Uniunea Europeană are la bază valori precum Egalitatea, Echitatea Socială, Libertatea, Democrația și Drepturile omului.
Activitățile din cadrul Proiectul ” CAMPANIA VIAȚA PENTRU MAREA FAMILIE DE PACIENȚI” inițiate de CLUBUL DE PRESĂ și Asociația pentru Protecția Pacienților din județele Timiș și Hunedoara au continuat astăzi la GRĂDINIȚA LUMEA COPIILOR din municipiul Lupeni.
Proiectul CAMPANIA VIAȚĂ PENTRU MAREA FAMILIE DE PACIENȚI își propune să contribuie în mod direct la îmbunătățirea calității vieții, prin implicarea membrilor marii familii, de pacienți, de toate vârstele, din toate structurile sociale, din comunități.
Bunăstarea cetățenilor trebuie să fie un obiectiv primordial pentru noi toți, iar sănătatea este o investiție în calitatea vieții lor.
Menținerea sănătății populației reprezintă o investiție esențială pe termen lung, cu impact strategic, ce trebuie să devină operațională în beneficiul cetățenilor României, asigurându-le accesul rapid și de calitate la servicii de diagnostic și tratament și în primul rând, la INFORMAȚIE, la ÎNVĂȚAREA drepturilor și obligațiilor ce le revin, fiecăruia.
Este nevoie în continuare a se investi în prevenție, în promovarea unui mod de viață sănătos, în educația pentru sănătate.
La eveniment au participat dr. Daniela Roșca și Simona Belei din cadrul DSP Hunedoara, consilierul local Rodica Cîmpean și managerul Spitalului Municipal Lupeni, Mihaela Cazacu, Elenea Cazamir – fost ambulanțier la Crucea Roșie din Italia și antreprenor din Vulcan, cadre didactice din Lupeni, Uricani și Petroșani, voluntari din cadrul Clubului de Presă Valea Jiului.
În cadrul acțiuni au fost prezentate principalele drepturi și obligații ale pacientului, dar și principalele informații din ghidul asiguratului elaborat de CNAS.
Directorul grădiniței din Lupeni, prof. Marinela Neamțu a mulțumit părinților prezenți și invitaților la activitatea de informare și de educare a părinților, în ceea ce privește sănătatea, la modul general.
În intervenția sa, managerul de la spitalul lupenean Mihaela Cazacu a scos în evidență eforturile care se fac în prezent, pentru îmbunătățirea accesului pacienților, indiferent dacă sunt adulți sau copii la serviciile medicale, oferite.
Având în vedere faptul că, sănătatea unui adult depinde în mare măsură de stilul de viață pe care l-a avut încă din perioada copilăriei, considerăm că este absolut necesar ca educația pentru sănătate să înceapă de la cele mai fragede vârste. Prin varietatea activităților desfășurate, unitățile de învățământ au un rol important în formarea și dezvoltarea copilului, în spiritul unui stil de viață sănătos.
Dr. Daniela Roșca a prezentat pe larg campania națională de promovare a vaccinării 2025, sub sigla COPIL VACCINAT: COPIL PROTEJAT.
Prin blocarea răspândirii bolilor, copiii vaccinați sunt ca “un scut” pentru cei din jurul lor: frați prea mici pentru a fi vaccinați, colegi de clasă cu condiții speciale de sănătate și bunici vârstnici.
Părinții vor fi încurajați să își vaccineze copiii și să discute cu profesioniștii din domeniul medical despre toate preocupările lor legate de vaccinare.
Institutul Național de Sănătate Publică și Direcția de Sănătate Publică Hunedoara atrag atenția asupra importanței respectării recomandărilor medicale în ceea ce privește vaccinarea copiilor: „Vaccinarea este modalitatea sigură, eficientă și rapidă prin care putem să protejăm copiii împotriva unor boli grave, care pot conduce la decese. Prin vaccinare, putem evita episoade de boală ale copiilor, episoade de internare și chiar decesele produse de boli pentru care există metode de prevenire.”
Discuțiile au fost interactive și au prezentat interes din partea părinților, care au apreciat calitatea explicațiilor primite de la un medic cu expertiză.
În colaborare cu toți factorii educaționali, părinți, doctori, ong-uri și comunitatea locală, putem deprinde copilul și cu obiceiuri menite să-i asigure o dezvoltare fizică și psihică armonioasă: alegerea alimentelor sănătoase și evitarea celor nesănătoase de tip junk food, dulciuri, băuturi carbogazoase, practicarea unui sport sau a mișcării în aer liber și nu numai.
Educaţia pentru sănătate se află într-o strânsă interdependenţă cu: educaţia pentru mediu, care îşi propune dezvoltarea conştiinţei, a simţului responsabilităţii finite umane în raport cu mediul şi problemele sale; educaţia pentru pace, care presupune cultivarea unor atitudini superioare, formarea oamenilor pentru evitarea conflictelor; educaţia nutriţională, întâlnită ca disciplină de învăţământ sau ca activitate extraşcolara vizând cunoaşterea alimentelor sau a substanţelor nutritive, producerea şi conservarea acestora; educaţia pentru timpul liber, care include componente axiologice de natură culturală, artistică, turistică, socială, sportive, care ţintesc un mod util şi formativ de petrecere a timpului liber.
În cadrul proiectului, pe lângă sesiunile de informare care vor avea loc în cadrul școlilor, instituțiilor și asociațiilor partenere, se vor desfășura și alte activități în aer liber: drumeții, acțiuni de ecologizare, vizite la diferite instituții, agape frățești, concursuri sportive și de agrement, întâlniri cu reprezentanți din alte ong-uri care promovează o educație sănătoasă, pentru toți membri marii familii, de pacienți.
Proiectul va avea și o componentă cultural-sportivă, educativă, o ”CARAVANĂ CULTURAL- SPORTIVĂ ” care va aduce la Lupeni, Timișoara, București și în alte localități partenere în proiect personalități ale lumii cultural- sportive naționale.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Cele mai importante știri internaționale ale zilei de 24 iulie 2025
Oameni morți de foame în Gaza. Criza alimentară și umanitară atinge dimensiuni dramatice
Prima „nuntă” gay din România, organizată cu fast la Cluj-Napoca: un eveniment controversat
Taxiurile zburătoare vor fi printre blocuri cât de curând – De când veți zbura între hotel și plajă, între casă și serviciu
Avem datoria de a apăra România când guvernul devine agresorul cetățeanului
Val de căldură sufocantă: Nopți tropicale și aer irespirabil începând de luni
SPIRITUALITATE
Grăsimea abdominală și cauzele emoționale. Medicina Tradițională Chineză
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Cum să-ți alegi produse potrivite pentru regenerarea părului
All-on-4 vs. All-on-6 – Ce alegi când vrei o dantură completă și stabilă?
România are, în premieră, o Strategie Națională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare 2025–2030
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Ți se potrivește o nuntă pe plajă în Halkidiki? Află de aici ce presupune mai exact și cum poți avea și tu parte de un eveniment de vis
Uleiul de mentă – răcoarea care trezește pielea și îți limpezește mintea