Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

România are, în premieră, o Strategie Națională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare 2025–2030

Guvernul României a aprobat ieri,  la propunerea Ministerului Sănătății, Strategia Națională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare 2025–2030, un document strategic esențial care marchează un pas major în reforma sistemului sanitar românesc.

Bolile cardiovasculare și cerebrovasculare sunt principala cauză de deces și dizabilitate în România

Noua strategie urmărește reducerea impactului acestor afecțiuni printr-un plan coerent care vizează prevenția, diagnosticul precoce, tratamentul integrat și reabilitarea pacienților. Asigurarea accesului cetățenilor din România la intervenții de sănătate care să permită evitarea, limitarea și gestionarea factorilor de risc, diagnosticarea precoce și precisă, tratamentul și reabilitarea afecțiunilor cardiovasculare și cerebrovasculare, pentru combaterea suferinței fizice si psiho-emoționale generate de acestea, maximizând calitatea vieții, speranța de viață și integrarea socială a acestor pacienți precum și creșterea nivelului de sănătate a populației României, în special a categoriilor vulnerabile, prin informarea și implementarea unui plan de reformă sistemică a prevenției, diagnosticului, tratamentului și reabilitării BCC la nivel național, în acord cu Strategia Națională de Sănătate 2023-2030.

SNBCC

Strategia își propune, printre altele: cel puțin 80% din spitalele județene vor avea o secție de cardiologie cu linie de gardă dedicată; înființarea a 20 de centre comunitare de îngrijire a pacienților cu BCC cronice în următorii cinci ani; creșterea cu cel puțin 20% a numărului de unități ATI dedicate tratamentului BCC; atingerea în următorii șapte  ani a unui număr de proceduri efectuate anual similar cu media țărilor europene; creșterea cu cel puțin 20% a finanțării pentru procedurile complexe; creșterea cu 15% a numărului de centre de reabilitare cardiovasculară și neurologică la nivel național și modernizarea tuturor celor existente; îndrumarea a cel puțin 70% din pacienții eligibili externați din spitalele care tratează BCC să fie îndrumați către centrele de reabilitare medicală; cel puțin 50% dintre județe să dețină Centre de Prevenție a BCC; creșterea cu cel puțin 10% a numărului de medici cardiologi la 100.000 de locuitori; creșterea cu cel puțin 15% a numărului de fizioterapeuți, psihologi și asistente medicale specializate în reabilitarea cardiovasculară și neurologică; creșterea cu cel puțin 20% a numărului de consultații cardiologice efectuate în ambulatoriul integrat al spitalelor județene; implementarea a cel puțin trei măsuri de sprijin local în spitalele județene; dezvoltarea a cel puțin două aplicații mobile și platforme online specializate cu o rată de utilizare de către cel puțin 20% dintre pacienți; asigurarea cel puțin a unui medic cardiolog la 1 patru în secțiile de cardiologie și cel puțin 1 medic la 3 Unități de Supraveghere și Tratament Avansat al Pacienților Cardiaci; reducerea cu cel puțin 20% a timpului mediu de transport al urgențelor cardiovasculare majore către centrele de intervenție; constituirea la nivel național a unui registru al pacienților cu risc vascular înalt,etc.

Documentul are la bază cinci direcții strategice: crearea unui sistem integrat de date, creșterea accesului la diagnostic și tratament, dezvoltarea reabilitării medicale, consolidarea resursei umane și stimularea cercetării și inovării în domeniu.

Această strategie este parte integrantă a Strategiei Naționale de Sănătate și reprezintă un efort comun al profesioniștilor din domeniu, coordonat de Comisiile de specialitate de Cardiologie și Neurologie ale Ministerului Sănătății.

”Mulțumesc tuturor celor care au contribuit la elaborarea acestui document esențial pentru sănătatea românilor: Prof. Dr. Dragoș Vinereanu, Prof. Dr. Dafin Mureșanu, CS II Dr. Ștefan Strilciuc, sub coordonarea domnului Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila.Mulțumesc grupurilor de lucru ale Societății Române de Cardiologie și Societății de Neurologie din România”, a transmis ministrul sănătații, Alexandru Rogobete.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share