Echipa de organizare a Bienalei timișorene de arhitectură Beta anunță numirea Oana Stănescu – arhitectă, designer, scriitoare și cadru universitar, în poziția de curatoare a ediției din acest an. Cu o carieră excepțională de peste două decenii, influența Oanei Stănescu asupra arhitecturii și designului contemporan este recunoscută peste tot în lume.
În calitate de curatoare, Oana Stănescu propune o retorică multidisciplinară privitoare la rolul arhitectului. Sub îndrumarea sa, cea de-a 5-a ediție a Bienalei de Arhitectură Beta promite să împingă limitele practicii arhitecturale prin abordarea interdisciplinară și intersecțională.
Născută în România, Oana Stănescu și-a finalizat studiile de arhitectură la FAUT – Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara și a acumulat experiență pe mai multe continente înainte de a-și stabili studioul în New York și Berlin.
Cele mai recente lucrări remarcabile ale sale includ reabilitarea unui funicular de 500 de metri în orașul natal – Reșița, magazinele Off White ale lui Virgil Abloh la nivel mondial, precum și instalații pe scară largă, cum ar fi “Seriously Fun” la Muzeul de Artă Modernă din New York, “Mutts” la Festivalul de muzică Coachella din 2022 din California, și “Fresa” la Festivalul Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico din 2023 din Logroño, Spania. De asemenea, este co-fondatoarea proiectului colaborativ Plus Pool din New York. Prin proiectele sale, Oana Stănescu ne încurajează să ne reevaluăm relația cu mediul construit și să explorăm posibilitățile de a crea spații urbane care pun în prim-plan locuibilitatea și sustenabilitatea.
Oana Stănescu a predat și susținut prelegeri la Harvard GSD University, GSAPP, Columbia GSAPP, Princeton SOA, UCLA AUDLA, și la Architectural Association din Londra. În ultimii ani, ea a înființat Blueprints of Justice Studio la MIT în colaborare cu Stanford Legal Design Lab și Virgil Abloh. În 2023, a creat și a început să coordoneze seria de prelegeri “Nonprofessionals” la EPFL, în Lausanne.
“Suntem foarte bucuroși că Oana Stănescu se întoarce acasă în calitate de curatoare pentru viitoarea ediție a bienalei timișorene de Arhitectură“, a declarat Alexandra Trofin, coordonatoarea Beta. “Ambivalența sa locală-globală, expertiza, talentul și perspectiva unică cu siguranță vor potența capacitatea Beta de a funcționa ca o platformă extraordinară pentru discursul arhitectural și explorări la intersecția dintre artă, arhitectură, cultură pop, comunitate și natură.”
Oana Stănescu și-a exprimat entuziasmul față de această colaborare în orașul unde a absolvit facultatea. “Sunt profund onorată, entuziasmată și nerăbdătoare, impresionată și emoționată în același timp. Trăim viețile noastre în limitele arhitecturii, ceea ce o face scuza perfectă pentru conversații sociale și culturale urgente, în special în poziția unică a României, cu proximitatea și distanță simultane față de Vest“, a declarat ea.
Tema celei de-a cincea ediții Beta va fi anunțată în primăvara acestui an și, în mod surprinzător, nu este legată de “ce” presupune arhitectura, ci mai degrabă de “cum” și “de ce” – procese și premize în arhitectura contemporană, pe care curatoarea Oana Stănescu le va investiga multidisciplinar.
Detalii despre Bienala de Arhitectură Beta 2024 – inclusiv arhitecții, artiștii participanți și programul evenimentului, vor fi anunțate în lunile următoare pe site-ul oficial https://betacity.eu/ și canalele de Instagram și Facebook ale evenimentului.
Despre Bienala timișoreană de arhitectură Beta:
Beta este un prestigios eveniment internațional care celebrează designul arhitectural inovator și vizionar, organizat de o echipă tânără și curajoasă. Creată ca un proiect cultural al Ordinului Arhitecților din România – Filiala Teritorială Timiș, Beta are loc la fiecare doi ani și adună arhitecți recunoscuți și emergenți, urbaniști, designeri și artiști pentru a-și prezenta lucrările inovatoare, a stimula colaborarea și a explora viitorul mediului construit.
În 2024, Timișoara va găzdui cea de-a cincea ediție a bienalei timișorene de arhitectură, o ediție aniversară care marchează 10 ani de activitate a echipei Beta. De la începuturile sale, peste 40.000 de vizitatori au participat la evenimentele și expozițiile Beta, care nu sunt niciodată la fel. La fiecare ediție, echipa Beta încearcă să exploreze noi spații alternative din oraș sau să valorifice potențialul cultural al altora, și să experimenteze cu formate inovatoare – cum ar fi ediția trecută curatoriată de echipa Unfolding Pavilion – o expoziție în aer liber în 2022 sau includerea designului peisagistic în expoziția principală a Beta 2020.
Creată ca o platformă euro-regională care articulează poziția arhitecturii și a arhitecților față de problemele fundamentale și provocările societății contemporane, Beta are un impact puternic în România, Serbia și Ungaria, premiile Beta celebrând producția de arhitectură de calitate în euroregiune. De-a lungul anilor, evenimentul a devenit mai relevant la nivel european, fiind acum parte a comunității LINA – o platformă europeană de arhitectură care conectează actorii consacrați cu talentele emergente.
Printre participanții la Beta de-a lungul anilor se numără Stardust Architects, Ilka Ruby, Leo Van Broeck, Daniel Tudor Munteanu, Davide Tommaso Ferrando, Theo Deutinger, Ai Weiwei, Dan Perjovschi, Jens Haaning, Forensic Architecture, JR, Marco Scotini, raumlabor berlin, Theo Deutinger, Laurian Ghinițoiu și Dorin Ștefan Adam, Lacaton & Vassal.
Jurnalist, scriitor, editor, terapeut
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
Feribot scufundat în Bali, Indonezia. La bord se aflau 65 de persoane, 6 oameni au murit
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”
Sadova Veche devine gazda unei experiențe gastronomice autentice, cu un producător susținut de „Produs în Banat”
Tentativă de fraudă online în numele Societății de Transport Public Timișoara