Cancerul este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial

Boala plasează cea mai grea povară asupra țărilor cu venituri mici și medii, unde se preconizează că peste 70% din decesele cauzate de cancer vor avea loc până în 2040, și din păcate, aceste țări primesc doar 5% din cheltuielile globale în acest domeniu.
Radiofarmacia s-a constituit ca un domeniu de graniţă a știintelor, combinând principii specific fizicii nucleare cu cele biologice, ambele aplicate în diferitele etape ale studiului și ale utilizării medicamentului.
Radiofarmaceuticele sunt medicamente care conțin, printre alte ingrediente, forme radioactive de elemente chimice numite radioizotopi.
În funcție de tipul de radiații pe care acești radioizotopi le produc, aceștia pot fi utilizați pentru a diagnostica sau trata mai multe afecțiuni medicale. Aplicațiile lor variază de la imagistica a multor organe diferite, cum ar fi creierul, inima, rinichii și oasele, până la tratamentul cancerului și hipertiroidismului.
Pe lângă faptul că conțin atomi radioactivi, radiofarmaceuticele conțin molecule care sunt proiectate să călătorească în interiorul corpului pacientului până când ajung la țesutul sau organul țintă. De exemplu, anumite produse radiofarmaceutice sunt „asemănătoare zahărului” – atomii lor radioactivi fac parte dintr-o substanță care este foarte asemănătoare cu zahărul, un analog al glucozei.
Deoarece tumorile consumă mai multă glucoză decât alte părți ale corpului, medicamentul similar zahărului călătorește în interiorul corpului pacientului și este absorbit într-un grad ridicat de celulele tumorale care vor „mânca zahărul” și, prin urmare, vor face tumora vizibilă.
Spre deosebire de examinările cu raze X care pot fi efectuate în „oricand”, examinările cu radiofarmaceutice necesită adesea o perioadă de așteptare de la momentul în care medicamentul este administrat până când acesta a ajuns la țesutul țintă. Un produs radiofarmaceutic de diagnostic emite radiații numite „fotoni (gamma)”. La fel ca razele X, această formă specială de lumină poate pătrunde în corp și poate fi detectată de o „camera” externă care va produce o „imagine” care poate fi folosită, de exemplu, pentru a vedea o tumoare sau a evalua funcționarea plămânilor.
După administrarea unui produs radiofarmaceutic unui pacient, profesioniștii din domeniul sănătății folosesc de obicei unul dintre următoarele dispozitive pentru imagistica medicală:
Camere Gamma: aceste dispozitive detectează fotonii gamma pentru a produce „imagini” ale țesutului sau organului țintă.
Scanări cu tomografie computerizată cu emisie de fotoni (SPECT): aceste dispozitive pot fi utilizate pentru a genera imagini 3D, deoarece unele dintre părțile lor se mișcă în jurul corpului pacientului pentru a face „imagini” fotonilor gamma din toate direcțiile. Acestea sunt combinate pentru a reconstrui structura 3D a țesutului sau organului țintă.
Tomografie cu emisie de pozitroni (PET): aceste dispozitive funcționează prin înregistrarea perechilor de fotoni care sunt creați de fiecare dată când un „pozitron” emis – reacționează la un „electron”. Acesta poate fi folosit pentru a genera imagini 3D de înaltă calitate, fără a fi nevoie de piese rotative.
Produsele radiofarmaceutice terapeutice conțin, printre alte ingrediente, atomi radioactivi care eliberează tipuri de radiații cu energie înaltă – cum ar fi particulele alfa sau beta cu rază scurtă în țesut – care distrug sau slăbesc celulele sau țesuturile nedorite, cum ar fi tumorile sau celulele tiroidiene hiperactive.
Procesele de diagnostic și tratament au similarități, totuși tratamentul cu medicamente radiofarmaceutice se concentrează pe furnizarea de radiații țintite către anumite celule, omițând pasul imagistic esențial pentru utilizarea diagnosticului.
În timp ce produsul radiofarmaceutic este conceput pentru a-l face să călătorească în interiorul corpului fără a dăuna țesuturilor sănătoase, pacientul poate fi supus unor teste suplimentare, pentru a monitoriza potențialele efecte secundare ale acestui tip de terapie, care este în mod normal considerată sigură și bine tolerată.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Cele mai importante știri internaționale ale zilei de 24 iulie 2025
Oameni morți de foame în Gaza. Criza alimentară și umanitară atinge dimensiuni dramatice
Prima „nuntă” gay din România, organizată cu fast la Cluj-Napoca: un eveniment controversat
Taxiurile zburătoare vor fi printre blocuri cât de curând – De când veți zbura între hotel și plajă, între casă și serviciu
Avem datoria de a apăra România când guvernul devine agresorul cetățeanului
Val de căldură sufocantă: Nopți tropicale și aer irespirabil începând de luni
SPIRITUALITATE
Grăsimea abdominală și cauzele emoționale. Medicina Tradițională Chineză
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Cum să-ți alegi produse potrivite pentru regenerarea părului
All-on-4 vs. All-on-6 – Ce alegi când vrei o dantură completă și stabilă?
România are, în premieră, o Strategie Națională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare 2025–2030
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Ți se potrivește o nuntă pe plajă în Halkidiki? Află de aici ce presupune mai exact și cum poți avea și tu parte de un eveniment de vis
Uleiul de mentă – răcoarea care trezește pielea și îți limpezește mintea