEI VIAȚĂ PENTRU MAREA FAMILIE DE PACIENȚI A AVUT LOC LA LUPENI

Uniunea Europeană are la bază valori precum Egalitatea, Echitatea Socială, Libertatea, Democrația și Drepturile omului.

Activitățile din cadrul Proiectul ” CAMPANIA VIAȚA PENTRU MAREA FAMILIE DE PACIENȚI” inițiate de CLUBUL DE PRESĂ și  Asociația pentru Protecția Pacienților din județele Timiș și Hunedoara  au continuat astăzi la GRĂDINIȚA  LUMEA COPIILOR  din municipiul Lupeni.

Proiectul CAMPANIA VIAȚĂ PENTRU MAREA FAMILIE DE PACIENȚI  își propune să contribuie în mod direct la îmbunătățirea calității vieții, prin implicarea membrilor marii familii, de pacienți, de toate vârstele, din toate structurile sociale, din comunități.

Bunăstarea cetățenilor trebuie să fie un obiectiv primordial pentru noi toți, iar sănătatea este o investiție în calitatea vieții lor.

Menținerea sănătății populației reprezintă o investiție esențială pe termen lung, cu impact strategic, ce trebuie să devină operațională în beneficiul cetățenilor României, asigurându-le accesul rapid și de calitate la servicii de diagnostic și tratament și în primul rând, la INFORMAȚIE, la  ÎNVĂȚAREA  drepturilor  și obligațiilor ce le revin, fiecăruia.

Este nevoie  în continuare a se investi în prevenție, în promovarea unui mod de viață sănătos, în educația pentru sănătate.

La eveniment au participat dr. Daniela Roșca și Simona Belei din cadrul DSP Hunedoara, consilierul  local Rodica Cîmpean și managerul Spitalului Municipal Lupeni, Mihaela Cazacu, Elenea Cazamir – fost ambulanțier la Crucea Roșie din Italia și antreprenor din Vulcan, cadre didactice din Lupeni, Uricani și Petroșani, voluntari din cadrul Clubului de Presă Valea Jiului.

În cadrul acțiuni au fost prezentate principalele drepturi și obligații ale pacientului, dar și principalele informații  din ghidul asiguratului elaborat de CNAS.

Directorul grădiniței din Lupeni, prof. Marinela Neamțu  a mulțumit părinților prezenți  și invitaților la activitatea de informare și de educare a părinților, în ceea ce privește sănătatea, la modul general.

În intervenția sa, managerul de la spitalul lupenean Mihaela Cazacu a scos în evidență eforturile care se fac în prezent, pentru îmbunătățirea accesului  pacienților, indiferent dacă sunt adulți sau copii la serviciile medicale, oferite.

Având în vedere faptul că, sănătatea unui adult depinde în mare măsură de stilul de viață pe care l-a avut încă din perioada copilăriei, considerăm că este absolut necesar ca educația pentru sănătate să înceapă de la cele mai fragede vârste.  Prin varietatea activităților desfășurate, unitățile de învățământ  au un rol important în formarea și dezvoltarea copilului,  în spiritul unui stil de viață sănătos.

Dr. Daniela Roșca a prezentat pe larg campania națională de promovare a vaccinării 2025, sub sigla COPIL VACCINAT: COPIL PROTEJAT.

Prin blocarea răspândirii bolilor, copiii vaccinați sunt ca un scut pentru cei din jurul lor: frați prea mici pentru a fi vaccinați, colegi de clasă cu condiții speciale de sănătate și bunici vârstnici.

 

Părinții vor fi încurajați să își vaccineze copiii și să discute cu profesioniștii din domeniul medical despre toate preocupările lor legate de vaccinare.

Institutul Național de Sănătate Publică și Direcția de Sănătate Publică Hunedoara atrag atenția asupra importanței respectării recomandărilor medicale în ceea ce privește vaccinarea copiilor:  „Vaccinarea este modalitatea sigură, eficientă și rapidă prin care putem să protejăm copiii împotriva unor boli grave, care pot conduce la decese. Prin vaccinare,  putem evita episoade de boală ale copiilor, episoade de internare și chiar decesele produse de boli pentru care există metode de prevenire.”

Informațiile au fost unele utile care se vor disemina în comunitate.
Conform raportului „Health at a Glance Europe 2023”, România are a doua cea mai crescută rată a mortalității din cauze tratabile, cauze de deces care pot fi evitate în principal prin intervenții medicale oportune și eficiente, inclusiv prevenirea secundară și tratamentul.

