Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Periimplantita: Cauze, simptome si tratament

Periimplantita: Cauze, simptome si tratament

Implanturile dentare au devenit tot mai ofertante pentru pacienții care se confruntă cu lipsa dinților și care își doresc un zâmbet frumos, dar mai ales sănătos. În general, rata de succes este una foarte mare, dat fiind faptul că tot mai multe persoane ajung la stomatologie pentru a urma un astfel de tratament mai ales prin recomandarea prietenilor sau membrilor familiei, persoane care sunt de părere că implantul dentar le-a schimbat total viața și rutina zilnică.

O astfel de alegere te va ajuta atât din punct de vedere clinic, cât și psihic, contribuind la redobândirea încrederii în propria persoană. Pe de altă parte, este foarte posibil să fi auzit și despre simptomele respingerii implantului dentar. Da, există și cazuri în care pacienții se pot confrunta cu apariția anumitor complicații cauzate, la modul general, de pierderea țesutului osos sau de diferite alte infecții. În cele ce urmează, vei descoperi ce este periimplantita, care sunt primele semne care ar trebui să te pună pe gânduri, dar și care sunt opțiunile de tratament.

Ce este periimplantita?

Așa cum dinții naturali se pot îmbolnăvi de parodontoză, implanturile pot dezvolta periimplantita – o infecție care apare în țesutul din jurul implantului, mai concret, pe os și gingie. Descoperită târziu, periimplantita poate facilita procesul de resorbție osoasă, ceea ce conduce la instabilitatea implantului. Vorbim despre o boală asociată cu placa bacteriană, cauzând inflamație severă. Această boală poate avea două stadii:

  • Mucozita peri-implantară – Este localizată la nivel gingival și prezintă, în general, sângerări și inflamație. Tratată la timp, aceasta nu va conduce spre următorul stadiu.

  • Periimplantita cu pierdere osoasă – Aceasta apare atunci când semnele mucozitei sunt ignorate și este un stadiu care poate fi tratat mult mai greu.

Simptomele periimplantitei

Fie că optezi pentru un implant dentar Bredent sau pentru orice alt tip de implant dentar, odată ce ești predispus la apariția acestei boli, s-ar putea ca în prima fază să fie greu de depistat. Din acest motiv, specialiștii insistă să mergi regulat la control. Medicii vor depista din timp eventualele complicații, ceea ce înseamnă că tratamentele vor fi mult mai ușoare. Iată care sunt, în linii mari, semnele care ar trebui să te pună pe gânduri:

  • Inflamare și înroșire la nivel gingival;

  • Sângerări în zona implantului;

  • Durere la masticație;

  • Puroi;

  • Mobilitatea implantului;

  • Stare generală de disconfort.

Cauzele periimplantitei

Este important de reținut și faptul că periimplantita nu apare de la sine, ci există anumite cauze care pot favoriza acesta afecțiune inflamatorie. Iată care sunt acestea:

  • Igiena orală precară și placa bacteriană – Depunerile de la nivelul dinților pot cauza inflamații serioase dacă nu sunt îndepărtate la timp;

  • Fumatul excesiv – Tutunul poate afecta țesuturile osoase, slăbind capacitatea organismului de a rezista în fața infecțiilor;

  • Traumatismele – Desfacerea ambalajelor cu dinții nu este o alegere corectă pentru zâmbetul tău;

  • Starea generală de sănătate – Bolile autoimune pot afecta capacitatea organismului de a se lupa cu infecțiile. Și diabetul este un bun exemplu în acest caz;

  • Un stil de viață nesănătos – Un sistem imunitar slăbit nu va face față cu ușurință infecțiilor.

Tratamentul periimplantitei

Tratamentul periimplantitei urmărește oprirea infecției și consolidarea țesutului osos. Astfel că se îndepărtează placa bacteriană și se decontaminează zona cu ajutorul laserului. Este foarte important de menționat și faptul că tratamentul va fi personalizat în funcție de fiecare caz clinic, dar și de evoluția bolii. Unii pacienți trec și prin etapa de regenerare osoasă, urmată de inserarea unui nou implant dentar. De altfel, pe parcursul perioadei de tratament se pot administra medicamente cu efect antiinflamator.

Concluzionând, vizitele regulate în cabinetul stomatologului te pot ține departe de complicații și alte costuri suplimentare. Periimplantita este doar un exemplu în ceea ce privește problemele cu care te poți confrunta dacă pui igiena dentară pe planul doi.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share