Discuțiile au fost interactive și au prezentat interes din partea părinților, care au apreciat calitatea explicațiilor primite de la un medic cu expertiză.

În colaborare cu toți factorii educaționali, părinți, doctori, ong-uri și comunitatea locală, putem deprinde copilul  și cu obiceiuri menite să-i asigure o dezvoltare fizică și psihică armonioasă: alegerea alimentelor sănătoase și evitarea celor nesănătoase de tip junk food, dulciuri, băuturi carbogazoase, practicarea unui sport sau a mișcării în aer liber și nu numai.

Educaţia pentru sănătate se află într-o strânsă interdependenţă cu:  educaţia pentru mediu, care îşi propune dezvoltarea conştiinţei, a simţului responsabilităţii finite umane în raport cu mediul şi problemele sale;  educaţia pentru pace, care presupune cultivarea unor atitudini superioare, formarea oamenilor pentru evitarea conflictelor; educaţia nutriţională, întâlnită ca disciplină de învăţământ sau ca activitate extraşcolara vizând cunoaşterea alimentelor sau a substanţelor nutritive, producerea şi conservarea acestora; educaţia pentru timpul liber, care include componente axiologice de natură culturală, artistică, turistică, socială, sportive, care ţintesc un mod util şi formativ de petrecere a timpului liber.

În cadrul proiectului, pe lângă sesiunile de informare care vor avea loc în cadrul școlilor, instituțiilor și asociațiilor partenere, se vor desfășura și alte activități în aer liber: drumeții, acțiuni de ecologizare, vizite la diferite instituții, agape frățești, concursuri sportive și de agrement, întâlniri cu reprezentanți din alte ong-uri care promovează o educație sănătoasă, pentru toți membri marii familii, de pacienți.

Proiectul va avea și o componentă cultural-sportivă, educativă, o ”CARAVANĂ CULTURAL- SPORTIVĂ ” care va aduce la Lupeni, Timișoara, București și în alte localități partenere în proiect personalități ale lumii cultural- sportive naționale.

Fiecare cetăţean are acces continuu de îngrijire, combinând prevenirea, tratamentul, sprijinul și reabilitare. Acest tip de cadrul integrat are potențialul de a furniza asistență medicală mai accesibilă și de calitate superioară și pentru a consolida rezistența sănătății.
Configurarea acestui lucru ar fi în conformitate și cu „Inițiativa emblematică europeană pentru sănătate” propus de societatea civilă, EESC – European Economic and Social Committee
Această inițiativă este concentrată asupra dezvoltării unei economii a bunăstării care promovează corectitudinea, solidaritatea și justiția socială. Tranziția este durabilă din punct de vedere ecologic, digital incluziv, durabilă din punct de vedere economic și echitabilă din punct de vedere social…
Luând în considereare această abordare, ar înseamna că unele politici ar putea aborda cauzele fundamentale ale inegalităților care au mai multe fațete și pavează calea către o modalitate durabilă, receptivă și inovatoare ecosistem de sănătate în UE și nu numai. „Garanția europeană de îngrijire” poate consolida și răspunde aspirațiilor cetățenilor și nevoilor societății.
Amândouă, garanția europeană și inițiativa emblematică constituie o oportunitate unică de a concentra eforturile de a construi o Europă viitoare, care are sănătatea și drepturile omului în centrul ei.
În vederea elaborării și viitoarei strategii a UE, agenda pentru 2024-2026, EESC trebuie să furnizeze imboldul din spatele unui impuls colectiv de a asigura că, acoperirea universală de sănătate transcende retorica și devine o realitate condusă de toți reprezentanții societății civile, pentru toți cetățenii, și de livrarea unui răspuns tangibil la nevoia ca sănătatea, să fie luate în considerare, în mod constant, în toate politicile europene și naționale.
Parlamentul European 2024-2029 va fi unul care va dezbate dosare legislative cruciale pentru pacienți: implementarea EHDS (Spațiul European al Datelor de Sănătate), intrarea în vigoare a regulamentului HTA (Health Technology Assesment), ca să numesc câteva dintre cele mai importante și, nu în ultimul rând, revizuirea legislației farmaceutice Europene cu un impact major în comunitatea pacienților.
Totodată, construirea unei relații de colaborare și încredere între societatea civilă și autoritate este cheia succesului, suntem o țară tânără în ceea ce privește democrația și avem nevoie să creștem colaborarea tuturor actorilor din sănătate.
De multe ori, problemele noastre sunt auzite și ascultate, iar pasul următor ar fi să construim atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, pentru ca aceste probleme să dispară și să nu fie permanentizate, într-un sistem blocat in timp.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share